Σε 6+1 βασικούς άξονες κινείται η νέα Στρατηγική Εθνικής Στέγασης που στοχεύει στην αύξηση του ελκυστικού οικιστικού αποθέματος για νέους για νέους και νέα ζευγάρια ηλικίας 25 έως 39 ετών αλλά και ευάλωτα νοικοκυριά. Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα στα 1,8 δισ. ευρώ (δημόσια, κοινοτικά και ιδιωτικά κεφάλαια) που και αφορά συνολικά 137.000 ωφελούμενους που θα μπορούν να αγοράσουν σπίτι με χαμηλότοκα δάνεια ή να μισθώσουν σε χαμηλές τιμές. Στη περίπτωση των φοιτητών θα υπάρχει αύξηση του επιδόματος στέγασης αλλά και η κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών.
Όπως τονίστηκε από τους από τους συναρμόδιους Υπουργούς Επικρατείας Εργασίας, Παιδείας και Περιβάλλοντος , κκ Α.Σκέρτσο, Κ.Χατζηδάκη, Ν.Κεραμέως και Κ.Σκρέκα στόχος του προγράμματος είναι η άμβλυνση οικονομικών και κοινωνική ανισοτήτων με θύματα τους νέους.
Ειδικότερα, ο κ.Σκέρτσος παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του προγράμματος υπογράμμισε πως Ελλάδα είναι ένας αφιλόξενος τόπος για νέους, κάτι που φάνηκε με το brain drain, αλλά συνεχίζεται με σειρά άλλων προβλημάτων όπως μια σειρά κρίσεων των ημερών μας: κλιματική, πληθωριστική, ενεργειακή. «Όλα αυτά δημιουργούν ένα πέπλο, ένα σύννεφο πάνω από μέλλον των νέων».
Το νέο πρόγραμμα όπως είπε, που αρχικά παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό, Κ.Μητσοτάκη στην ΔΕΘ και τώρα ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες, έρχεται να απαντήσει στο πρόβλημα της ακριβής στέγης, βοηθώντας τους νέους που θέλουν να φτιάξουν το μέλλον τους να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη κατοικία ειδικά τώρα με τις αυξήσεις που παρατηρούνται στα ακίνητα.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης και στο υψηλό παλαιό οικιστικό απόθεμα όπως και στα ακίνητα που παραμένουν «κλειστά». Εάν τα δύο τελευταία μπουν ξανά στην αγορά θα ρίξει και τις τιμές συνολικά λόγω αυξημένης προσφοράς.
Συνοπτικά οι 6+1 άξονες δράσης:
-Χαμηλότοκα δάνεια: Διάθεση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για 10.000 νέους από 25 έως 39 ετών και ύψους 150.000 ευρώ για την αγορά οικήματος έως 120 τ.μ. και έτους κατασκευής έως το 2007. Το δάνειο θα είναι το πλέον χαμηλότοκο με 1% τόκο και κόστος εξυπηρέτησης κάτω από 300ευρώ τον μήνα. Το δάνειο όμως θα είναι άτοκο για τριτεκνους και πολύτεκνούς ή εάν κατά τη διάρκεια αποπληρωμής ένα ζευγάρι αποκτήσει αυτό τον αριθμό παιδιών. Το συνολικό πρόγραμμα ανέρχεται στα 500εκατ. ευρώ (375 εκατ. ευρώ από το κράτος και 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες).
-Ανακαίνιση κενών κατοικιών: 1.000 ακίνητα που απελευθερώνονται από το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» για την στέγαση προσφύγων θα διατεθούν με κοινωνικά κριτήρια προς ευάλωτα νοικοκυριά για μίσθωση αλλά με χαμηλό ενοίκιο. Οι ιδιοκτήτες θα εισπράττουν από το κράτος- που θα τα ανακαινίσει- ό,τι εισέπρατταν και πριν. Επίσης προβλέπεται μαζική ανακαίνιση 4.000 ακινήτων ιδιωτών από το κράτος και ακολούθως θα διατεθούν σε νέα ζευγάρια προς μίσθωση. Συνολικά εκτιμάται πως θα ωφεληθούν 10.000 νέοί. Σημειώνεται πως το κίνητρο για τους ιδιώτες και στις δύο περιπτώσεις είναι αφενός η δωρεάν ανακαίνιση και αφετέρου το σταθερό εγγυημένο ενοίκιο.
-Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας Δημοσίου με θεσμό κοινωνικής αντιπαροχής: Πρόκειται για αξιοποίηση ακινήτων του ΟΑΕΔ που θα δοθούν σε ιδιώτες κατασκευαστές οι οποίοι με δικά τους έξοδα θα κτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Το 50% αυτών θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες. Στόχος η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους.
-Επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση: Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται 350 εκατ ευρώ και περιλαμβάνει δύο πυλώνες. Ο ένας αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση καθώς πολλοί νέοι θέλουν να αξιοποιήσουν μια παλιά κατοικία, πχ πατρογονική και ο δεύτερος την ανακαίνιση ώστε να είναι ελκυστικό και κατοικήσιμο. Η επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση αφορά στο 50% έως 90% τους κόστους (βάσει κριτηρίων) και της ανακαίνισης είναι ύψους 10.000 ευρώ (αφορά και την αγορά νέων ηλεκτρικών συσκευών). Υπάρχει και δυνατότητα λήψης χαμηλότοκου δανείου γαι την ανακαίνιση και μηδενικού τόκου για την ενεργειακή αναβάθμιση, πάντα για νέους 25-39 ετών.
-Δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών: Αφορά τα πανεπιστήμια Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Δυτικής Αττικής και Κρήτης. Συνολικά θα δημιουργηθούν 8.150 κλινών ενώ το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 540εκατ. ευρώ.
-Αύξηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος: Από τα 1000 ευρώ αυξάνεται στα 1.500 και στα 2.000 ευρώ για όσους φοιτητές συγκατοικούν. Το μέτρο που θα ισχύσει αναδρομικά για 2021-2022 αφορά και για τους σπουδαστές των ΙΕΚ. Οι δικαιούχοι είναι συνολικά 50.000.
Τελος, προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, αυξάνεται το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden VISA από τα 250.000 ευρώ στα 500.000 ευρώ.