Ντιμπέιτ: 4+2 «φάσεις» της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών

Ακρίβεια, σύνορα και φράχτες, υποκλοπές, ΔΕΗ, ο δεκάλογος Βελόπουλου και η θέση Ανδρουλάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
.
.
Eurokinissi

Οικονομία και ακρίβεια: Περί ”φορολόγησης του πλούτου” και επιδομάτων

Η βασική τοποθέτηση από τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη σχετικά με την οικονομία και την ακρίβεια - το κορυφαίο ζήτημα στο μυαλό των ψηφοφόρων σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις - ήταν κάτι σαν επανάληψη της μέχρι σήμερα προεκλογικής περιόδου.

«Ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά αυτές οι αυξήσεις των μισθών θα είναι μόνιμες», τονίζει ο πρωθυπουργός μιλώντας για την κεντρική εξαγγελία του περί αυξήσεων στους μισθούς την επόμενη τετραετία.

Έσοδα «από τη φορολόγηση των υπερκερδών, γιατί αυτή την ώρα που το μέσο νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα και 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κέρδη ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας πάνω από 1 δισ. η καθεμία», υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ναι» στη σταθερότητα για οικονομική προοπτική αλλά «όχι» στην παρακμή, τη στασιμότητα και σε νέες δημοσιονομικές περιπέτειες, ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το ένα τρίτο του τραπεζιού έκανε τη δική του συζήτηση, με τις δικές του εμπνεύσεις για την οικονομία - ενδεχομένως και με τις δικές του ψυχώσεις.

Ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε τα μεγαλύτερα κόμματα λέγοντας ότι πρόκειται για deja-vu, επί της ουσίας ο ίδιος και ο Κυριάκος Βελόπουλος άρχισαν να αναλύουν τις προτάσεις τους για άλλα νομίσματα - εκτός ευρώ - και προς στιγμήν ο τηλεθεατής είχε την αίσθηση ότι ...διακτινίστηκε στο 2013.

Εξωτερική πολιτική: Σύνορα υπάρχουν!

Το κεφάλαιο «φύλαξη των συνόρων και φράχτες» κυριάρχησε στο γύρο της εξωτερικής πολιτικής. Για εμένα αυτή ήταν μία μικρή - μάλλον δυσάρεστη έκπληξη. Αντί να στραφεί η κουβέντα στο μέλλον και σε κάποιου είδους εθνικό όραμα, κατέληξε σε μία εσωστρεφή «αμυντική» ματιά.

Έχει ενδιαφέρον πάντως, ότι το λεξιλόγιο και το ύφος των αρχηγών των τριών μεγαλύτερων κομμάτων είχαν κοινά σημεία. Καμία σχέση με τις εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις στο παρελθόν. Και τα τρία κόμματα λένε ότι, ναι, πρέπει να φυλάμε τα σύνορά μας - κυρίως εξ ανατολών. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει για τους φράχτες και τη φύλαξη των συνόρων: Όπου υπάρχουν ας υπάρχουν, καλώς υπάρχουν, αλλά δεν είναι αυτή η λύση στο μεταναστευτικό.

Όμως δεν θυμίζει σε κάτι το συγκρουσιακό ύφος που είχε στο παρελθόν - ειδικότερα σε αυτό το σημείο.

«Να γίνεται με ευρω-στρατό και με κοινούς εξοπλισμούς η φύλαξη των συνόρων», πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Θωρακίσαμε τα σύνορά μας», αντέτεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς έκπληξη σε αυτό το σημείο. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει όμως η εκτίμηση του πρωθυπουργού, ότι «ο αναθεωρητισμός υπάρχει στο DNA της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας», ανεξαρτήτως Ερντογάν ή Κιλιντσντάρογλου.

Υποκλοπές: Η επίθεση του Ανδρουλάκη - η απάντηση Μητσοτάκη - η ρελάνς Τσίπρα

Απίστευτο παρακράτος δεν χτύπησε μόνο εμένα, αλλά και υπουργούς της κυβέρνησης, τονίζει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ «δείχνοντας» ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σεβασμό στη Δικαιοσύνη» είναι το σύνθημα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σπεύδει να εξαπολύσει και μία βολή εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με την ευκαιρία, με αφορμή την παραμονή του καταδικασθέντα για τις τηλεοπτικές άδειες Νίκου Παππά στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Κακώς έγινε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη, ήταν λάθος, δηλώνει κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός, ενώ επαναλαμβάνει ότι ο ίδιος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη έναντι των πολιτών. Ωστόσο, υπογραμμίζει και κάτι ακόμη: ότι είναι σύμφωνος με την τοποθέτηση Ανδρουλάκη περί εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη για την διερεύνηση της υπόθεσης εις βάθος.

Νωρίτερα, σε άλλη ερώτηση ο Ανδρουλάκης έχει διευκρινίσει: Ουδέποτε δέχθηκα πρόσκληση για συνάντηση από τον κύριο Μητσοτάκη.

Περισσότερο επιθετικός από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ στο θέμα αυτό ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης». Ζητάει από τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο και του ντιμπέιτ...

Ο δεκάλογος του Βελόπουλου

Παρένθεση: ο Βελόπουλος πιστεύει στο Θεό, πιστεύει στην ελληνίδα μάνα (αυτή είναι νέα εξομολόγηση) και δεν πιστεύει στις δημοσκοπήσεις (λες και είναι κάτι μεταφυσικό οι δημοσκοπήσεις...). Κάπως έτσι εξηγεί, γιατί ο ίδιος δηλώνει κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολίου για τον Covid με το επιχείρημα ότι το σώμα ανήκει στον καθένα μας και άρα ο ίδιος κρίνει αν θα εμβολιαστεί ή όχι, όμως δεν έχει δικαίωμα κανένας να κάνει αλλαγή φύλου γιατί αυτό εμπίπτει στη θρησκεία κατά τον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης. Πώς είπατε;

Μισό βήμα πίσω(;) από Ανδρουλάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Δεν έχουμε ταχθεί ποτέ κατά των μη κρατικών - μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, δηλώνει, αποφεύγοντας να μετατρέψει σε μέτωπο σύγκρουσης αυτό το ζήτημα, που κατά πολλούς είναι ένα από τα «αγκάθια» για την προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εάν και εφόσον προκύψει κάτι τέτοιο μετά τις κάλπες.

Διευκρίνιση: Δεν πρόκειται για μεταβολή θέσης, από μέρους του Ανδρουλάκη, όμως έχει σημασία το ήπιο και συγκρατημένο ύφος με το οποίο απαντά. Πρόκειται για λεπτομέρεια, όμως σε αυτό το ρευστό πολιτικό σκηνικό τα πάντα έχουν τη σημασία τους.

Το κουμάντο στη ΔΕΗ και ο λογαριασμός

Τρία μνημόνια και τρεις κυβερνήσεις μετά, μία συζήτηση που έγινε πολλές φορές στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης επιστρέφει μέσω ντιμπέιτ.

Το 34% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, οπότε το δημόσιο διορίζει τον πρόεδρο, άρα το κράτος κάνει κουμάντο. Αν θέλει το κράτος να έχει μία πιο φιλική προς την κοινωνία πολιτική, μπορεί να το κάνει, επιμένει ο Ανδρουλάκης.

Ο Τσίπρας παίρνει τη σκυτάλη και υποστηρίζει ουσιαστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρει τη λύση για να μην πληρώνουμε ακριβά το ρεύμα: «Προφανώς, θυμίζω ότι η ΔΕΗ δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς επί ΣΥΡΙΖΑ. Και ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει την ΔΕΗ λίγο πριν την κρίση. Το 80% των ουρανοκατέβατων κερδών πηγαίνουν στη ΔΕΗ. Γαλάζια παιδιά δίνουν μπόνους στους εαυτούς τους», λέει μεταξύ άλλων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιο εύκολο από όσο φανταζόμασταν να μειωθεί το τιμολόγιο του ρεύματος.

Ο Μητσοτάκης δεν μιλάει ειδικά για την ΔΕΗ, όμως επιχειρεί να στριμώξει τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να δώσει «λογαριασμό» για τις εξαγγελίες του: «Από εδώ και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι πλέον. Άρα η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων έχει σημασία. Μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, στοιχίζουν κοντά 4 δισ. ετησίως, θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να πει που θα τα βρει γιατί οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν πρόκειται να αλλάξουν», τονίζει.

Debate των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, Τετάρτη 10 Μαΐου 2023. Στο debate συμμετείχαν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, Κυριάκος Μητσοτάκης (Νέα Δημοκρατία), Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής), Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ), Κυριάκος Βελόπουλος (Ελληνική Λύση), Γιάνης Βαρουφάκης (ΜέΡΑ25). Οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας που συμμετείχαν, Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και Ράνια Τζίμα (MEGA) ενώ την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Debate των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, Τετάρτη 10 Μαΐου 2023. Στο debate συμμετείχαν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, Κυριάκος Μητσοτάκης (Νέα Δημοκρατία), Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής), Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ), Κυριάκος Βελόπουλος (Ελληνική Λύση), Γιάνης Βαρουφάκης (ΜέΡΑ25). Οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας που συμμετείχαν, Μάρα Ζαχαρέα (STAR), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και Ράνια Τζίμα (MEGA) ενώ την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Η τηλεμαχία έγινε στο Ραδιομέγαρο υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Γιώργου Κουβαρά.

Στο στούντιο 4 του Ertnews οι πολιτικοί αρχηγοί κάθισαν από αριστερά προς τα δεξιά με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Δηλαδή, πρώτος ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Απέναντι στους πολιτικούς αρχηγούς κάθισαν, με αλφαβητική σειρά, οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Δηλαδή, η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA).

Οι θεματικές ενότητες στις οποίες κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν έξι:

1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση,

2. Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα,

3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια,

4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος,

5. Περιβάλλον και Ενέργεια και

6. Νέα Γενιά

Δημοφιλή