Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πλήττουν τη νότια Γάζα, μια περιοχή γεμάτη από αμάχους που κατέφυγαν εκεί από το βορρά με ισραηλινές οδηγίες. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ άρχισε την εκκένωση μιας σημαντικής πόλης κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, στο τελευταίο σημάδι μιας πιθανής χερσαίας εισβολής στη Γάζα που θα μπορούσε να προκαλέσει περιφερειακή αναταραχή.
Μια Αμερικανίδα και η κόρη της, που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς, απελευθερώθηκαν «για ανθρωπιστικούς λόγους» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, Αμπού Ουμπάιντα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πιστεύει πως τα πρώτα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια θα μπουν στη Λωρίδα της Γάζας «εντός των επόμενων 24 έως 48 ωρών».
Live όλες οι εξελίξεις
23.25 Το Ισραήλ ζήτησε να εκκενωθούν σχολεία της UNRWA στην πόλη της Γάζας
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ζήτησε σήμερα να εκκενωθούν πολλά από τα σχολεία της όπου έχουν καταφύγει Παλαιστίνιοι στην Πόλη της Γάζας, κρίνοντας ότι «δεν είναι πλέον ασφαλή», αφού έλαβε μια προειδοποίηση από το Ισραήλ.
«Ενημερωθήκαμε από το Ισραήλ ότι είναι αναγκαίο να εκκενώσουμε τις δομές αυτές το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η UNRWA. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να διαμαρτυρηθούμε και να απορρίψουμε αυτήν την απόφαση, όμως το συμπέρασμα είναι ότι πλέον οι δομές μας δεν είναι πια ασφαλείς», πρόσθεσε, ζητώντας να προχωρήσει «αμέσως» η εκκένωση.
Λίγο νωρίτερα, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος είπε ότι «οι κατοχικές αρχές (σ.σ. το Ισραήλ) απείλησαν να πλήξουν το νοσοκομείο Αλ Κοντς» στην Πόλη της Γάζας.
«Περισσότεροι από 400 ασθενείς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και περίπου 12.000 εκτοπισμένοι πολίτες έχουν βρει καταφύγιο εκεί, εκτός από το ιατρικό προσωπικό», ανέφερε η Ερυθρά Ημισέληνος, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα «να αντιδράσει αμέσως».
22.20 Σύνοδος ΗΠΑ-ΕΕ στον Λευκό Οίκο, με το Ισραήλ και την Ουκρανία στο επίκεντρο
Με ενιαίο μέτωπο εμφανίστηκαν την Παρασκευή, στη σύνοδό τους στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα ενώ ταυτόχρονα δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, στον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία.
Η σύνοδος αυτή συνέπεσε με τον πολλαπλασιασμό των κρίσεων σε όλον τον κόσμο και ο Αμερικανός πρόεδρος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στόχευαν να καταδείξουν τους ακατάλυτους δεσμούς ΗΠΑ-ΕΕ.
Στις λακωνικές δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν, χαιρέτισε το γεγονός ότι Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες στηρίζουν από κοινού «τον θαρραλέο λαό της Ουκρανίας» και «τώρα στηρίζουν το Ισραήλ, μετά τη φοβερή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς».
Ο Μισέλ και η φον ντερ Λάιεν έφτασαν ξεχωριστά στον Λευκό Οίκο για αυτήν την τριμερή σύνοδο με τον Μπάιντεν. Αφού ολοκληρωθούν οι συνομιλίες θα εκδοθεί ένα κοινό ανακοινωθέν, δεν προβλέπεται όμως να δοθεί κάποια συνέντευξη Τύπου.
«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμύνεται. Αυτό πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», είπε ο Μισέλ, ενώ η φον ντερ Λάιεν ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την επίσκεψή του στο Ισραήλ, την Τετάρτη. «Οι συγκρούσεις αυτές καταδεικνύουν την ανάγκη να τις αντιμετωπίζουμε από κοινού», πρόσθεσε, επιμένοντας ότι «τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή δεν θα μας εκτρέψουν την προσοχή από την Ουκρανία».
Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επιδιώκουν επίσης να αποτρέψουν το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου με τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ και μια ενδεχόμενη περιφερειακή κλιμάκωση, με απρόβλεπτες συνέπειες.
21.21 Μπάιντεν: Τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα μπουν στη Γάζα εντός των επόμενων 24 – 48 ωρών
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει πως τα πρώτα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια θα μπουν στη Λωρίδα της Γάζας «εντός των επόμενων 24 έως 48 ωρών», αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του δρόμου στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα.
«Έλαβα την υπόσχεση από τους Ισραηλινούς και τον πρόεδρο της Αιγύπτου ότι η διάβαση αυτή θα είναι ανοιχτή. Έπρεπε να φτιαχτεί το οδόστρωμα που ήταν σε κακή κατάσταση. Πιστεύω ότι εντός των επόμενων 24-48 ωρών τα 20 πρώτα φορτηγά θα περάσουν τα σύνορα» της Αίγυπτου με τη Γάζα, είπε ο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνάντησής του στον Λευκό Οίκο με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
21.05 Εξηγήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης για την επίθεση στον Αγιο Πορφύριο
Εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το χτύπημα στη μονή του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, ζητά με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.
Στην δήλωσή του αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ότι έχει ζητήσει από το Ισραήλ την προστασία από ισραηλινούς βομβαρδισμούς της μονής του Αγ. Πορφυρίου στη Γάζα. 19 Οκτωβρίου: Η ιστορική ελληνορθόδοξη μονή υφίσταται σοβαρές ζημιές. Ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος δηλώνει στην ΕΡΤ: ‘Χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν και κατέρρευσε όλο το κτίριο. Πολλοί Χριστιανοί έχουν τραυματιστεί και έχουμε και νεκρούς’. Ρωτώ τον Πρωθυπουργό:
1. Τι συνεννοήσεις έκανε και γιατί αγνοήθηκε το αίτημά του;
2. Πώς μπορεί να εκφράζει απλώς τη λύπη του και να μην προβαίνει σε σφοδρή διαμαρτυρία προς την ισραηλινή κυβέρνηση, τόσο για το γεγονός του βομβαρδισμού όσο και για την απαξίωση της χώρας μας;».
20.23 Το Ισραήλ ζήτησε να εκκενωθεί το νοσοκομείο Αλ Κοντς της Γάζας (Ερυθρά Ημισέληνος)
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι έλαβε προειδοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις να εκκενώσει αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κοντς της Γάζας.
Το νοσοκομείο, σύμφωνα με την υγειονομική εταιρεία, παρέχει ”άσυλο σε περισσότερους από 400 ασθενείς και περίπου 12.000 εκτοπισμένους πολίτες”.
″Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να δράσει επειγόντως, αποτρέποντας άλλη μια καταστροφή όπως το νοσοκομείο Al-Ahli”, δήλωσε η Ερθυρά Ημισέληνος, αναφερόμενη στην επίθεση σε ένα άλλο νοσοκομείο της Γάζας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
20.18 Βρετανία: Οι αντισημιτικές και ισλαμοφοβικές αξιόποινες πράξεις αυξήθηκαν κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες
Οι αντισημιτικές και ισλαμοφοβικές ενέργειες αυξήθηκαν κατακόρυφα στο Λονδίνο μετά την έναρξη της πολύνεκρης σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα η Σκότλαντ Γιαρντ.
«Παρά την αυξημένη παρουσία αστυνομικών, παρατηρήσαμε σημαντική άνοδο (του αριθμού) των εγκλημάτων μίσους στο Λονδίνο», με 218 αξιόποινες αντισημιτικές ενέργειες στο διάστημα από την 1η μέχρι τις 18 Οκτωβρίου. Την αντίστοιχη περίοδο πέρσι είχαν καταγραφεί μόνο 15, διευκρίνισε η αστυνομία.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκε επίσης αύξηση των ισλαμοφοβικών αξιόποινων πράξεων, από 42 πέρσι, στις 101.
Πρόκειται για ενέργειες εναντίον προσώπων ή ομάδων, δια ζώσης ή διαδικτυακά ή ακόμη και για υλικές ζημιές. Μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί 21 άτομα για εγκλήματα μίσους. Μεταξύ αυτών είναι και ένας άνδρας που φέρεται ότι κατέστρεφε τις φωτογραφίες Ισραηλινών αγνοουμένων. Ένας άλλος συνελήφθη ως ύποπτος για δεκάδες ισλαμοφοβικά γκράφιτι που εμφανίστηκαν σε στάσεις λεωφορείων στο νοτιοδυτικό Λονδίνο.
Μετά την έναρξη του πολέμου, αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί γύρω από σχολεία και χώρους λατρείας της εβραϊκής και της μουσουλμανικής κοινότητας του Λονδίνου. Για αύριο Σάββατο είναι προγραμματισμένη μια διαδήλωση σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους Παλαιστίνιους.
20.07 Η Χαμάς απελευθέρωσε δύο ομήρους, μια Αμερικανίδα και την κόρη της ”για ανθρωπιστικούς λόγους”
19.29 Ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς
O πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ συναντήθηκε σήμερα στο Κάιρο με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να επιτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και, παράλληλα, να μην υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων στον πόλεμο της Χαμάς με το Ισραήλ.
«Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα βαθύτατα συλλυπητήριά του για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα (…) Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο όλες οι πλευρές να λάβουν μέτρα για να προστατευθούν οι άμαχοι», ανέφερε το γραφείο του Σούνακ στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Επίσης «καταδίκασαν την τρομοκρατία της Χαμάς και τόνισαν ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό.
Νωρίτερα ο Σούνακ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και συμφώνησαν ότι οι ηγέτες όλων των χωρών θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί η διάχυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Ο Σούνακ χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος για να ανοίξει εκ νέου η μεθοριακή διάβαση της Ράφα με τη Γάζα το συντομότερο δυνατόν.
Mιλώντας στο BBC κατά την αναχώρησή του από το Κάιρο, ο κ. Σούνακ τόνισε ότι το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα στη Γάζα θα γίνει ”άμεσα”, μετά τις συναντήσεις του με διάφορους ηγέτες στη Μέση Ανατολή.
Υποστήριξε, δε, ότι ”άμεση προτεραιότητα αυτή τη στιγμή” είναι να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας.
Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις του με έξι ηγέτες - μεταξύ των οποίων ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου - ήταν παραγωγικές και σημείωσαν ”καλή πρόοδο σε απτούς τομείς”, όπως η ανθρωπιστική βοήθεια.
Τέλος, επισήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μοιράζεται ”το όραμα ενός μέλλοντος όπου ο παλαιστινιακός λαός θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια, με ελευθερία και ασφάλεια και πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να συμβεί αυτό”.
19.22 Τουρκία: Ο πρόεδρος Ερντογάν ζητεί από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας «που ισοδυναμούν με γενοκτονία»
Με μία μακροσκελή ανάρτηση στο twitter ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν καλεί την διεθνή κοινότητα να εργαστεί προς μία ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να σταματήσει το Ισραήλ τις επιθέσεις, τις οποίες παρομοιάζει με γενοκτονία.
«Η επέκταση των επιθέσεων στη Γάζα θα φέρει μόνο περισσότερο πόνο, θάνατο και δάκρυα. Είναι σαφές ότι η ασφάλεια δεν μπορεί να διασφαλιστεί με τη σφαγή παιδιών, γυναικών και αμάχων και τον βομβαρδισμό νοσοκομείων, σχολείων, τζαμιών και εκκλησιών. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη μέσα από την καταπίεση. Αντί να κάνει πίσω από τα λάθη της και να ενεργεί με τη σοφία ενός κράτους, η ισραηλινή διοίκηση ενεργεί σαν οργάνωση με την πρόκληση εξωπεριφερειακών παραγόντων. Η περιοχή μας πρέπει να σωθεί από αυτή την παραφροσύνη, η οποία ενθαρρύνεται από τις δυτικές χώρες και νομιμοποιείται από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, το συντομότερο δυνατό.
Καλώ όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να υποστηρίξουν ειλικρινά τις πρωτοβουλίες για την εγκαθίδρυση ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα το συντομότερο δυνατό. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μας προς την ισραηλινή κυβέρνηση να μην επεκτείνει ποτέ το εύρος των επιθέσεών της εναντίον αμάχων και να σταματήσει αμέσως τις γενοκτονικές επιχειρήσεις της».
19.14 Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες που φέρνούν στο φως της δημοσιότητας οι New York Times μέσω βίντεο από όσα ακολούθησαν στην τραγωδία με τους νεκρούς στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στο κέντρο της Γάζας
19.13 Από το Κάιρο μέχρι τη Βαγδάτη, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή στις αραβικές πρωτεύουσες σε υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας
18.33 Tηλεφωνική επικοινωνία του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων
O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επικοινώνησε τηλεφωνικώς, το πρωί της Παρασκευής, 20 Οκτωβρίου 2023, με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, στον οποίο δήλωσε τη συμπαράστασή του με αφορμή τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στους Αγίους Τόπους, ευχόμενος όπως επανέλθει το ταχύτερο η ειρήνη και η ασφάλεια για όλους στην ταραγμένη Μ. Ανατολή.
Κατά τη σχετική ανακοίνωση ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα από την έκρηξη κοντά στον Ι. Ναό του Αγίου Πορφυρίου Γάζης, και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.
Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για το ενδιαφέρον και την αμέριστη συμπαράστασή του, περιγράφοντάς του τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.
18.29 Ισραήλ: Νέοι κανονισμοί της ισραηλινής κυβέρνησης ανοίγουν το δρόμο για μια πιθανή διακοπή λειτουργίας στη χώρα του Al Jazeera
Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε κανόνες έκτακτης ανάγκης που επιτρέπουν στις ισραηλινές αρχές να διακόπτουν προσωρινά τη λειτουργία ξένων ειδησεογραφικών τηλεοπτικών δικτύων, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.
Το μέτρο αυτό φαίνεται να στοχεύει το Al Jazeera, το τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα το Κατάρ. Το αραβόφωνο μέσο ενημέρωσης καταγγέλλεται εδώ και χρόνια από το Ισραήλ για μεροληπτική, όπως αναφέρει το εβραϊκό κράτος, δημοσιογραφική κάλυψη υπέρ των Παλαιστινίων.
Η ισραηλινή κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, που συγκροτήθηκε μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, συζητά τις τελευταίες μέρες το ενδεχόμενο λήψης μέτρων κατά του Al Jazeera, παρά τις ανησυχίες οργανώσεων για την ελευθερία του Τύπου.
Η ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel ανέφερε ότι οι κανονισμοί έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψουν στις ισραηλινές αρχές να σταματούν τις μεταδόσεις, να κλείνουν τα τοπικά γραφεία και να περιορίζουν την πρόσβαση στον ιστότοπο του τηλεοπτικού δικτύου.
Μια τέτοια απόφαση θα έχει αρχική ισχύ 30 ημερών, αλλά μπορεί επίσης να παραταθεί για έναν ακόμη μήνα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσει να λάβει μέτρα εναντίον ενός καναλιού και η απόφαση θα υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο.
Ο υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι πρωτοστάτησε στις προσπάθειες κατά του Al Jazeera, ισχυριζόμενος ότι το δίκτυο θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) εξέφρασε αυτή την εβδομάδα την ανησυχία της για τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης.
«Ανησυχούμε βαθύτατα από τις απειλές Ισραηλινών αξιωματούχων να λογοκρίνουν την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας, χρησιμοποιώντας αόριστες κατηγορίες ότι βλάπτουν το εθνικό φρόνημα», δήλωσε ο Σερίφ Μανσούρ, συντονιστής προγράμματος της CPJ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Το CPJ προτρέπει το Ισραήλ να μην απαγορεύσει το Al-Jazeera και να επιτρέψει στους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους. Η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης είναι απαραίτητη προκειμένου να λογοδοτεί η εξουσία, ειδικά σε περιόδους πολέμου».
Το Ισραήλ απειλεί να διακόψει τη λειτουργία του Al Jazeera στη χώρα ήδη από το 2017.
Πέρυσι, η ανταποκρίτρια του Al Jazeera, η Σιρέν Αµπού Ακλέχ, σκοτώθηκε από πυρά κατά τη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Δυτική Όχθη.
18.21 Περίπου 100.000 πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, λέει το Ισραήλ
Περίπου 100.000 πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους μέχρι στιγμής στο βόρειο και νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.
Οι απομακρύνσεις των πολιτών είναι βραχυπρόθεσμες, ανέφερε το υπουργείο, αλλά δεν διευκρίνισε το χρονικό πλαίσιο.
Η εκκένωση της πόλης Κιριάτ Σμονά - η οποία δεν είναι υποχρεωτική - δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν τον αριθμό, αλλά θα ανέβαζε τον συνολικό αριθμό σε περίπου 123.000 πολίτες, δήλωσε το υπουργείο.
18.08 Σβήνουν οι ελπίδες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για σήμερα
Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, οι ελπίδες ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα άρχιζε να εισρέει στη Γάζα από την Αίγυπτο την Παρασκευή εξασθενούν, καθώς Αιγύπτιοι, Ισραηλινοί, Αμερικανοί και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών εξακολουθούσαν να συζητούν ακανθώδη ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του ποιος θα επιθεωρεί τα φορτία για όπλα, δήλωσαν αρκετοί αξιωματούχοι του ΟΗΕ και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες που γνωρίζουν τις συνομιλίες.
Το Ισραήλ, για παράδειγμα, θέλει να συμμετάσχει σε αυτές τις επιθεωρήσεις και είναι κατά της μεταφοράς καυσίμων. Άλλοι αξιωματούχοι λένε ότι τα καύσιμα είναι απαραίτητα για να λειτουργούν οι γεννήτριες στα νοσοκομεία και να παρέχεται καθαρό νερό στους απελπισμένους Παλαιστίνιους που έχουν εγκλωβιστεί στη Γάζα.
18.06 Ο Μπάιντεν ζητά 105 δισεκατομμύρια δολάρια σε έκτακτα κονδύλια για το Ισραήλ, την Ουκρανία και άλλες κρίσεις.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε επίσημα από το Κογκρέσο την Παρασκευή 105 δισεκατομμύρια δολάρια για έκτακτη χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων 10,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτική στήριξη του Ισραήλ και 61,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη συνέχιση της παροχής όπλων και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, καθώς μάχεται με τη Ρωσία.
Το αίτημα περιλαμβάνει επίσης περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για το Ισραήλ, τη Γάζα και την Ουκρανία.
17.56 Τα ισραηλινά παιδιά που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς
17.15 Ισραήλ: 100.000 πολίτες έχουν υποβάλει αιτήσεις για άδεια οπλοκατοχής από την έναρξη του πολέμου πριν 14 μέρες
Το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς, πριν από 14 μέρες, το υπουργείο έχει λάβει περίπου 100.000 αιτήσεις από πολίτες στη χώρα για να λάβουν ιδιωτικές άδειας οπλοκατοχής, σε μια ραγδαία αύξηση του αριθμού αυτού.
Από την αρχή του έτους έχουν εκδοθεί περίπου 26.000 ατομικές άδειες οπλοφορίας, αναφέρει η Haaretz.
17. 09 Ο επικεφαλής του ΟΗΕ και αρκετοί ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα συναντηθούν σε σύνοδο κορυφής στην Αίγυπτο το Σάββατο
Η Αίγυπτος δήλωσε ότι προετοιμάζει μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν περιφερειακοί και διεθνείς ηγέτες, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης και προστασίας των αμάχων στη Γάζα.
Ηγέτες από το Κατάρ, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και την Κύπρο έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, σύμφωνα με τις κρατικές ειδήσεις.
Επιπλέον, ένας Παλαιστίνιος ηγέτης, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου έχουν επίσης επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, ανέφερε.
Ξεχωριστά, η Ιαπωνία επιβεβαίωσε ότι η υπουργός Εξωτερικών της Γιόκο Καμικάουα θα είναι επίσης στη σύνοδο κορυφής.
16.59 Στο πέρασμα της Ράφα ο γ.γ. του ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έφτασε στη χερσόνησο του Σινά σε μια προσπάθεια να ανοίξει μια ανθρωπιστική οδό προς τη Γάζα, καθώς οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ συνεχίζονται ενόψει μιας επικείμενης χερσαίας επίθεσης.
Το συνοριακό πέρασμα στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας επρόκειτο να ανοίξει την Παρασκευή βάσει μιας συμφωνίας που ο Τζο Μπάιντεν πίστευε ότι είχε μεσολαβήσει κατά την μονοήμερη επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ την Τετάρτη. Αλλά το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ”λεπτομέρειες” του ανοίγματος της πύλης βρίσκονταν ακόμη υπό διαπραγμάτευση και η αιγυπτιακή κυβέρνηση δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επισκευάσει τον κατεστραμμένο από τις βόμβες δρόμο.
Ο Γκουτέρες ζήτησε να επιτραπεί η διέλευση σημαντικών παραδόσεων βοήθειας και να επιταχυνθούν οι έλεγχοι ασφαλείας. ”Συνεργαζόμαστε ενεργά με όλα τα μέρη για να διασφαλίσουμε ότι αίρονται οι όροι για την παράδοση της βοήθειας”, δήλωσε.
″Αυτά τα φορτηγά δεν είναι απλώς φορτηγά ― είναι γραμμή ζωής, είναι η διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο για πολλούς ανθρώπους στη Γάζα”, είπε, σε δηλώσεις από την αιγυπτιακή πλευρά του σημείου διέλευσης.
″Το να τα βλέπω κολλημένα εδώ με κάνει να βλέπω πολύ καθαρά ― αυτό που χρειαζόμαστε είναι να τα κάνουμε να κινηθούν, να τα κάνουμε να κινηθούν προς την άλλη πλευρά αυτού του τείχους να τα κάνουμε να κινηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται και όσο πιο πολλά γίνεται”.
Ο Γκουτέρες, που φορούσε μαύρο κοστούμι κάτω από τον ήλιο της ερήμου, κάλεσε επίσης για ένα γρήγορο σύστημα επαλήθευσης των φορτίων βοήθειας.
Αιγύπτιοι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ των Παλαιστινίων καθώς μιλούσε.
Εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, ο Άχμεντ Αμπού Ζέιντ, έγραψε νωρίτερα σήμερα στην πλατφόρμα X πως η Αίγυπτος δεν φέρει την ευθύνη για το κλείσιμο της Ράφα, ”παρά τις ισραηλινές στοχοποιημένες επιθέσεις και την άρνηση εισόδου της βοήθειας”.
″Το πέρασμα της Ράφα είναι ανοικτό και η Αίγυπτος δεν φέρει την ευθύνη για την παρεμπόδιση της εξόδου πολιτών τρίτων χωρών”, πρόσθεσε.
16.43 Οι ισραηλινές αρχές άρχισαν να εκκενώνουν την Κιριάτ Σμονά κοντά στα σύνορα με το Λίβανο
Οι ισραηλινές αρχές άρχισαν να εκκενώνουν τη βόρεια πόλη Κιριάτ Σμονά την Παρασκευή, ανακοίνωσαν ο στρατός και ο δήμος της πόλης, καθώς συνεχίζονται τα διασυνοριακά πυρά μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και ένοπλων ομάδων στο Λίβανο. Τη Δευτέρα, οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι θα εκκενώσουν κοινότητες σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα, καθώς οι εντάσεις κορυφώνονται μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, της λιβανέζικης μαχητικής ομάδας. Το μεγαλύτερο μέρος της Κιριάτ Σμονά βρίσκεται εκτός αυτής της περιοχής και ο δήμος δήλωσε ότι η απόφαση για την εκκένωση ελήφθη πριν από δύο ημέρες.
16.36 Ισραηλινός Υπουργός Αμυνας: Εξόντωση της Χαμάς και δημιουργία νέου «καθεστώτος ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας, οι στρατιωτικοί στόχοι του Ισραήλ
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε σήμερα τα πολεμικά σχέδια και τους στόχους της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πολεμικοί ισραηλινοί στόχοι περιλαμβάνουν την εξόντωση της Χαμάς, μέσω της καταστροφής των στρατιωτικών και κυβερνητικών της δυνατοτήτων, την πλήρη παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη στη Γάζα και τη δημιουργία ενός νέου «καθεστώτος ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Γκάλαντ ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι ο πόλεμος θα έχει τρεις κύριες φάσεις.
«Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, στην οποία διεξάγεται μια στρατιωτική εκστρατεία με (αεροπορικές επιδρομές) και αργότερα με (χερσαίους) ελιγμούς με στόχο (...) την καταστροφή της Χαμάς», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.
Η δεύτερη φάση, τόνισε, θα συνεχιστεί με μάχες αλλά χαμηλότερης έντασης καθώς τα στρατεύματα εργάζονται για να «εξαλείψουν θύλακες αντίστασης».
«Η τρίτη φάση θα είναι η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, η παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη για την καθημερινή ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφάλειας για τους πολίτες του Ισραήλ και τους κατοίκους της περιοχής που περιβάλλει τη Γάζα», τόνισε.
16.33 Το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη σύγκριση του Πούτιν με την Χαμάς που έκανε ο Μπάιντεν
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι οι δηλώσεις του Aμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στις οποίες συνέκρινε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με την παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών Χαμάς είναι «απαράδεκτες».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η παρούσα στιγμή είναι δυνητικά επικίνδυνη και ότι η απειλή για τους Ρώσους πολίτες θα αυξηθεί σημαντικά μόλις το Ισραήλ αρχίσει την αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση στην Γάζα.
Ο Πεσκόφ είπε ότι «μια τέτοια ρητορική δεν είναι καθόλου κατάλληλη για υπεύθυνους αρχηγούς κρατών και μια τέτοια ρητορική δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από εμάς - δεν δεχόμαστε ένα τέτοιο ύφος απέναντι στη Ρωσική Ομοσπονδία και απέναντι στον πρόεδρό μας».
Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να πει ποιος θα εκπροσωπήσει την Ρωσία στην σύνοδο κορυφής για το παλαιστινιακό που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στο Κάιρο, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στο υπουργείο Εξωτερικών.
Εξάλλου, η Ρωσία προειδοποιεί τους πολίτες της να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στο Ισραήλ, στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στον Λίβανο ή στην Ιορδανία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της ιστοσελίδας του.
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τις αρχές της Αιγύπτου και του Ισραήλ για να διασφαλίσουμε την έξοδο από την Λωρίδα της Γάζας Ρώσων πολιτών που έχουν ζητήσει βοήθεια για την απομάκρυνσή τους» προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
16.29 4.137 Παλαιστίνιοι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας, 16 εκ των οποίων είχαν καταφύγει στην εκκλησία του Αγ. Πορφυρίου
Τουλάχιστον 4.137 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος σήμερα, 14η ημέρα του πολέμου.
Επιπλέον, 13.162 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα τον τελευταίο προσωρινό απολογισμό που έδωσε η κυβέρνηση της Χαμάς που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας.
Μεταξύ αυτών των θανάτων, η Χαμάς αναφέρει ότι περιλαμβάνονται 16 άνθρωποι που σκοτώθηκαν στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στην πόλη της Γάζας, η οποία βομβαρδίστηκε από ισραηλινές επιδρομές χθες.
Προηγουμένως το πρακτορείο Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, ότι 18 χριστιανοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την επιδρομή στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου.
Σύμφωνα με τον νέο απολογισμό της Χαμάς, 46 μέλη ιατρικού προσωπικού του θύλακα έχουν σκοτωθεί από βομβαρδισμούς και 85 έχουν τραυματιστεί.
Επιπλέον, επτά νοσοκομεία και 21 κέντρα υγείας δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν, «λόγω έλλειψης καυσίμων» στις γεννήτριες, λόγω του αποκλεισμού που επέβαλε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας την επομένη της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ στο ισραηλινό έδαφος από άνδρες της Χαμάς, στην πλειονότητά τους άμαχοι.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την πολεμική του επιχείρηση ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς.
14.47 Νέες λεπτομέρειες για τους ομήρους
Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά σε σημερινή ανακοίνωσή του πως ”η πλειονότητα των ομήρων” που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου ”είναι ζωντανοί”.
″Από τους περίπου 200 ομήρους που βρίσκονται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότεροι από 20 είναι ανήλικοι, δέκα έως 20 είναι άνω των 60 ετών, η πλειονότητα των ομήρων είναι ζωντανοί”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού που δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στο σημείο αυτό.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πτώματα μεταφέρθηκαν επίσης στη Λωρίδα της Γάζας από τους ισλαμιστές Παλαιστίνιους κατά την πολυαίμακτη επίθεση που εξαπέλυσαν την αυγή της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.
Εξάλλου, 100 έως 200 Ισραηλινοί θεωρούνται πλέον ”αγνοούμενοι” από την επίθεση, σε σύγκριση με 3.000 που είχαν καταμετρηθεί την πρώτη ημέρα του πολέμου. ”Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σημαντικά” στον βαθμό που ο στρατός μπόρεσε να επιβεβαιώσει το πού βρίσκονταν.
″Αυτή τη στιγμή, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να διεξάγει επιχειρήσεις προκειμένου να βρει και να εντοπίσει τα πτώματα κοντά στη λωρίδα της Γάζας”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο ισραηλινό έδαφος από άνδρες της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου, στην πλειονότητά τους άμαχοι που σκοτώθηκαν από σφαίρες, κάηκαν ζωντανοί ή υπέκυψαν στα τραύματά τους από ακρωτηριασμούς κατά την πρώτη ημέρα της επίθεσης των μαχητων του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος που πραγματοποιήθηκε από τη Γάζα, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
14.18 BBC: Η Χαμάς συζητά απελευθέρωση κάποιων ομήρων για κατάπαυση πυρός
Το BBC μεταδίδει πως φαίνονται να λαμβάνουν χώρα συνομιλίες για την απελευθέρωση αρκετών από τους 203 ομήρους στη Γάζα, με τη Χαμάς να έχει προτείνει απελευθέρωση κάποιων με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ ωστόσο δεν έχει συμφωνήσει ως τώρα σε κάτι τέτοιο.
Η Χαμάς δεν κρατά όλους τους ομήρους, καθώς κάποιοι είναι στα χέρια άλλων ένοπλων οργανώσεων.
13.54 «Διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου»: Δραματικές εκκλήσεις από τα Ηνωμένα Έθνη για τη Γάζα
Δραματικές εκκλήσεις για να αποφευχθεί ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα απευθύνουν κορυφαία στελέχη του ΟΗΕ.
Ο γγ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας σε δημοσιογράφους από το πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο, είπε πως έχει δει «τόσα πολλά φορτηγά φορτωμένα με νερό, καύσιμα, φάρμακα, τρόφιμα», προσθέτοντας πως τα φορτηγά αυτά είναι «γραμμή ζωής» και η «διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για τόσους πολλούς ανθρώπους στη Γάζα».
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, προειδοποίησε από την Ιαπωνία πως οποιαδήποτε κλιμάκωση στρατιωτικών δραστηριοτήτων στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν «καταστροφική» για τον κόσμο εκεί: «Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πως οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση ή ακόμα και συνέχιση στρατιωτικών δραστηριοτήτων θα είναι απλά καταστροφική για τον λαό της Γάζας». Παράλληλα χαρακτήρισε απεχθείς τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και είπε ότι οι συνέπειες αν η σύγκρουση εξαπλωθεί στον Λίβανο και αλλού θα ήταν ανυπολόγιστες.
Νωρίτερα είχε αναφερθεί πως η πρώτη παράδοση βοήθειας μέσω της Ράφα θα λάμβανε χώρα «την επόμενη ημέρα ή κάτι τέτοιο», με εκπρόσωπο του επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, να λέει πως «είμαστε σε βαθιές διαπραγματεύσεις με όλες τις πλευρές για να διασφαλιστεί πως μια επιχείρηση αρωγής στη Γάζα θα αρχίσει το συντομότερο δυνατόν».
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είπε πως «όλοι μας στον ΠΟΥ έχουμε σοκαριστεί, τρομοκρατηθεί και λυπηθεί από τη σύγκρουση στο Ισραήλ και τη Γάζα. Συνεχίζουμε να ζητούμε πρόσβαση για την παράδοση προμηθειών που θα σώσουν ζωές. Ελπίζουμε το πέρασμα της Ράφα να ανοίξει σήμερα. Περισσότερες καθυστερήσεις θα οδηγήσουν σε περισσότερη οδύνη και θανάτους».
H Τζούλιετ Τούμα, από την υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, είπε ότι η Γάζα έχει γίνει «τρύπα της κόλασης/ κολαστήριο» (hellhole) τις τελευταίες εβδομάδες. «Ο χρόνος τελειώνει. Είναι περίπου δύο εβδομάδες. Δύο πολύ μεγάλες εβδομάδες που η UNRWA δεν μπορεί να φέρει προμήθειες στη Γάζα» είπε, προσθέτοντας πως «το ρολόι χτυπά αντίστροφα». Ερωτηθείσα τι θα γίνει για να διασφαλιστεί πως η αρωγή δεν θα καταλήξει στη Χαμάς, είπε ότι η UNRWA έχει αυστηρά συστήματα ελέγχου και ότι τα 13.000 μέλη του προσωπικού της δίνουν βοήθεια μόνο σε αυτούς που τη χρειάζονται, καθώς και ότι «το κάνουμε αυτό για δεκαετίες».
12.51 Προετοιμασίες για διέλευση φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ράφα
Η Αίγυπτος απομάκρυνε τσιμεντένια φράγματα κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, είπε αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας, ενισχύοντας τις ελπίδες πως ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορούσε να αρχίσει να μπαίνει σύντομα στη Γάζα, μετά τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Αιγύπτου.
Σύμφωνα με την Αίγυπτο, ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν πλήξει την περιοχή γύρω από τη Ράφα τέσσερις φορές από τότε που άρχισαν τα πλήγματα στη Γάζα. Αιγυπτιακά ΜΜΕ είπαν ότι το πέρασμα έκλεισε μετά από τρία πλήγματα στις 9 και 10 Οκτωβρίου, προκαλώντας ζημιές σε κτίριο στην παλαιστινιακή πλευρά.
Η πρώτη παράδοση αρωγής αναμένεται «την επόμενη ημέρα ή κάτι τέτοιο» σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
12.48 Ανησυχία για τη Δυτική Όχθη
Η βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει αυξηθεί μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, ενώ έχουν σημειωθεί και συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ στα λιβανέζικα σύνορα, εγείροντας ανησυχίες ότι η κατεχόμενη παλαιστινιακή περιοχή ενδέχεται να αποτελέσει το «τρίτο μέτωπο» του πολέμου.
Οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτικών και Εβραίων εποίκων, από τη μία πλευρά, και Παλαιστινίων, από την άλλη, έχουν ήδη αποδειχθεί φονικές. Περισσότεροι από 80 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ οι ισραηλινές αρχές έχουν συλλάβει περισσότερους από 900.
Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή και εξαπέλυσαν αεροπορική επίθεση εναντίον παλαιστινιακού καταυλισμού προσφύγων στη Δυτική Όχθη χθες, Πέμπτη,, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 άνθρωποι, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ενώ η ισραηλινή αστυνομία επεσήμανε ότι ένα μέλος της έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της επιδρομής.
Η βία αποτελεί πρόκληση τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για την Παλαιστινιακή Αρχή, το μοναδικό παλαιστινιακό κυβερνητικό σώμα που αναγνωρίζεται διεθνώς και έχει την έδρα του στη Δυτική Όχθη.
Η Χαμάς προσπαθεί «να περικυκλώσει το Ισραήλ με έναν πόλεμο με δύο ή τρία μέτωπα», στα σύνορα με τον Λίβανο και στη Δυτική Όχθη, εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους μιλώντας στο Reuters. «Η απειλή είναι αυξημένη», τόνισε.
Στη Ραμάλα τα συνθήματα που ακούστηκαν αυτή την εβδομάδα υπέρ της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς – οργάνωσης που είναι αντίπαλη της Παλαιστινιακής Αρχής—έδειξαν ότι αυξάνεται η επιθυμία μεταξύ των κατοίκων της Δυτικής Όχθης για ένοπλη αντίσταση.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και Ισραηλινοί αναλυτές δηλώνουν ότι πολλοί παράγοντες τροφοδοτούν την ένταση, αλλά παράλληλα περιορίζουν και το εύρος της, προς το παρόν. Ο ένας παράγοντας είναι οι εκατοντάδες συλλήψεις που έχει κάνει το Ισραήλ.
Η Χαμάς επικαλέστηκε τις επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη ως έναν από τους λόγους της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου. Όμως οι συλλήψεις έχουν περιορίσει τη βία στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τον Σάλαχ αλ Χαουάτζα, έναν 52χρονο ακτιβιστή κατά των εβραϊκών οικισμών. «Στη Γάζα η Χαμάς έχει αρκετό χρόνο να οργανωθεί στρατιωτικά», σημείωσε. «Εδώ, οι δυνάμεις κατοχής επεμβαίνουν καθημερινά. Δεν υπάρχει χώρος για την ανάπτυξη στρατιωτικών ή πολιτικών δυνάμεων».
11.06 Παλαιστινιακές αρχές: 13 νεκροί στη Δυτική Όχθη
Δεκατρείς Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 5 παιδιά, χθες, Πέμπτη, από τις ισραηλινές δυνάμεις στον καταυλισμό προσφύγων του Νουρ Σαμς, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με νεότερο υψηλότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Χθες το υπουργείο ανακοίνωσε τον θάνατο επτά Παλαιστινίων σε αυτήν την «επίθεση των δυνάμεων κατοχής (σ.σ.: ισραηλινές δυνάμεις) στον καταυλισμό προσφύγων του Νουρ Σαμς», προσθέτοντας ότι ενημερώθηκε για την παρουσία «κι άλλων μαρτύρων, οι οποίοι δεν κατέστη δυνατό να διακομισθούν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο».
Πέντε παιδιά βρίσκονται μεταξύ των 13 νεκρών, υποστηρίζει το παλαιστινιακό υπουργείο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παλαιστινιακής Αρχής, τουλάχιστον 81 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις ή Ισραηλινούς εποίκους από τις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα που η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στο ισραηλινό έδαφος.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι χρησιμοποίησε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), το οποίο «σκότωσε αριθμό τρομοκρατών» στην Νουρ Σαμς. Σε ανακοίνωσή του, γνωστοποίησε ότι σημειώθηκαν «ανταλλαγές πυρών και εκρηκτικοί μηχανισμοί ρίφθηκαν προς τις δυνάμεις ασφαλείας» στη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης.
Ένας Ισραηλινός αστυνομικός της μονάδας της συνοριοφυλακής σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των μαχών με ένοπλους τρομοκράτες, πρόσθεσε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.
Από τις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προβεί σε εκατοντάδες συλλήψεις στη Δυτική Όχθη, κυρίως φερόμενων ως μελών της Χαμάς.
9.39 Νεκροί στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου- «βαθιά οδύνη» εξέφρασε το ΥΠΕΞ
Ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτίριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα. Όπως ανέφερε: «Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτίριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα. Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά».
Το υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι πολλοί εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στον χώρο σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι από την επιδρομή «προκλήθηκε μεγάλος αριθμός μαρτύρων και τραυματιών» στον χώρο του ελληνορθόδοξου μοναστηριού. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το ισραηλινό πλήγμα έμοιαζε να έχει στόχο χώρο κοντά στο μοναστήρι, στο οποίο έχουν αναζητήσει καταφύγιο πολλοί κάτοικοι της πόλης της Γάζας.
Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι χθες διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή. «Νωρίτερα σήμερα (σ.σ. χθες, Πέμπτη) μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού επιτέθηκαν στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου τρομοκράτη της Χαμάς που είχε εμπλακεί στην εκτόξευση ρουκετών και οβίδων εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.
Το κέντρο αυτό «χρησίμευε για να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εκεί βρισκόταν τρομοκρατική υποδομή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», πρόσθεσε.
«Έπειτα από την επίθεση του ισραηλινού στρατού ο τοίχος μιας εκκλησίας που βρίσκεται στην περιοχή υπέστη ζημιές. Έχουμε ενημερωθεί ότι υπάρχουν πληροφορίες για θύματα και έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιβεβαίωσης του συμβάντος», σημείωσε ο εκπρόσωπος.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η Χαμάς τοποθετείται σκοπίμως σε κατοικημένες περιοχές με αμάχους και χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας σαν ανθρώπινες ασπίδες», ενώ επανέλαβε το αίτημα του ισραηλινού στρατού για εκκένωση του βόρειου τμήματος του θύλακα.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από την αεροπορική επιδρομή υπέστη ζημιές η πρόσοψη της εκκλησίας και παρακείμενο οικοδόμημα. Όπως πρόσθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.
Ο Άγιος Πορφύριος είναι η πιο παλιά ενεργή ακόμη εκκλησία στον παλαιστινιακό θύλακα. Βρίσκεται σε ιστορική συνοικία της παλιάς Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, εκεί φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα.
Ο αριθμός των χριστιανών στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει λιγότεροι από χίλιοι (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ορθόδοξοι), ενώ προτού η Χαμάς αναλάβει την εξουσία στη Γάζα (2007), οι χριστιανοί ήταν περισσότεροι από επτά χιλιάδες.
9.30 Χωρίς τέλος τα μακάβρια ευρήματα στο Ισραήλ από την επίθεση της Χαμάς
Ισραηλινά συνεργεία συνεχίζουν να βρίσκουν πτώματα σε περιοχές του Ισραήλ κοντά στη Γάζα. Την Τετάρτη ένα πτώμα γυναίκας ανασύρθηκε από τα ερείπια στο κιμπούτς Μπεέρι. Ήταν γυμνή και τα πόδια της ήταν δεμένα με σύρμα. Μέλος της ομάδας είπε ότι πτώματα άνω των 20 παιδιών είχαν βρεθεί κοντά, δεμένα μαζί και καμένα.
9.29 Ο κόσμος «χάνει την ανθρωπιά του» λέει στέλεχος του ΟΗΕ
Η Μέση Ανατολή είναι στα πρόθυρα της αβύσσου, είπε στο BBC ο Φιλίπ Λαζαρίνι, στέλεχος του ΟΗΕ.
«Ο κόσμος χάνει τώρα την ανθρωπιά του» είπε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή, προειδοποιώντας πως η βία θα μπορούσε να εξαπλωθεί ανά την περιοχή. Είπε επίσης ότι οι συνθήκες είναι δραματικές για τους αμάχους στη Γάζα, ζητώντας διαδρόμους ανθρωπιστικής βοήθειας.
Για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 1.400 Ισραηλινούς, τη χαρακτήρισε «τρομακτική και βάρβαρη σφαγή» που δημιούργησε «εθνικό, συλλογικό τραύμα στο Ισραήλ». Ωστόσο είπε ότι αυτό «δεν δικαιολογεί να διεξάγεται πόλεμος χωρίς συγκράτηση...και δεν πιστεύω ότι το να σκοτωθούν ακόμα περισσότεροι άμαχοι είναι προς το συμφέρον της μελλοντικής ασφάλειας και ειρήνης εδώ στην περιοχή».
9.23 Εκκένωση ισραηλινής πόλης στα σύνορα με τον Λίβανο
Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως το Ισραήλ θα απομακρύνει κατοίκους από την πόλη Κιριάτ Σμόνα, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Οι ανταλλαγές πυρών στην περιοχή έχουν αυξηθεί μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
9.19 Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν «πάνω από 100 επιχειρησιακούς στόχους τρομοκρατικών οργανώσεων»
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) ανακοίνωσαν πως «τη νύχτα μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε πάνω από 100 επιχειρησιακούς στόχους των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας, καταστρέφοντας εισόδους σηράγγων, αποθήκες πυρομαχικών και δεκάδες επιχειρησιακά αρχηγεία. Κατά τις επιθέσεις οι IDF και η Σιν Μπετ εξόντωσαν έναν τρομοκράτη που ήταν στη ναυτική δύναμη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, ο τρομοκράτης συμμετείχε στις δολοφονικές τρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας».