Μητσοτάκης: «Εθεσα όλα τα ζητήματα στον Ερντογάν, κατεγράφησαν διαφωνίες»

Εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα.
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Περίπου 1,5 ώρα διήρκησε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, την ώρα που η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χτυπάει «κόκκινο».

Μέσα σε έξι λέξεις ο Πρωθυπουργός τα είπε όλα για την συνάντηση: «Διαφωνίες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν»

Οπως δήλωσε ο Κ.Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωσή της «με τον Πρόεδρο της Τουρκίας είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Εθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά. Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ.

Στη συνάντηση, εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Το τετ α τετ των δύο ηγετών ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε στις 6.30 μ.μ.

Η κρίσιμη συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 16:30 ώρα Ελλάδας, ωστόσο, το γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες και στο οποίο συμμετείχε και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άργησε να ξεκινήσει, με αποτέλεσμα να υπάρξει μικρή καθυστέρηση στο ραντεβού του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικράτησε είναι οι φωτογραφίες μεταξύ των δύο ηγετών, όπου αμφότεροι εμφανίστηκαν σκυθρωποί χωρίς να χαμογελούν.

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

«Απολογούμαι για την καθυστέρηση, ήμουν με τον πρόεδρο Τραμπ» ακούστηκε να λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις μπήκε στην αίθουσα και αντάλλαξε χειραψία με τον Τούρκο πρόεδρο. «Το ξέρω» του απάντησε κοφτά ο Ερντογάν, και μάλιστα στα αγγλικά, παρόλο που δεν μιλά τη γλώσσα, παρά μόνο λίγες λέξεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια - Χριστοδουλίδη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο ενημέρωσε για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, εκτός από την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για την Τριμερή στο Βερολίνο, υπήρξε μια ενημέρωση από κυβερνητικής πλευράς για το θέμα του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, στο οποίο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπάρχει κινητικότητα από πλευράς Λευκωσίας προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα.

Μητσοτάκης: Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης αντίκειται στις θεμελιώδεις αρχές του ΝΑΤΟ

Η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο, λίγο πριν το πολυαναμενόμενο τετ α τετ με τον Ερντογάν.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.

Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Αιφνιδιαστική συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν πριν το ραντεβού με Μητσοτάκη

Πριν δει τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε συνάντηση εκτός προγράμματος με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τούρκος πρόεδρος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχαν μια «πολύ παραγωγική» συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Βρετανία, δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη συνάντηση.

Ο Φαχρετίν Αλτούν έκανε το σχόλιο στο Twitter και το γραφείο του ανέφερε πως η συνάντηση διήρκεσε μισή ώρα.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε τη συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ.

«Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τη σημασία που έχει η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Τουρκίας απέναντι στη συμμαχία, η περαιτέρω ενίσχυση του εμπορίου μέσω της αύξησης του διμερούς εμπορίου κατά 100 δισεκ. δολάρια, οι προκλήσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και η ενεργειακή ασφάλεια», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ερευνες στις περιοχές που οριοθέτησε με την Λιβύη ανακοίνωσε η Αγκυρα

Ωμή πρόκληση ή σκόπιμη ενέργεια; Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθόταν στο τραπέζι της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δήλωσε ότι η Αγκυρα σχεδιάζει νέες μελέτες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεννόησης που πρόσφατα υπέγραψε με την αναγνωρισμένη από το ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης.

Εξάλλου, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, «πολύ σύντομα» θα κατατεθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης το «μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος υφυπουργός ανέφερε πως «είναι ύψιστης σημασίας το να στείλουμε το μνημόνιο στο κοινοβούλιο».

Οπως είπε «η έγκρισή του από το κοινοβούλιο είναι κρίσιμη», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό όλα τα κόμματα (που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο) να στηρίξουν το μνημόνιο».

Ανέφερε ότι με το μνημόνιο η Τουρκία άσκησε τα δικαιώματά της που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, όπως ισχυρίστηκε, και πως το «μνημόνιο σίγουρα δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο».

Μακρόν σε Αγκυρα: Σεβαστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

Τη στήριξή του προς την Ελλάδα εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς την Αγκυρα και τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Πλήρης αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο

Το μήνυμα πως η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου, και πως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνονται σεβαστά το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από τα νησιά τους, έστειλε ΕΕ.

Σε γραπτή δήλωση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), που είναι η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ, διαμηνύει πως όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Reuters

Εστιάζοντας στο διμερές «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης της 27ης Νοεμβρίου σχετικά με τη θαλάσσια οριοθέτηση, εκπρόσωπος της ΕΕ επισημαίνει πως δεν έχει δημοσιοποιηθεί και υπογραμμίζει πως απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς το περιεχόμενό του. «Αναμένουμε ότι το κείμενο θα κοινοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» συμπλήρωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί την Τουρκία «να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως επανειλημμένα έχει τονιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, με πιο πρόσφατα αυτά του Ιούνιου του 2019».

Η δήλωση αυτή έρχεται μια ημέρα μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον νέο Yπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, με τον οποίο συζήτησε και για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Και το Ισραήλ υπέρ της Ελλάδας

Την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της, καθώς και την αντίθεση του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων της, εκφράζει και το Ισραήλ.

«Το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία τα πρόσφατα βήματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Η αγνόηση του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία του με την Ελλάδα» αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή