Λιβύη: 5 νεκροί και 33 τραυματίες σε συγκρούσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων στην Τρίπολη

Λιβύη: 5 νεκροί και 33 τραυματίες σε συγκρούσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων στην Τρίπολη
Goran Tomasevic / Reuters

Μάχες ξέσπασαν τη Δευτέρα ανάμεσα σε δύο αντίπαλες παραστρατιωτικές οργανώσεις κοντά στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 33 να τραυματιστούν, κατά έναν προσωρινό απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Στις εχθροπραξίες, που συνεχίζονταν σποραδικά το βράδυ σε νοτιοανατολικά προάστια, ενεπλάκησαν δύο ένοπλες οργανώσεις οι οποίες τουλάχιστον στη θεωρία είναι πιστές στην ΚΕΕ, η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις λιβυκές υπηρεσίες ασφαλείας.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, η MANUL, απηύθυνε έκκληση προς «όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως κάθε στρατιωτική ενέργεια» και εξέφρασε «ανησυχία για τη χρήση βαρέων όπλων αδιακρίτως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των αμάχων».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης Αμπντεσαλάμ Άσουρ διευκρίνισε ότι οι πλευρές που ενεπλάκησαν στις μάχες είναι η 7η ταξιαρχία, μια παραστρατιωτική οργάνωση από την πόλη Ταρχούνα (60 χλμ. νοτιοανατολικά της Τρίπολης) και μια άλλη παραστρατιωτική οργάνωση με έδρα την πρωτεύουσα. Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μεσολαβητικές προσπάθειες.

Η 7η ταξιαρχία, που υποτίθεται ότι αναφέρεται στο υπουργείο Άμυνας της ΚΕΕ, ανακοίνωσε ότι απώθησε μια επίθεση εναντίον θέσεών της νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

Στον προσωρινό απολογισμό που έδωσε, το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς και 33 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων αμάχων.

Πυρά και εκρήξεις συνέχιζαν να ακούγονται σποραδικά στις συνοικίες Άιν Ζάρα και Σαλαχουντίν, όπου επικεντρώθηκαν οι μάχες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. «Ακούω ακόμα δυνατές εκπυρσοκροτήσεις που κάνουν τα παράθυρα του σπιτιού να τρίζουν», είπε μια κάτοικος της Άιν Ζάρα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στη Σαλαχουντίν, «άρματα μάχης βρίσκονται ακόμα αναπτυγμένα στις κυριότερες οδικές αρτηρίες, καθώς και ανοιχτά ημιφορτηγά με προσαρμοσμένα βαριά πολυβόλα», ανέφερε κάτοικος της συνοικίας προσθέτοντας πως συνεχίζει να ακούει «πυρά». Σπίτια χτυπήθηκαν από όλμους, κατά τον ίδιο.

Η εθνική επιχείρηση ηλεκτρισμού ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι το δίκτυο διανομής υπέστη ζημιές εξαιτίας των μαχών και προειδοποίησε τους κατοίκους ότι οι διακοπές της ηλεκτροδότησης θα διαρκούν περισσότερο από ό,τι συνήθως και υπάρχει κίνδυνος για «ολοκληρωτικό μπλακάουτ».

Η Λιβύη ήδη είναι αντιμέτωπη με συχνές διακοπές της ηλεκτροδότησης και η εταιρεία ήδη κάνει 10ωρες διακοπές καθημερινά στην κορύφωση της κατανάλωσης, το καλοκαίρι.

Από την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, ο έλεγχος της Τρίπολης διεκδικείται από διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που θέλουν χρήμα και εξουσία.

Οι μεταβατικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ΚΕΕ, δεν έχουν μπορέσει να σχηματίσουν τακτικό στρατό και αποτελεσματικά σώματα ασφαλείας κι είναι αναγκασμένες να βασίζονται σε παραστρατιωτικούς για την ασφάλεια της πρωτεύουσας.

Το καλοκαίρι του 2017, παραστρατιωτικοί προσκείμενοι στην ΚΕΕ εκδίωξαν αντίπαλες οργανώσεις από την Τρίπολη και, έκτοτε, οι συγκρούσεις στη λιβυκή πρωτεύουσα έγιναν πιο σπάνιες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή