Λιβύη: 62 σοροί μεταναστών περισυνελέγησαν μετά το ναυάγιο στα ανοικτά της Μεσογείου

«Μια φρικτή υπενθύμιση» των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες για να φθάσουν στην Ευρώπη.
Reuters

«Ομάδες της Ερυθράς Ημισελήνου της Λιβύης περισυνέλεξαν 62 σορούς μεταναστών» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άμπντελ Μονέιμ Άμπου Σμπέιχ, ένας εκπρόσωπος αυτής της οργάνωσης.

Περίπου 145 άνθρωποι διασώθηκαν μετά το ναυάγιο και 110 θεωρούνταν αγνοούμενοι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Εντούτοις, οι αριθμοί αυτοί παραμένουν αβέβαιοι: το πολεμικό ναυτικό της Λιβύης έκανε λόγο, από την πλευρά του, για 134 διασωθέντες και 115 αγνοουμένους, ενώ η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Λιβύη εκτιμά, βάσει των μαρτυριών των επιζώντων, ότι σχεδόν 400 άνθρωποι βρίσκονταν στη βάρκα.

«Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις για να περισυλλέξουμε τις σορούς που ξέβρασε η θάλασσα απόψε και αύριο» συμπλήρωσε ο Σμπέιχ, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή τη φάση, είναι αδύνατο να δοθεί ένας συνολικός απολογισμός για τον αριθμό των θυμάτων.

Ayman Al-Sahili / Reuters

Το περιστατικό αυτό αποτελεί μια «φρικτή υπενθύμιση» των κινδύνων που ενέχει ο διάπλους της Μεσογείου και εναπόκειται στην ΕΕ να αποκτήσει δυνατότητες διάσωσης στη Μεσόγειο, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Το ναυάγιο ενός πλεούμενου στα ανοιχτά των ακτών της Αλ Χομς, όπου περισσότεροι από 100 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους, συνιστά μια φρικτή υπενθύμιση των κινδύνων των οποίων αντιμετωπίζουν εκείνοι που πραγματοποιούν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη» επισήμανε η Φεντερίκα Μογκερίνι, σε ένα δελτίο Τύπου. «Κάθε ζωή που χάνεται είναι υπερβολικά πολύ» υπογράμμισε η ίδια.

Ο ΟΗΕ θεωρεί αυτήν την τραγωδία τη «χειρότερη» που εκτυλίχθηκε στη Μεσόγειο φέτος.

Ismail Zetouni / Reuters

Η Μογκερίνι απηύθυνε έκκληση για την αναζήτηση «ασφαλών και αξιόλογων εναλλακτικών έναντι των επικίνδυνων θαλασσίων διάπλων» και τάχθηκε υπέρ των «επανεγκαταστάσεων και των εθελουσίων επιστροφών εκτός της Λιβύης για την αποφυγή νέων απωλειών ανθρώπινων ζωών».

Ζήτησε, επίσης, να υπάρξουν «επαρκείς μηχανισμοί έρευνας και διάσωσης» για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, η Φεντερίκα Μογκερίνι μίλησε για «το τέλος του συστήματος διαχείρισης παράτυπων μεταναστεύσεων και της αυθαίρετης κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη».

Η ίδια πρότεινε «την επιτάχυνση της απομάκρυνσης για ανθρωπιστικούς λόγους» από τη Λιβύη των προσφύγων και μεταναστών και της «επανεγκατάστασής τους σε τρίτες χώρες».

Περίπου 4.400 πρόσφυγες έχουν απομακρυνθεί έως σήμερα, τόνισε η Μογκερίνι.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή