Νεκροί οι 83 πρόσφυγες σε ναυάγιο ανοιχτά της Τυνησίας

Ενώ στη Λιβύη πυροβολούσαν όσους προσπάθησαν να γλιτώσουν από τον βομβαρδισμό.
MAHMUD TURKIA via Getty Images

Πόσες πιθανότητες έχει άραγε ένας πρόσφυγας στη Λιβύη να επιβιώσει; Κρίνοντας και από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, ελάχιστες. Εάν επιβιώσει της φυλάκισης υπό άθλιες συνθήκες, μπορεί να πεθάνει σε κάποιον από τους βομβαρδισμούς. Εάν προσπαθήσει να γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς πιθανότατα θα σκοτωθεί από τις σφαίρες των φρουρών του που αν και οι βόμβες πέφτουν βροχή δεν θέλει να τον αφήσει να δραπετεύσει. Και εάν επιζήσει και από αυτή την περιπέτεια και φτάσει σε κάποια ακτή της Λιβύης για να διασχίσει τη Μεσόγειο δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα επιζήσει του επικίνδυνου ταξιδιού.

Η περιγραφή αυτή δεν είναι διόλου υπερβολική αφού με διαφορά λίγης ώρας τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και AP μετέδωσαν δύο ειδήσεις.

Η πρώτη αφορά τις ανακοινώσεις του ΟΗΕ που όπως δηλώνει έχει στη διάθεσή του πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Λίβυοι φρουροί πυροβολούσαν εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 53 ανθρώπων, ανάμεσά τους και έξι παιδιών, σε κέντρο κράτησης της Τρίπολης.

Η δεύτερη είδηση κάνει λόγο 86 πρόσφυγες οι οποίοι απέπλευσαν με σκάφος από τη Λιβύη αλλά αυτό φαίνεται πως ανετράπη με αποτέλεσμα από τους επιβαίνοντες να επιβιώσουν μόλις τέσσερις. Το σκάφος τους εντοπίστηκε από έναν τυνήσιο ψαρά ο οποίος κατάφερε να εντοπίσει τους λιγοστούς επιζώντες αλλά δυστυχώς λίγες ώρες αργότερα ένας εξ αυτών απεβίωσε και ο αριθμός των νεκρών ανήλθε τελικά στους 83.

Anadolu Agency via Getty Images

Νεκροί όπως και να ’χει

Έκθεση του Γραφείου Συντονισμού του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA) ανέφερε ότι την Τρίτη, σημειώθηκαν δύο αεροπορικές επιδρομές, η μία εκ των οποίων έπληξε ένα άδειο γκαράζ και η άλλη ένα υπόστεγο στο οποίο κρατούνταν περίπου 120 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Υπάρχουν αναφορές ότι μετά την πρώτη επιδρομή οι φρουροί πυροβόλησαν εναντίον κάποιων προσφύγων και μεταναστών την ώρα που αυτοί οι τελευταίοι προσπαθούσαν να διαφύγουν», τονίζεται στην έκθεση του OCHA.

Διασώστες εξακολουθούν να ανασύρουν πτώματα από τα ερείπια, πράγμα που σημαίνει ότι ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

Περίπου 500 άνθρωποι παραμένουν στο κέντρο κράτησης στην Τατζούρα, ανατολικά της Τρίπολης ― τέσσερις Νιγηριανοί πρόκειται να παραδοθούν σήμερα στη νιγηριανή πρεσβεία ενώ σχεδιάζεται η αποστολή 31 γυναικών και παιδιών στο κέντρο αναχωρήσεων της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ στην Τρίπολη.

Η Λιβύη είναι ένα από τα κύρια σημεία αναχώρησης για Αφρικανούς μετανάστες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο επιβαίνοντας σε βάρκες με προορισμό την Ιταλία, αλλά πολλοί αναχαιτίζονται στη θάλασσα και οδηγούνται πίσω από τη λιβυκή ακτοφυλακή, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Anadolu Agency via Getty Images

Οι 53 νεκροί είναι ο υψηλότερος απολογισμός που έχει αναφερθεί δημόσια από αεροπορική επιδρομή ή βομβαρδισμό αφότου οι ανατολικές δυνάμεις υπό τον Χαλίφα Χάφταρ εξαπέλυσαν χερσαία και αεροπορική επίθεση πριν από τρεις μήνες με σκοπό την κατάληψη της Τρίπολης, που είναι η βάση της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

«Οι απώλειες αμάχων που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση έχουν σχεδόν διπλασιαστεί ως αποτέλεσμα αυτής και μόνο της επίθεσης», αναφέρει η έκθεση του OCHA, μία ημέρα αφότου αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν πως οι αεροπορικές επιδρομές μπορεί να συνιστούν έγκλημα πολέμου.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πει κατ′ επανάληψη πως η Λιβύη δεν είναι ένα ασφαλές μέρος για τους διασωθέντες μετανάστες που στέλνονται πίσω και έχει κάνει εκκλήσεις για την απελευθέρωση μεταναστών και προσφύγων και για τη μεταφορά τους σε ασφαλές καταφύγιο.

Έχουν αποφύγει να επικρίνουν άμεσα την Ιταλία για το κλείσιμο των λιμανιών της, αλλά είπαν πως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να βοηθήσουν να επιλυθεί η σύγκρουση στη Λιβύη ώστε οι άνθρωποι να μην επιχειρούν επικίνδυνα ταξίδια διά θαλάσσης.

Το κέντρο κράτησης στη συνοικία Τατζούρα της Τρίπολης είναι κοντά σε μια στρατιωτική βάση και μια αεροπορική επιδρομή εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων της Λιβύης στις 7 Μαΐου προκάλεσε τον τραυματισμό δύο ανθρώπων στο κέντρο. Παρά τους κινδύνους, οι λιβυκές αρχές συνέχισαν να μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες στο κέντρο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στις 12 Μαΐου, 108 πρόσφυγες και μετανάστες που περισυνελέγησαν από τη λιβυκή ακτοφυλακή αποβιβάστηκαν και μεταφέρθηκαν στο κέντρο κράτησης Τατζούρα, προστίθεται στην έκθεση.

Πηγές: AP, Reuters

Δημοφιλή