Γιατροί μεταμόσχευσαν ένα νεφρό χοίρου σε 54χρονη γυναίκα από το New Jersey που βρισκόταν σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, στο πλαίσιο μίας σειράς χειρουργικών επεμβάσεων.
Ο συνδυασμός καρδιακής και νεφρικής ανεπάρκειας της Lisa Pisano, 54 ετών, την εμπόδισαν από το να πληροί τις προϋποθέσεις για μια παραδοσιακή μεταμόσχευση, ενώ δεν της άφηναν πολλές επιλογές.
Οι γιατροί στο NYU Langone Health επινόησαν το εξής: να εμφυτεύσουν μια μηχανική αντλία, προκειμένου η καρδιά της να συνεχίσει να χτυπά και, λίγες μέρες αργότερα, μεταμόσχευσαν ένα νεφρό από ένα γενετικά τροποποιημένο χοίρο.
Χειρουργοί εμφύτευσαν μια μηχανική αντλία καρδιάς στην Pisano λίγες μέρες πριν από τη μεταμόσχευση, η οποία σύμφωνα με το NYU Langone Health ήταν η πρώτη ασθενής παγκοσμίως που έκανε τέτοια επέμβαση, αναφέρει το Science Alert.
Με άδεια έκτακτης ανάγκης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ο Montgomery επέλεξε ένα όργανο από χοίρο γενετικά τροποποιημένο από την United Therapeutics Corp, έτσι ώστε τα κύτταρά του να μην παράγουν συγκεκριμένες ουσίες που είναι ξένες στον ανθρώπινο οργανισμό και μπορούν να προκαλέσουν την άμεση απόρριψη οργάνων.
Έτσι, οι χειρουργοί εμφύτευσαν την καρδιακή αντλία στις 4 Απριλίου και μεταμόσχευσαν το νεφρό χοίρου στις 12 Απριλίου. Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε τη μακροπρόθεσμη έκβαση, αλλά δεν έχει φανεί κανένα σημάδι απόρριψης οργάνου μέχρι στιγμής, είπε ο Montgomery.
Εκτός από το γενετικά επεξεργασμένο νεφρό, οι γιατροί μεταμόσχευσαν τον θύμο αδένα του χοίρου, ο οποίος βοηθά στην «εκπαίδευση» του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της πιθανότητας απόρριψης οργάνου.
Ο επικεφαλής χειρουργός Δρ Robert Montgomery είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη (24/4) ότι η επέμβαση ήταν «ένα ορόσημο στο ταξίδι μας για να διαθέσουμε όργανα που σώζουν ζωές σε όποιον τα χρειάζεται».
Η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού χοίρου σε ζωντανό ασθενή πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης σε έναν 62χρονο άνδρα.
Γενετικά τροποποιημένες καρδιές χοίρου μεταμοσχεύθηκαν το 2023 σε δύο ασθενείς στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, αλλά και οι δύο επέζησαν λιγότερο από δύο μήνες.
Η Pisano από το Νιου Τζέρσεϊ, είπε ότι είχε «εξαντλήσει όλες τους άλλες θεραπείες» προτού επιλέξει να προχωρήσει στην επέμβαση.
Δεν έχει δείξει κανένα σημάδι απόρριψης οργάνου σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα, είπε ο Montgomery, προσθέτοντας ότι η νεφρική της λειτουργία ήταν «τέλεια».