Λουκασένκο: Η Λευκορωσία αναχαίτισε ουκρανικούς πυραύλους

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία εξαπέλυσε πυραυλικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Sputnik Photo Agency via Reuters

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο υποστήριξε σήμερα ότι η Ουκρανία επιχείρησε να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός του λευκορωσικού εδάφους πριν από τρεις ημέρες, όμως όλοι οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Belta.

Ο Λουκασένκο, που δεν έδωσε κάποια απόδειξη για τον ισχυρισμό του, είπε ότι το Μινσκ δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία.

«Μας προκαλούν. Πρέπει να σας πω ότι πριν από τρεις ημέρες, ίσως και λίγο παραπάνω, έγινε προσπάθεια να πλήξουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο λευκορωσικό έδαφος, από το έδαφος της Ουκρανίας», είπε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο Belta.

«Όμως, Θεού θέλοντος, τα αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir κατάφεραν να αναχαιτίσουν όλους τους πυραύλους που εξαπέλυσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», συνέχισε

Ο Λευκορώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία αλλά θα πολεμήσει, εάν γίνει εισβολή στο έδαφός της.

Η Λευκορωσία είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας και της επέτρεψε να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Λουκασένκο διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν υπάρχουν Λευκορώσοι στρατιώτες που να πολεμούν σε αυτήν την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί η Ρωσία.

Tην Παρασκευή (1/7), ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η πολιτική πίεση από τη Δύση επιταχύνει την ενσωμάτωση της Λευκορωσίας με τη χώρα του, η οποία συνεχίζεται και σταμάτα εδώ και δύο δεκαετίες.

«Η άνευ προηγουμένου πολιτική και κοινωνική πίεση από τη λεγόμενη συλλογική Δύση μάς ωθεί να επιταχύνουμε τη διαδικασία ενοποίησης: μαζί για να ελαχιστοποιήσουμε τη ζημιά από τις ανταγωνιστικές παράνομες κυρώσεις, να κάνουμε απλούστερο τον έλεγχο της παραγωγής των απαιτούμενων προϊόντων, να αναπτύξουμε νέα προϊόντα, να επεκτείνουμε τη συνεργασία με φίλες χώρες», είπε ο Πούτιν σε διμερές φόρουμ.

Οι δύο γειτονικές χώρες υπέγραψαν μια Συνθήκη για την Ένωση το 1997 που είχε σκοπό να αποκαταστήσει ορισμένους από τους στενούς δεσμούς που διακόπηκαν έπειτα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Δημοφιλή