Λούβρο: Η «Ελευθερία» του Ντελακρουά αποκάλυψε τα αληθινά της χρώματα

Ο πίνακας - σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας παρουσιάζεται μετά από εργασίες αποκατάστασης έξι μηνών και την αφαίρεση 8 στρώσεων βερνικιού (βίντεο).
 (Photo by JMN/Cover/Getty Images)
(Photo by JMN/Cover/Getty Images)
JMN via Getty Images

Ο πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά «Η Ελευθερία οδηγεί τον λαό» (1830), σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας εδώ και 200 χρόνια και πιο διάσημο έργο στο Λούβρο μετά την Μόνα Λίζα, αποκάλυψε τα αληθινά, λαμπερά χρώματα του, μετά από εργασίες αποκατάστασης έξι μηνών και την αφαίρεση 8 στρώσεων βερνικιού.

Η δυναμική, πολυπρόσωπη σκηνή απεικονίζει τη γυμνόστηθη Ελευθερία η οποία κρατά τη σημαία και οδηγεί τους επαναστάτες στη μάχη. Παρότι θεωρείται ότι απεικονίζει τη Γαλλική Επανάσταση του 1789, το έργο του Ντελακρουά φιλοτεχνήθηκε το 1830 για να τιμήσει τη γνωστή ως Ιουλιανή Επανάσταση που έφερε την ανατροπή του βασιλιά Κάρολου Ι΄ της Γαλλίας την ίδια χρονιά.

Ωστόσο, ο πίνακας που έχει αναπαραχθεί σε αμέτρητες εκδοχές, από χαρτονομίσματα και εξώφυλλα άλμπουμ και βιβλίων μέχρι πλακάτ διαδηλώσεων, είχε χάσει την εκφραστική του δύναμη με την πάροδο των χρόνων και το Λούβρο προχώρησε στο απαραίτητο facelift, με τον πίνακα να επιστρέφει στην περίοπτη θέση του -διόλου τυχαία- λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, όπως επισημαίνει το Artnet.

Οκτώ στρώσεις βερνικιού εφαρμόστηκαν στο έργο όλα αυτά τα χρόνια, σε μια προσπάθεια να φωτιστούν τα χρώματά του, που κατέληξαν όμως, καθώς το βερνίκι οξειδώθηκε, να τα πνίξουν κάτω από μια επίστρωση θαμπού κίτρινου.

Σύμφωνα με τον Guardian, λόγω του μεγέθους του, 2,6 μ. x 3,25 μ.), οι εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν επί τόπου στο Μουσείο.

Το Λούβρο, το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο, έχει πραγματοποιήσει περί τις 200 restoration από το 2015, σε έργα μεταξύ άλλων του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Τιτσιάνο και άλλων έργων του Ντελακρουά, όπως οι «Γυναίκες του Αλγερίου» και «Η Σφαγή της Χίου».

Δημοφιλή