![Τμήμα του τοίχου της ρωμαϊκής Βασιλικής του Λονδίνου. (MOLA μέσω AP)](https://img.huffingtonpost.com/asset/67ae16f11b000018008abea6.jpg?cache=tnfJC9MJcX&ops=scalefit_720_noupscale)
Οι εργασίες για την κατασκευή ενός καινούργιου ουρανοξύστη στη βρετανική πρωτεύουσα διακόπηκαν ξαφνικά, όταν αποκαλύφθηκαν ίχνη -στην πραγματικότητα τμήματα- από τις απαρχές της πόλης του Λονδίνου πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια.
Αρχαιολόγοι που εξέτασαν τη θέση στην οποία πρόκειται να ανεγερθεί ένας ουρανοξύστης 32 ορόφων, ανακοίνωσαν ότι έφεραν στο φως κατάλοιπα ρωμαϊκής βασιλικής η οποία βρισκόταν κάποτε στην καρδιά της πόλης που ήταν γνωστή ως Londinium.
Οι εργασίες στο υπόγειο του κτιρίου που επρόκειτο να κατεδαφιστεί για να κατασκευαστεί το πολυώροφο νέο κτίσμα, αποκάλυψαν τοίχους και θεμέλια από πυριτόλιθο και τούβλα, πλάτους έως και ενός μέτρου και βάθους τεσσάρων μέτρων.
Όπως δήλωσε η Sophie Jackson από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Λονδίνου «είναι μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών στην παλαιότερη συνοικία του Λονδίνου, το City, την καρδιά της βρετανικής οικονομίας, όπου τα σύγχρονα γυάλινα κτίσματα στέκονται πάνω στα απομεινάρια βικτοριανών, μεσαιωνικών και ακόμη παλαιότερων κατασκευών».
Τα ευρήματα που ήρθαν στο φως
Αυτό που αποκαλύφθηκε είναι τα θεμέλια ενός διώροφου κτιρίου το οποίο έχει το μέγεθος ολυμπιακής πισίνας. Κατασκευάστηκε μεταξύ 78 - 84 μ.Χ., περίπου τρεις δεκαετίες μετά την εισβολή των ρωμαϊκών στρατευμάτων στη Βρετανία και περίπου είκοσι χρόνια μετά τη λεηλασία του νεοσύστατου οικισμού από τις δυνάμεις της κέλτισσας πολεμίστριας βασίλισσας Boudicca.
Η βασιλική ήταν μέρος της Αγοράς, της κοινωνικής, πολιτικής και εμπορικής καρδιάς του ρωμαϊκού Λονδίνου, όπου οι άνθρωποι συναθροίζονταν για να κάνουν τις αγορές τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να ακούσουν τους ηγέτες τους.
Εικάζεται ότι τα ερείπια αποτελούσαν μέρος του δικαστηρίου, ενός υπερυψωμένου χώρου του φόρουμ όπου πολιτικοί και αξιωματούχοι έπαιρναν αποφάσεις για τη διακυβέρνηση της πόλης.
![Σχέδιο αναπαράστασης της ρωμαϊκής βασιλικής του Λονδίνου. (Peter Marsden μέσω AP)](https://img.huffingtonpost.com/asset/67ae234c1600001800aff8a8.jpg?ops=scalefit_720_noupscale)
«Είναι σαν μία καρδιά που δεσπόζει πάνω από την πόλη. Με αποτέλεσμα να καθίσταται ως ένα πραγματικό σύμβολο της ρωμαϊκής δύναμης και εξουσίας», δήλωσε ο Andrew Henderson-Schwartz του Μουσείου Αρχαιολογίας του Λονδίνου.
Η κατασκευάστρια εταιρεία Hertshten Properties, στην οποία ανήκει ο χώρος και η οποία έχει την άδεια για την κατασκευή του νέου ουρανοξύστη, συμφώνησε να ενσωματώσει τα αρχαιολογικά κατάλοιπα στα σχέδιά της και να τα εκθέσει σε ένα κέντρο επισκεπτών.
Ο Henderson-Schwartz δήλωσε ότι, «η έκταση των ογκωδών θεμελίων που ανακαλύφθηκαν σε διάφορους δοκιμαστικούς λάκκους, υποδηλώνει ένα εξαιρετικό επίπεδο διατήρησης».
![Απεικονίζεται τμήμα του τοίχου της ρωμαϊκής βασιλικής του Λονδίνου. (MOLA μέσω AP)](https://img.huffingtonpost.com/asset/67ae23f01b000030008abec8.jpg?ops=scalefit_720_noupscale)
Η «ρωμαϊκή» καρδιά που χτυπά στο κέντρο του Λονδίνου
Περαιτέρω ανασκαφές θα μπορούσαν να απαντήσουν σε ακόμη πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα. Για παράδειγμα , γιατί το αρχικό φόρουμ χρησιμοποιήθηκε μόνο για είκοσι χρόνια προτού αντικατασταθεί από ένα πολύ μεγαλύτερο, το οποίο χρησιμοποιούταν για ακόμα τρεις αιώνες μέχρι την κατάρρευση της ρωμαϊκής κυριαρχίας στη Βρετανία. Αντικείμενα όπως πινακίδες γραφής ή γραφίδες θα μπορούσαν να δώσουν μια γεύση από την καθημερινή ζωή των Ρωμαίων Λονδρέζων.
Συνηθίζεται στην Βρετανία, οι κατασκευαστές ακινήτων να συμβουλεύονται αρχαιολόγους ως μέρος της διαδικασίας του σχεδιασμού. Αυτή η πρακτική έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη σπουδαίων ευρημάτων, από κοσμήματα των Σαξόνων μέχρι μεσαιωνικά παγοπέδιλα και σκελετούς θυμάτων πανούκλας του 14ου αιώνα.
Η τελευταία ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί στα λιγοστά ίχνη του ρωμαϊκού Λονδίνου που υπάρχουν σε όλη την πόλη. Σε αυτά συγκαταλέγονται ένα τμήμα αρχαίου τείχους, ένα τμήμα αμφιθεάτρου κάτω από το Guildhall και ένας ναός του θεού Μίθρα που βρίσκεται κάτω από την έδρα της εταιρείας πληροφοριών Bloomberg.
«Έχουμε αυτά τα μικρά παράθυρα στο ρωμαϊκό Λονδίνο που βρίσκονται σε όλη την πόλη και αποτελούν πραγματικά το κέντρο της», πρόσθεσε ο Henderson-Schwartz.
Με πληροφορίες από Associated Press