Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι επισκέφθηκε τη Βρετανία την Τετάρτη για να συγκεντρώσει βοήθεια, αποσπώντας μια δέσμευση για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε προηγμένα μαχητικά του ΝΑΤΟ, σε ένα σημαντικό συμβολικό βήμα ως προς τη δυτική στρατιωτική στήριξη.
Στο δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και μίλησε στο βρετανικό κοινοβούλιο, ζητώντας «πολεμικά αεροσκάφη για την Ουκρανία. Φτερά ελευθερίας».
Οι δυτικές χώρες μέχρι τώρα έχουν αποφύγει να στείλουν αεροπλάνα ή άλλα όπλα ικανά να πλήξουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία και η δέσμευση της Βρετανίας για εκπαίδευση δεν περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα, ούτε δέσμευση για προμήθεια μαχητικών στην Ουκρανία. Ωστόσο φαίνεται να αποτελεί σημαντική μεταβολή ως προς τη στήριξη και θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να στείλουν άλλες χώρες αεροσκάφη.
Ο Ζελένσκι είπε πως δύο χρόνια πριν είχε φύγει από το βρετανικό κοινοβούλιο ευχαριστώντας του βουλευτές για το υπέροχο αγγλικό τσάι. Τώρα σκόπευε να φύγει «ευχαριστώντας εκ των προτέρων για ισχυρά αγγλικά αεροπλάνα». Σε αυτό το πλαίσιο, παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων το κράνος ενός πιλότου, που έγραφε πάνω του «έχουμε ελευθερία, δώστε μας φτερά για να την προστατέψουμε».
Αναμένεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, όπου συγκεντρώνονται οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ για σύνοδο.
Ο Σούνακ τον υποδέχτηκε στα σκαλοπάτια του γραφείου του στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, εν μέσω χειροκροτημάτων από τους παρευρισκομένους, με τον Ζελένσκι να ευχαριστεί τη Βρετανία για τη στήριξή της από την πρώτη ημέρα της εισβολής. Ο Σούνακ μετά εμφανίστηκε στο κοινοβούλιο όπου είπε ότι η Βρετανία θα παρείχε στην Ουκρανία τη στήριξη που χρειαζόταν για να «διασφαλίσει μια αποφασιστική στρατιωτική νίκη στο πεδίο της μάχης φέτος».
Ο Ουκρανός πρόεδρος, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό θα συναντηθεί και με τον Βασιλιά Κάρολο, όπως ανακοινώθηκε από το παλάτι του Μπάκινγχαμ.
Ένα βρετανικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για Ουκρανούς στρατιωτικούς θα μπορούσε να επεκταθεί για να περιλαμβάνει και την ουκρανική αεροπορία, διασφαλίζοντας πως «οι πιλότοι θα είναι ικανοί να πετούν εξελιγμένα ΝΑΤΟϊκά μαχητικά στο μέλλον» ανέφερε το γραφείο του Σούνακ. Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία ήταν η πρώτη δυτική χώρα που έδωσε σύγχρονα άρματα μάχης, και ακολούθησαν οι ΗΠΑ και άλλοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι.