Λονδίνο: «Κλειστό» το αεροδρόμιο Χίθροου λόγω διακοπής ρεύματος - Χάος με 1.351 πτήσεις (βίντεο)

Το πρόβλημα στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης προκλήθηκε από πυρκαγιά σε υποσταθμό του δικτύου ηλεκτροδότησης. Χιλιάδες και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χωρίς ρεύμα.
"Κλειστό το Χίθροου" αναγράφεται στην οθόνη πινακίδας σε αυτοκινητόδρομο κοντά στο αεροδρόμιο του Λονδίνου (21 Μαρτίου 2025)
"Κλειστό το Χίθροου" αναγράφεται στην οθόνη πινακίδας σε αυτοκινητόδρομο κοντά στο αεροδρόμιο του Λονδίνου (21 Μαρτίου 2025)
via Associated Press

Ανεστάλη η λειτουργία του αεροδρομίου του Χίθροου στο Λονδίνο προκαλώντας χάος με εκατοντάδες πτήσεις που εκτρέπονται ή ακυρώνονται. Η εταιρεία που διαχειρίζεται το διεθνές αεροδρόμιο ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του για όλη την ημέρα, εξαιτίας διακοπής ρεύματος, οφειλόμενης σε πυρκαγιά σε υποσταθμό του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Σημειώνεται πως το Χίθροου είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης αλλά και ένα από τα πέντε με την μεγαλύτερη κίνηση στον κόσμο που εξυπηρετεί πάνω από 80 εκατομμύρια επιβάτες σε ετήσια βάση, ή αλλιώς 230.000 την ημέρα.

«Το Χίθροου υφίσταται μείζονα διακοπή της ηλεκτροδότησης. Για να εγγυηθεί την ασφάλεια των επιβατών και των συναδέλφων», το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό «ως τις 23:59 της 21ης Μαρτίου» (τοπική ώρα· ως τις 01:59 αύριο Σάββατο ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η Heathrow Airport Holdings.

Η διαχειρίστρια εταιρεία προειδοποίησε επίσης πως προβλέπει «σοβαρές διαταραχές» της κίνησης «τις επόμενες ημέρες». Επίσης, καλούνται οι ταξιδιώτες να «αποφύγουν» να πάνε στο αεροδρόμιο «προτού ανοίξει ξανά».

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο FlightRadar24, ήδη πολλά αεροσκάφη αναγκάστηκαν να αλλάξουν σχέδια πτήσης.

Όπως αναφέρει τουλάχιστον 120 πτήσεις προς το Χίθροου αναγκάστηκαν να εκτραπούν σε άλλα αεροδρόμια.

Το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου, το δεύτερο σημαντικότερο της Βρετανίας, άρχισε να δέχεται ορισμένες πτήσεις που προγραμματιζόταν αρχικά να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο του Χίθροου.

″Προσφέρουμε την υποστήριξή μας, δεχόμενοι, όταν υπάρχει ανάγκη, πτήσεις που εξετράπησαν”, δήλωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου Γκάτγουικ.

t
t
Twitter
Άτομα που ήταν να ταξιδέψουν με πτήσεις που θα εκτελούνται από το αεροδρόμιο του Χίθροου στη μέση του δρόμου με τις βαλίτσες τους (21 Μαρτίου 2025)
Άτομα που ήταν να ταξιδέψουν με πτήσεις που θα εκτελούνται από το αεροδρόμιο του Χίθροου στη μέση του δρόμου με τις βαλίτσες τους (21 Μαρτίου 2025)
via Associated Press

Συνολικά, 1.351 πτήσεις από και προς το Χίθροου αναμένεται να επηρεαστούν σήμερα, ενώ πολλές ακόμη πτήσεις ενδέχεται να ακυρωθούν ή να καθυστερήσουν λόγω του ότι τα αεροσκάφη βρίσκονται εκτός θέσης, σημειώνει ο ίδιος ιστότοπος.

Μόνο η British Airways είχε 341 πτήσεις προγραμματισμένες να προσγειωθούν στο Χίθροου την Παρασκευή.

Ανάμεσα στις πτήσεις που χρειάστηκε να αλλάξουν πορεία ήταν μια της Qantas από την Περθ (Αυστραλία), που εξετράπη στο Charles de Gaulle, στο Παρίσι (Γαλλία), όπως και μια της United Airlines από τη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), που εξετράπη στο Shannon, στην Ιρλανδία, σύμφωνα με δεδομένα του FlightRadar24.

Καπνοί από τη φωτιά στον υποσταθμό του δικτύου ηλεκτροδότησης κοντά ατο Χίθροου (21 Μαρτίου 2025)
Καπνοί από τη φωτιά στον υποσταθμό του δικτύου ηλεκτροδότησης κοντά ατο Χίθροου (21 Μαρτίου 2025)
via Associated Press
Πυροσβέστες στον υποσταθμό του δικτύου ηλεκτροδότησης όπου εκδηλώθηκε η φωτιά (21 Μαρτίου 2025)
Πυροσβέστες στον υποσταθμό του δικτύου ηλεκτροδότησης όπου εκδηλώθηκε η φωτιά (21 Μαρτίου 2025)
via Associated Press

Το πυροσβεστικό σώμα του Λονδίνου έκανε λόγο για «μεγάλη» πυρκαγιά σε υποσταθμό στο Χέιζ, δυτικό προάστιο της βρετανικής πρωτεύουσας, που εγγυάται την τροφοδοσία του αεροδρομίου.

Πέρα από το αεροδρόμιο, «μεγάλος αριθμός νοικοκυριών και εταιρειών», ΜΜΕ κάνουν λόγο για περίπου 16.000 περιοχή επίσης υφίστανται απώλεια της ηλεκτροδότησης, διευκρίνισε ο Πατ Γκόλμπουρν, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο πολλες ώρες μετά την εκδήλωση της αλλά οι δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένον στο σημείο για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους στο εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης που προσπαθούν να αποκαταστήσουν την βλάβη.

Για τα αίτια της πυρκαγιάς διεξάγεται ήδη έρευνα αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οφείλεται σε εγκληματική πράξη,σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ.

Δημοφιλή