Λονδίνο: Μεγάλη πυρκαγιά στο Somerset House

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 125 πυροσβέστες. Ασφαλείς οι πίνακες και τα έργα τέχνης.
Οι χορευτές του Shobana Jeyasingh Dance κάνουν πρόβα Counterpoint στα σιντριβάνια του Somerset House πριν από τις παραστάσεις αυτού του Σαββατοκύριακου στο πλαίσιο του Inside Out Festival του Westminster City Council, στο Λονδίνο, Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
Οι χορευτές του Shobana Jeyasingh Dance κάνουν πρόβα Counterpoint στα σιντριβάνια του Somerset House πριν από τις παραστάσεις αυτού του Σαββατοκύριακου στο πλαίσιο του Inside Out Festival του Westminster City Council, στο Λονδίνο, Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
via Associated Press

Περίπου 125 πυροσβέστες αντιμετωπίζουν πυρκαγιά στο Somerset House, έναν μεγάλο χώρο τέχνης στο κέντρο του Λονδίνου που περιέχει ανεκτίμητα έργα των Μονέ, Σεζάν και Βαν Γκογκ.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου (LFB) δήλωσε ότι έστειλε δυνάμεις μετά από κλήση που έλαβε λίγο πριν από το μεσημέρι. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ανέφερε η Μητροπολιτική Αστυνομία. Η LFB πρόσθεσε ότι η αιτία της πυρκαγιάς δεν είναι ακόμη γνωστή.

Ο βαρύς καπνός και οι φλόγες που φαίνονταν να βγαίνουν από την οροφή γύρω στο μεσημέρι είχαν κοπάσει λίγες ώρες αργότερα, καθώς οι πυροσβέστες έριχναν νερό από τους κουβάδες των φορτηγών με τις σκάλες. Από το βίντεο φάνηκε ότι οι φλόγες είχαν ανοίξει τρύπα στην οροφή του κτιρίου που βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Τάμεση.

Conspiracy theorists will be having a field day

BREAKING NEWS : 70 firefighters are tackling a major blaze at Somerset House pic.twitter.com/x5CLkkK63e#London #SomersetHouse

— Jerry Hicks (@JerryHicksUnite) August 17, 2024

Με ανάρτηση στο X, το Somerset House έγραψε: «Λόγω πυρκαγιάς σε ένα μικρό τμήμα του Somerset House, ο χώρος είναι προς το παρόν κλειστός.
«Το London Battle και άλλες εκδηλώσεις σήμερα δεν θα πραγματοποιηθούν. Ζητούμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία».

Το Somerset House δήλωσε ότι το προσωπικό και το κοινό ήταν ασφαλείς και ότι τα έργα τέχνης δεν βρίσκονταν στην περιοχή της πυρκαγιάς. Ο χώρος είχε προγραμματιστεί να φιλοξενήσει μια εκδήλωση breakdance.

Το προσωπικό και οι επισκέπτες της γκαλερί στέκονται έξω και σύννεφα γκρίζου καπνού διακρίνονται αρκετούς δρόμους μακριά.

Λόγω του ισχυρού καπνού, η Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Λονδίνου ζήτησε από τον κόσμο να αποφύγει την περιοχή και είπε στις τοπικές επιχειρήσεις να κρατήσουν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν γκρίζο καπνό να υψώνεται στον αέρα και πάνω από τον ποταμό Τάμεση και την κοντινή γέφυρα Waterloo.

Η LFB δήλωσε ότι τα συνεργεία της αντιμετωπίζουν τις φλόγες που «βρίσκονται σε μέρος της οροφής του κτιρίου».

Δεκαπέντε πυροσβεστικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων πληρωμάτων από το Σόχο, το Ίσλινγκτον και τους γύρω πυροσβεστικούς σταθμούς, βρίσκονται στο σημείο, πρόσθεσε η Ταξιαρχία.

«Μια πυρκαγιά εντοπίστηκε περίπου το μεσημέρι σε μια γωνία της δυτικής πτέρυγας, ο χώρος εκκενώθηκε αμέσως και κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου, η οποία έφτασε πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Jonathan Reekie, διευθυντής του Somerset House Trust. «Η δυτική πτέρυγα είναι κυρίως γραφεία και εγκαταστάσεις, δεν υπάρχουν έργα τέχνης σε αυτόν τον χώρο».

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην απέναντι πλευρά του μεγάλου συγκροτήματος από την γκαλερί Courtauld Gallery που φιλοξενεί έργα όπως η «Αυτοπροσωπογραφία με μπανταρισμένο αυτί» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ και η «Κάθοδος από τον Σταυρό» του Πέτερ Πολ Ρούμπενς.

Το νεοκλασικό κτίριο ανακατασκευάστηκε πριν από σχεδόν 250 χρόνια, αφού το αρχικό Somerset House κατεδαφίστηκε καθώς είχε παραμεληθεί.

Το αρχικό παλάτι χτίστηκε το 1547 από τον Edward Seymour, δούκα του Somerset, ο οποίος αργότερα εκτελέστηκε στον Πύργο του Λονδίνου.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Α΄ έζησε στο παλάτι ως πριγκίπισσα για πέντε χρόνια πριν ανέλθει στο θρόνο.

Το κτήριο έγινε διάσημο από πολλές ταινίες που γυρίστηκαν εκεί, όπως το “Love Actually” (”Αγάπη είναι...” ― 2003), δύο ταινίες του Τζέιμς Μποντ ή ακόμη το “Sleepy Hollow” (”Ο Μύθος του Ακέφαλου Καβαλάρη”) του Τιμ Μπάρτον (1999).

Πηγή: BBC, Associated Press

Δημοφιλή