Λογοκρισία και στα σχολεία: Η Κνεσέτ απαγορεύει σε οργανώσεις επικριτικές της κυβέρνησης και του στρατού να μιλούν στους μαθητές

Λογοκρισία και στα σχολεία: Η Κνεσέτ απαγορεύει σε οργανώσεις επικριτικές της κυβέρνησης και του στρατού να μιλούν στους μαθητές
Ronen Zvulun / Reuters

Η Κνεσέτ πέρασε σήμερα ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στην ισραηλινή κυβέρνηση να απαγορεύει σε οργανώσεις επικριτικές της κυβερνητικής πολιτικής ενάντια στους Παλαιστινίους να εισέρχονται σε ισραηλινά σχολεία και να μιλούν σε μαθητές.

Επικριτές του νόμου, που ψηφίστηκε με 43 ψήφους υπέρ και 24 κατά στο ισραηλινό κοινοβούλιο των 120 εδρών, δηλώνουν ότι ο νόμος επιφέρει πλήγμα στον πυρήνα των δημοκρατικών αξιών, όπως την ελεύθερη έκφραση και αποτελεί μέρος της απόπειρας της ισραηλινής κυβέρνησης να απονομιμοποιήσει τις οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η τροποποίηση της εκπαιδευτικής νομοθεσίας δίνει νέες εξουσίες στον υπουργό Παιδείας Ναφτάλι Μπενέτ, τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Εβραϊκός Οίκος, ώστε να δίνει εντολή στα σχολεία να απαγορεύουν σε συγκεκριμένες οργανώσεις να δίνουν διαλέξεις στους μαθητές.

Η νομοθεσία έχει χαρακτηριστεί «Breaking the Silence» (Σπάζοντας τη Σιωπή), μια αναφορά στο όνομα ισραηλινής οργάνωσης που συλλέγει και δημοσιεύει μαρτυρίες από βετεράνους Ισραηλινούς σχετικά με τη μεταχείριση των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τις συγκρούσεις στη Γάζα.

Ο Μπένετ έχει επικρίνει την οργάνωση μαζί με άλλους ακροδεξιούς πολιτικούς που κατηγορούν την οργάνωση ότι βλάπτει την εικόνα του Ισραήλ στο εξωτερικό και θέτει σε κίνδυνο στρατιώτες και αξιωματούχους.

«Όποιος περιπλανιέται σε όλο τον κόσμο και επιτίθεται σε στρατιώτες του IDF (Δυνάμεις Ισραηλινής Άμυνας), δεν θα εισέρχεται σε σχολείο», δήλωσε ο Μπένετ.

Η οργάνωση Breaking the Silence τονίζει ότι ο νόμος θεσπίστηκε για να αποδυναμώσει την ίδια αλλά και άλλες ομάδες υπεράσπισης δικαιωμάτων.

«Αυτό έχει να κάνει στην πραγματικότητα με μια προσπάθεια να φιμώσουν και να συγκαλύψουν όσα συμβαίνουν στα κατεχόμενα εδάφη τα τελευταία 51 χρόνια» δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο επικεφαλής της οργάνωσης.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή