Το πρώτο μέρος της μίνι σειράς Netflix «Lupin» -που συναρπάζει- αφηγείται την ιστορία του Ασάν Ντιοπ (Ομάρ Σι), ο οποίος κλέβει τα ανεκτίμητα κοσμήματα της Μαρίας Αντουανέτας από το Λούβρο.
Η σειρά, που ήδη έχει μπει στο Top 10 του Netflix σε Γαλλία, ΗΠΑ και Γερμανία, αναπλάθει, τοποθετώντας την ιστορία στην εποχή μας, την ιστορία του «κλέφτη -τζέντλεμαν» και μετρ των μεταμφιέσεων Αρσέν Λουπέν, χαρακτήρα που δημιούργησε ο Γάλλος συγγραφέας Μορίς Λεμπλάν, το 1905.
Στη σειρά, ο Ασάν Ντιοπ σκαρώνει μια ευφυή ληστεία στο Λούβρο, καθώς επιζητά να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του, και ξετυλίγει την κρυφή πλευρά των προνομιούχων και πλούσιων που δρουν υπεράνω του νόμου.
Τα βαθύτερα θέματα της σειράς έχουν να κάνουν με την κοινωνική τάξη, τη φυλή και ένα σύστημα δικαίου που αντιμετωπίζει τους πλούσιους διαφορετικά από ό,τι τις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις.
Ο Ομάρ Σι υποδύεται έναν χαρισματικό Γαλλο-Σενεγαλέζο και το γεγονός που βρίσκεται στον πυρήνα της ιστορίας συμβαίνει στο Μουσείο του Λούβρου (τα γυρίσματα έγιναν εντός του διάσημου Μουσείου και ο Σι, όπως έχει δηλώσει, είχε την τύχη να μείνει 20 λεπτά μόνος του με την Μόνα Λίζα), όπου ο Ασάν Ντιόπ, ως πολυεκατομμυριούχος συλλέκτης οργανώνει και εκτελεί μια λεπτομερώς σχεδιασμένη ληστεία με στόχο το κολιέ της Μαρίας Αντουανέτας.
Ωστόσο, κίνητρο της ληστείας δεν είναι τα χρήματα, αλλά η επιδίωξη του Ντιόπ να βρει απαντήσεις στα ερωτήματά που αφορούν τον απρόσμενο θάνατο του πατέρα του, ο οποίος υπήρξε θύμα σκευωρίας σε μια προηγούμενη κλοπή των ίδιων κοσμημάτων.
Πίσω από τη δράση, στο «Lupin» υποβόσκει η οδυνηρή πραγματικότητα του ρατσισμού στην Ευρώπη, ειδικά έναντι μεταναστών από τις πρώην αποικίες.
Ο αναρχικός Μαριούς Ζακόμπ
Ο Γάλλος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Μορίς Λεμπλάν (1864 - 1941), τοποθετεί τις περιπέτειές του Λουπέν στη Γαλλία της Μπελ Επόκ, κατά τη διάρκεια των οποίων ο ήρωας του ακολουθεί την πορεία σκέψης του συγγραφέα.
Οι αναρχικές συμπάθειες του Λουπέν που εμφανίζονται στα πρώτα μυθιστορήματα, εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκόσμιου Πολέμου, οπότε και αναπτύσσει πατριωτικά αισθήματα. Κυρίως, παύει να είναι διαρρήκτης και γίνεται ντετέκτιβ.
Ο χαρακτήρας πιθανώς, βασίστηκε στον Γάλλο αναρχικό Μαριούς (Αλεξάντρ) Ζακόμπ (1879 - 1954), του οποίου η δίκη τον Μάρτιο του 1905 πήρε μεγάλες διαστάσεις.
Ο Ζακόμπ απασχολούσε συχνά τις Αρχές στις αρχές του 20ού αιώνα με μια σειρά κλοπών στο Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας, αλλά διακρίνονταν από υψηλή αίσθηση χιούμορ και γενναιοδωρία προς τα θύματά του.
Άλλωστε, ο Μορίς Λεμπλάν ήταν μεταξύ των δημοσιογράφων που κάλυψαν τη δίκη του.
Το δεύτερο μέρος της σειράς θα είναι διαθέσιμο τον Απρίλιο.