Επιστρέφουμε επιτέλους σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Κι ενώ χαλαρώνουμε τρυπώνοντας στο κρεβάτι μας, αμέσως με το που γέρνουμε λίγο τα βλέφαρά μας αρχίζουμε να ονειρευόμαστε... τον συνάδελφό μας.
Μα τί παράξενο. Το κρεβάτι είναι το τελευταίο μέρος που θα θέλαμε να σκεφτούμε τον συνεργάτη μας. Κι όμως, εκείνος εξακολουθεί να κόβει βόλτες στο υποσυνείδητό μας. Μάλιστα, πολλές φορές αυτά τα όνειρα εξελίσσονται και σε κάτι αρκετά πικάντικο, που μας φέρνει σε ακόμη μεγαλύτερη αμηχανία, καθώς σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα στο γραφείο.
Δεν είμαστε οι μόνοι
Το ένα πέμπτο των εργαζομένων ονειρεύεται πως βρίσκεται σε σχέση με τον/την συνάδελφό του, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Totaljobs.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους παραδέχονται ότι ονειρεύονται καταστάσεις γύρω από τη δουλειά τους τακτικά, με τους Βρετανούς να ονειρεύονται από το ότι πάνε στη δουλειά χωρίς παντελόνι μέχρι ότι μοιράζονται σέξι συνευρέσεις με τους/τις συναδέλφους τους.
Και σύμφωνα με έναν ειδικό, τα όνειρα που σχετίζονται με τον χώρο εργασίας, μαρτυρούν το πώς νιώθουμε πραγματικά για τη δουλειά μας.
«Δεν είναι ωστόσο απαραίτητο, ότι όλα τα όνειρα που έχουν φόντο τον χώρο εργασίας σχετίζονται με την δουλειά. Ο χώρος εργασίας, θα μπορούσε απλώς να αντιπροσωπεύει τοποθεσίες που συνδέονται πιο στενά με την καθημερινότητά μας», εξηγεί ο ειδικός στα όνειρα Ινμπαάλ Χόνιγκμαν.
Όταν προσπαθούμε να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε τη δουλειά, ο Ινμπαάλ συνιστά πως «ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε τα δεδομένα στη ζωή που ζούμε στον ύπνο μας, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα αλλάξει το μοτίβο της ζωή στον ξύπνιο μας».
Για παράδειγμα, το να θέσουμε όρια και να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες ή το να αρνηθούμε να συμμετάσχουμε σε αγχωτικές εργασιακές συγκρούσεις, ίσως αποδειχθούν πολύτιμοι τρόποι να μειώσουμε τα άγχη της δουλειά και να αντιμετωπίσουμε τα εργασιακά ζητήματα που αναδύονται μέσα από τα όνειρά μας. Μάλιστα, για κάποιους ανάμεσά μας ίσως χρειάζεται ακόμη και να παραιτηθούμε εντελώς από ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας.
Τα πιο συνηθισμένα όνειρα που περιστρέφονται γύρω από τη δουλειά, σύμφωνα με τις αναζητήσεις στο Google
Βλέπουμε πώς έχουμε αργήσει στη δουλειά
Το πιο συνηθισμένο όνειρο που σχετίζεται με την δουλειά είναι να βλέπουμε ότι έχουμε αργήσει να φτάσουμε στον χώρο εργασίας. Σύμφωνα με τον Χόνιγκμαν, είναι ένα πολύ συνηθισμένο όνειρο, που έρχεται όταν οι άνθρωποι αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί στη δουλειά μας ή ότι όση προσπάθεια κι αν καταβάλλουμε, δεν είμαστε αρκετοί.
Αυτό φυσικά και δεν σημαίνει ότι αν βλέπουμε τέτοια όνειρα είμαστε όντως ανίκανοι να κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Τα όνειρα είναι απλώς μια έκφραση της ανησυχίας μας. Αυτού του είδους oι εφιάλτες, ενδέχεται να οφείλονται και στο ότι δεν μας επαινούν συχνά οι ανώτεροί μας, παρόλο που εργαζόμαστε σκληρά για την επίτευξη των εργασιακών μας στόχων.
Ονειρευόμαστε ότι έχουμε μπλεξίματα στη δουλειά
Το δεύτερο όνειρο, με 1500 αναζητήσεις κάθε μήνα παγκοσμίως, αφορά το να βλέπουμε ότι έχουμε μπλέξει σε μπελάδες στη δουλειά. Αυτό είναι ακόμη ένα όνειρο που τρέφεται από το άγχος, και έρχεται ως αντίδραση του θυμού, που προκύπτει από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται ορισμένες καταστάσεις στο περιβάλλον εργασίας.
Ο Χόνιγκμαν εξηγεί ότι ο εγκέφαλος μας προσπαθεί να εκφράσει «στο ασφαλές περιβάλλον του ονείρου μας» θέσεις και επιχειρήματα που στην πραγματική ζωή θα απειλούσαν τη θέση ή την καριέρα μας. Ο λόγος είναι πιθανότατα ότι η γνώμη μας στο χώρο εργασίας δεν εισακούγεται, κάτι που είναι σημαντικό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε πέρα από το όνειρο και στην πραγματική ζωή.
Το τέλειο όνειρο: Ονειρευόμαστε ότι μόλις πήραμε προαγωγή
Σε αντίθεση με τα δύο όνειρα άγχους που αναφέρθηκαν παραπάνω, το όνειρο που ολισθαίνει στην τρίτη θέση, με σχεδόν 1.000 αναζητήσεις το χρόνο, δεν είναι και τόσο εφιαλτικό.
«Ένα όνειρο προαγωγής θα μπορούσε να είναι προφητικό» εξηγεί ο Χόνιγκμαν.
Το όνειρο ίσως σημαίνει ότι το υποσυνείδητό μας έχει λάβει θετικά μηνύματα, όπως ότι τα πάμε πολύ καλά ή ότι ίσως συζητήθηκαν προαγωγές στο χώρο εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ειδικό, αυτό το όνειρο αποτελεί σημάδι επιτυχίας.
Ονειρευόμαστε παλιούς συναδέλφους
Το να ονειρευόμαστε συναδέλφους με τους οποίους συνεργαστήκαμε σε περασμένες εποχές, ενδέχεται να είναι είτε θετικό είτε αρνητικό. Εάν χαιρόμαστε που τους βλέπουμε, πιθανώς αυτό είναι ένα σημάδι ότι μας λείπει το πώς νιώθαμε στην παλιά μας δουλειά. Οι συνάδελφοι αντιπροσωπεύουν τον τρόπο που λύναμε τα προβλήματα, οπότε αν είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε αυτούς τους παλιούς συνεργάτες, έστω και στον ύπνο μας, πιθανότατα μας λείπει ο τρόπος που αντιμετωπίζαμε μαζί κάθε πρόκληση.
Από την άλλη πλευρά, αν δεν είμαστε και τόσο χαρούμενοι που τους βλέπουμε, πιθανότατα είμαστε πιο ικανοποιημένοι με την τρέχουσα κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν.
Ονειρευόμαστε ότι σκάμε μύτη στη δουλειά χωρίς παντελόνι
Πρόκειται για έναν τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας εκφράζει πόσο τρομακτική είναι για εμάς η εργασιακή μας ζωή. Ο καλύτερος τρόπος να λύσουμε το πρόβλημα, είναι το αντιμετωπίσουμε εντοπίζοντας τις ρίζες του στην πραγματική ζωή. Πιθανότατα χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα από τη δουλειά ή τουλάχιστον κάποια διαβεβαίωση από τους συναδέλφους μας ότι τα πάμε καλά.
Είδαμε ότι κάποιος άλλος παίρνει τη θέση μας
Εάν ονειρευόμαστε ότι μας αντικαθιστούν στη δουλειά, αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένοι χώροι εργασίας υπενθυμίζουν τακτικά στους υπαλλήλους τους το γεγονός ότι είναι «αναλώσιμοι». Οι εργοδότες που πιστεύουν ότι αυτό λειτουργεί ως κίνητρο, στην πραγματικότητα πετυχαίνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.
Η ανασφάλεια που προκύπτει στο υποσυνείδητό μας, εμφανίζεται στα όνειρά μας και μας παρακινεί να βρούμε μια άλλη δουλειά πριν να είναι πολύ αργά. Εάν ονειρευόμαστε επανειλημμένα την αντικατάστασή μας, τότε μάλλον ο εγκέφαλός μας έχει δίκιο που μας προστάζει να αλλάξουμε εμείς δουλειά, πριν μας αλλάξει ο εργοδότης μας με κάποιον άλλο.
Αν δούμε ότι μας κλέβουν στη δουλειά
Αυτός ο εφιάλτης είναι ο πιο σοβαρός, προειδοποιεί ο ειδικός. Μαρτυρά ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται ανασφαλείς μέσα σε μια τοξική κουλτούρα, όπου είναι δίκαιο να γελοιοποιείς τον συνάδελφο.
Αυτού του είδους το τοξικό εργασιακό περιβάλλον προκαλεί εφιάλτες όπως η ληστεία στον χώρο εργασίας και σίγουρα χρειάζεται μια συζήτηση με τους υπεύθυνους του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού.