Μαχητικά σαν UFO: Δύο αεροπορικοί «αιφνιδιασμοί» σε 24 ώρες από την Κίνα

Τα δύο αεροσκάφη προκάλεσαν έκπληξη
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
via Associated Press

Μέσα σε διάστημα περίπου 24 ωρών την Πέμπτη η Κίνα προκάλεσε έκπληξη, παρουσιάζοντας δύο νέα μαχητικά, τα οποία «αιφνιδίασαν» τους διεθνείς παρατηρητές.

Η Κίνα κατά κανόνα παρουσιάζει νέες τεχνολογίες τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, και ακολούθησε αυτή την παράδοση και φέτος: Περίπου ταυτόχρονα την Πέμπτη εμφανίστηκαν online βίντεο με δύο διαφορετικά επανδρωμένα μαχητικά με stealth χαρακτηριστικά που φέρονται να προέρχονται από τις εταιρείες Chengdu και Shenyang. Το (θεωρούμενο) αεροσκάφος της Chengdu συνοδευόταν από ένα J-20 και αυτό της Shenyang από ένα κινεζικό «κλώνο» του Sukhoi Su-27. Και τα δύο μαχητικά είναι δελταπτέρυγα, χωρίς εμφανείς ουρές, και η εικόνα τους θυμίζει «UFO» ή, γενικότερα, σκάφη από ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Από την εμφάνισή τους και μόνο φαίνεται πως διαθέτουν stealth χαρακτηριστικά (μειωμένο ίχνος στα ραντάρ), υποδεικνύοντας την έμφαση που δίνει η Κίνα στην ενίσχυση της αεροπορίας της με stealth αεροσκάφη.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Forbes, η κινεζική αεροπορία φαίνεται αποφασισμένη να αποκτήσει μαχητικά πολύ χαμηλού ίχνους στα ραντάρ, και για αυτό ακολουθεί τη δοκιμασμένη «συνταγή» της παράλληλης ανάπτυξης δύο αεροσκαφών, έτσι ώστε αν το ένα αποτύχει, να υπάρχει εναλλακτική: Η ίδια στρατηγική είχε ακολουθηθεί και με την πρώτη γενιά κινεζικών stealth μαχητικών- Αν το J-20 της Chengdu δεν είχε «αποδώσει καρπούς», υπήρχε το ελαφρύτερο J-35 της Shengyang, που και πάλι μπορεί να ενταχθεί σε υπηρεσία ως μαχητικό για τα κινεζικά αεροπλανοφόρα.

Σε κάθε περίπτωση, από πλευράς «μάρκετινγκ» τα αποκαλυπτήρια της Πέμπτης ήταν σίγουρα επιτυχή, δεδομένου ότι προκάλεσαν «σεισμό» online. Όσον αφορά στα ακριβή χαρακτηριστικά και το μέλλον τους, παραμένουν άγνωστα, και θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες- Όπως το πόσα θα επενδύσει το Πεκίνο σε αυτά, τι επιδόσεις θα έχουν κλπ. Τα αεροσκάφη αυτά θα μπορούσαν να είναι μαχητικά πολλαπλών ρόλων, αεροσκάφη εναέριας υπεροχής ή «αόρατα» μαχητικά δίωξης/ βομβαρδισμού, στο ευρύτερο πλαίσιο των κινεζικών προσπαθειών για απόκτηση νέων αεροσκαφών μέσης και μακράς εμβέλειας για πλήγματα σε μακρινούς στόχους.

Η γενιά στην οποία ανήκουν τα αεροσκάφη αυτά παραμένει επίσης ερωτηματικό: Σε δημοσίευμα του The War Zone χαρακτηρίζονται ως 6ης γενεάς, καθώς φαίνονται να έχουν στοιχεία στον σχεδιασμό τους που συνάδουν με όσα έχουν γίνει γνωστά για τις κινεζικές δραστηριότητες στον χώρο της 6ης γενεάς- ενώ εκτιμάται πως αποτελούν σημαντικό άλμα σε σχέση με το J-20 που υπηρετεί ήδη σε ικανούς αριθμούς στις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ δουλεύουν επίσης πάνω σε παρόμοια σχέδια, στο πλαίσιο του προγράμματος Next Generation Air Dominance (NGAD), ενώ στα άλλα κινεζικά προγράμματα που «τρέχουν» περιλαμβάνεται και αυτό του νέας γενιάς βομβαρδιστικού JH-XX.

Με πληροφορίες από Forbes, War Zone

Δημοφιλή