Το τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο. Και δίκαια, διότι είναι τρομερά απολαυστικό και ωφέλιμο, ενώ πάει χέρι-χέρι με τα φθινοπωρινά σουαρέ ή τα χειμωνιάτικα απογεύματα. Αλήθεια όμως, ποια ποικιλία τσαγιού θεωρείται «καλύτερη»; Το πράσινο ή το μαύρο; Εξαρτάται ποιος ρωτά.
Αρχικά, το μαύρο αλλά και το πράσινο τσάι προέρχονται από το ίδιο φυτό: Tο Camellia sinensis. Ωστόσο, διαφέρουν ως προς τις μεθόδους επεξεργασίας τους. Για την παρασκευή του μαύρου τσαγιού τα φύλλα του Camellia sinensis, οξειδώνονται πλήρως και ζυμώνονται, προκειμένου εμείς να απολαύσουμε τελικά στο φλιτζάνι μας αυτή την τόσο ξεχωριστή, έντονη γεύση. Για την εκχύλιση του πράσινου τσαγιού, τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis δεν πρέπει να έχουν υποστεί ζύμωση. Για αυτό και η γεύση του είναι αρκετά πιο ήπια.
Πέρα από τη γεύση, ποιος τρόπος επεξεργασίας επιφυλάσσει τα περισσότερα οφέλη;
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι το μαύρο με το πράσινο τσάι έχουν αρκετά παρόμοια διατροφικά προφίλ: Αμφότερα μας παρέχουν καφεΐνη, αντιοξειδωτικά και άλλα σημαντικά φυτοθρεπτικά συστατικά, με έναν πραγματικά μικρό αριθμό θερμίδων.
Bέβαια, το πράσινο τσάι, με λιγότερες από δύο θερμίδες ανά φλιτζάνι, μας προσφέρει ίχνη βιταμινών και μετάλλων, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και βιταμίνη Β-6, συστατικά που ομολογουμένως δεν περιέχονται στο μαύρο τσάι. Ωστόσο, ενώ ναι μεν το πράσινο τσάι έχει περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, μιλάμε για σχετικά μικρές ποσότητες. Οπότε ίσως αυτό δεν είναι αρκετό για να επιλέξουμε ποιο είδος τσαγιού θα ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα.
Η επιλογή καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη, αν υπολογίσουμε ότι τα φυτοθρεπτικά συστατικά, τόσο στο μαύρο όσο και στο πράσινο τσάι, υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία, ενώ διαθέτουν αντιγηραντικές, αντιδιαβητικές και αντικαρκινικές ιδότητες. Τα οφέλη αυτά αποδίδονται κατά κύριο λόγο στις κατεχίνες και τις θεαφλαβίνες, ισχυρά φυτοθρεπτικά συστατικά που συναντώνται και στα δύο είδη τσαγιού.
Πώς θα καταλήξουμε λοιπόν στον πιο κατάλληλο τύπο τσαγιού με βάση τις δικές μας ανάγκες;
Είναι πολύ απλό. Θα κάνουμε ένα «crash test». Ή μάλλον... οι ειδικοί το έχουν κάνει ήδη για εμάς. Ας δούμε λοιπόν τι έχουν να μας πουν.
Μοναδικά οφέλη του μαύρου τσαγιού
- Συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους μας
Μελέτη του 2016, προτείνει πως σε ό,τι αφορά την προσπάθεια απώλειας βάρους, οι πολυφαινόλες του μαύρου τσαγιού είναι πιο αποτελεσματικές από εκείνες του πράσινου.
Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο, ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού πράσινου τσαγιού θα σταθεί εμπόδιο στη μάχη που δίνουμε ενάντια στα περιττά κιλά.
- Φημίζεται για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του
Ανασκόπηση του 2019 «υμνεί» το μαύρο τσάι για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Διότι ενώ και το πράσινο τσάι έχει αντιφλεγμονώδη δράση, το μαύρο περιέχει υψηλότερα επίπεδα θεαφλαβινών, ενώσεων δηλαδή με ακόμη ισχυρότερη αντιοξειδωτική προστασία. Ως εκ τούτου, το μαύρο τσάι διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, μειώνοντας τη φλεγμονή και προάγοντας την καλή υγεία της καρδιάς. Δεν είναι απίστευτο;
Και μερικά αδιανόητα οφέλη του πράσινου τσαγιού
- Συμβάλλει στην πρόληψη των χρόνιων ασθενειών και του καρκίνου
Μελέτη του 2020 διεξήγαγε το συμπέρασμα ότι οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού συμβάλλουν ουσιαστικά στην πρόληψη του καρκίνου. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι αυτές οι ενώσεις, που περιέχονται σε αφθονία στο πράσινο τσάι, συνεργάζονται μοναδικά προκειμένου:
Να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες αζώτου και οξυγόνου στο σώμα μας
Να μειώσουν τη φλεγμονή
Να καταστρέψουν τυχόν καρκινικά κύτταρα
Να κρατήσουν ασφαλή τα υγιή κύτταρα του οργανισμού
Δεν τα λες και λίγα!
Το ζουμί
Όπως αντιλαμβανόμαστε διαβάζοντας τα πλεονεκτήματα της κάθε ποικιλίας, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής. Οπότε, όσοι δηλώνουμε λάτρεις των αφεψημάτων και κάθε πρωί ή κάθε απόγευμα καταναλώνουμε το ίδιο ρόφημα, πρέπει να υιοθετήσουμε μια πιο διαλλακτική στάση.
Και γιατί να το κάνουμε αυτό;
Διότι τόσο το μαύρο, όσο και το πράσινο τσάι, πέρα από ευχαρίστηση, μας παρέχουν πολλά περισσότερα. Συνεπώς, αν επιδίωξή μας είναι η απώλεια βάρους ή οι αντιδιαβητικές ιδιότητες ας καταναλώνουμε 5 φορές την εβδομάδα μαύρο και δύο φορές την εβδομάδα πράσινο τσάι, αφού η κυτταρική μας υγεία είναι εξίσου σημαντική.
Αν πάλι διαθέτουμε ιστορικό με καρκίνους στον στενό οικογενειακό μας κύκλο, πίνουμε πιο τακτικά πράσινο τσάι, χωρίς όμως να απορρίπτουμε εντελώς το μαύρο.
(Mε πληροφορίες από Eatthis).