Σε ύφεση είναι η φωτιά στη Ζάκυνθο ενώ πλέον δεν απειλείται το χωριό Κερί, όπου οι φλόγες έφτασαν την Κυριακή και έκαψαν ένα σπίτι ενώ προξένησαν ζημιές σε αγροικίες και σε ένα τουριστικό κατάλυμα. Τη νύχτα και το πρωί υπήρχε άπνοια που βοήθησε το έργο των πυροσβεστών, και η εικόνα χαρακτηρίζεται από την Πυροσβεστική ως βελτιωμένη.
Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 171 πυροσβέστες με 52 οχήματα, 2 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα, 9 ομάδες πεζοπόρα τμήματα, 9 υδροφόρες και 5 μηχανήματα ΟΤΑ.
Στην Ζάκυνθο βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ώστε να συντονίσει ο ίδιος τις προσπάθειες ελέγχου της μεγάλης πυρκαγιάς στο Κερί.
«Με την αναγγελία της φωτιάς χθες το πρωί, τα πτητικά μέσα ανταποκρίθηκαν άμεσα και σε 25 λεπτά ήταν εδώ, όμως είχαμε μεγάλες αναταράξεις με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιχειρήσουν ούτε τα πετζετέλ ούτε και τα καναντέρ. Αυτό δημιούργησε προβλήματα γιατί λόγω των σφοδρών ανέμων έσπασε η πυρκαγιά σε πολλά μέτωπα, κινήθηκαν ανεξέλεγκτα» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, μιώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε στις εκκενώσεις των δύο χωριών σημειώνοντας ότι «αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε εκκενώσεις των χωριών Κερί και Αγαλάς, για προληπτικούς λόγους, όλα πήγαν, όπως έπρεπε, βάσει των πρωτοκόλλων απομάκρυνσης των κατοίκων σε συνεργασία με την Αστυνομία και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου».
Ο γγ Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι «χθες είχαμε 78 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, με ό,τι σημαίνει αυτό για το ζήτημα των πτητικών μας μέσων». «Δεν είχαμε κενά αλλά το ζητούμενο είναι ότι είχαμε μεγάλα προβλήματα στο να γίνονται οι ρίψεις νερού όπως έπρεπε. Υπάρχει ανάγκη να κατανοήσουμε το τρόπο που λειτουργεί το επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα μέσα που έχουμε είναι συγκεκριμένα, τα αεροπλάνα δεν μπορούν να πετάνε εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο στον αέρα και ταυτόχρονα όταν έχουμε παράλληλες φωτιές και έχουμε την Αττική σε επίπεδο συναγερμού 4, πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες επιλογές» εξήγησε και προσέθεσε:«Μέχρι χθες το βράδυ ενισχύσαμε τη Ζάκυνθο με 52 οχήματα, 175 πυροσβέστες, με ειδικές ομάδες που ήρθαν από το Βόλο και την Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε να δουλέψουμε όλο το βράδυ τα τέσσερα ενεργά μέτωπα και με τις πρώτες πρωινές ρίξεις νερού καταφέραμε να ελέγξουμε την κατάσταση».
Οριοθετήθηκε και η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι σε δύσβατη, δασώδη, περιοχή στους Καλαφατιώνες, στη Μέση Κέρκυρα, αφήνοντας πίσω της περισσότερα από 30 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και εγκαταλειμμένου ελαιώνα.
Για περίπου οχτώ ώρες οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες, ενώ για πολλές ώρες γινόταν εναέριες διαδοχικές ρίψεις επιβραδυντικών χημικών και νερού, από τέσσερα πετζετέλ και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειακός διοικητής Ιονίων νήσων, Ανδρέας Ρίζος, «η φωτιά ήταν πολύ δύσκολή λόγω της περιοχής που εξελισσόταν, αλλά έχει οριοθετηθεί. Στο σημείο παραμένει ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Κέρκυρας καθώς και της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας».
Την ίδια ώρα αιτία της φωτιάς φέρεται πως ήταν η σπίθα που ξέφυγε από αλυσοπρίονο που χρησιμοποίησε κάτοικος της περιοχής για να κόψει κλαδιά.
Σύμφωνα με τον κ. Ρίζο πρόκειται για έναν 55χρονο άνδρα, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία του εμπρησμού εξ αμελείας οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Κέρκυρας, πήρε τακτική δικάσιμο και εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος.