«Μαΐστορες»: οι Δάσκαλοι της Ελληνικής Τέχνης στον Άλιμο

Οικείες ζωγραφικές εικόνες από δημιουργούς αγαπημένους.Μία ζωγραφική ανθρωποκεντρική που έρχεται μέσα από την παράδοση του τόπου μας.
.
.
Φασιανός

Μια έκθεση που φέρνει κοντά τα μεγάλα ονόματα της εγχώριας εικαστικής σκηνής εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Αλίμου την ερχόμενη Δευτέρα (20/6). Αντιπροσωπευτικά έργα από 25 Έλληνες δημιουργούς «συστήνουν» στο ευρύ κοινό το πρόσωπο μιας Πινακοθήκης που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στα νότια της πρωτεύουσας.

Ο Άλιμος μπορεί να περηφανεύεται ότι τον συντροφεύει η Τέχνη όπως η θάλασσα. Με όραμα και ρεαλισμό, η Πινακοθήκη του Δήμου έχει συγκεντρώσει ένα υπολογίσιμο σώμα έργων που διατρέχει έναν αιώνα εικαστικής δημιουργίας.

Στην τελευταία της εκθεσιακή πρόταση, ο επισκέπτης θα συναντήσει οικείες ζωγραφικές εικόνες από δημιουργούς αγαπημένους όπως ο Σπαθάρης κι ο Φασιανός, μία ζωγραφική ανθρωποκεντρική που έρχεται μέσα από την παράδοση του τόπου και του πολιτισμού μας.

.
.
Παρθένης

Στα χρόνια μας, το πρόσωπο καλύφθηκε από τη μάσκα. Η αναζήτηση του προσώπου, όπως διανοίγεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Αλίμου, δεν είναι θεωρητική. Δεν είναι προϊόν μιας μεθόδου, κατασκευασμένης μέσα σε διανοητικά εργαστήρια. Είναι στάση ψυχής.

Το ζωγραφικό πρόσωπο μάς φανερώνεται σ’ όλες τις διαστάσεις του, όχι μόνο στις δύο διαστάσεις του πίνακα, αλλά και σε αυτή που λανθάνει προς τη ριζικώς άλλη προοπτική. Ένα πρόσωπο δεν είναι έργο τέχνης επειδή δείχνει, αλλά επειδή κρύβει – όχι επειδή δείχνει πόσο όμορφο ή σημαντικό είναι, αλλά επειδή κρύβει μιαν ενδεχομενικότητα, μια δυνητική πυρηνική ισχύ.

.
.
Κεσσανλής

Η έκθεση δεν εστιάζει στενά στην έννοια του προσώπου, αλλά παρακολουθεί την περιπέτεια της απόδοσής του από φιγούρες αρχετυπικές έως το «σπάσιμο» της μορφής.

.
.
Τσαρούχης

Οδηγοί μας στην αναζήτηση αυτή είναι οι «Μαΐστορες», οι Δάσκαλοι της νεοελληνικής τέχνης που τους αναγνωρίζουμε ως μεγέθη πνευματικά της κοινότητάς μας, ακουμπάμε στο έργο τους και νιώθουμε ότι το έργο τους μας ενώνει και κάνει τα μάτια μας μικρά καβούρια επάνω στην άμμο της τέχνης.

.
.
Μπότσογλου

Από τον Κωνσταντίνο Παρθένη, τον κορυφαίο ζωγράφο που δίδαξε τα νεωτερικά κινήματα της εποχής του έως τον Χρόνη Μπότσογλου που χάσαμε πρόσφατα, ξετυλίγεται το νήμα ενός πυκνού μαθήματος με πολλούς χυμούς και παράδοξες συνδέσεις.

Ο Δήμαρχος του Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης επισημαίνει για το γεγονός: «Σήμερα, η συλλογή μας έχει μεγαλώσει και έχουμε διοργανώσει πάνω από δέκα εικαστικές εκθέσεις, γεγονός που μας κάνει υπερήφανους και μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε.

Σε συνεννόηση με τα σχολεία της πόλης μας πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μαθητών στις εκθέσεις και μάλιστα, παιδιά του Δημοτικού μετά τις ξεναγήσεις δημιουργούν τις δικές τους ζωγραφιές εμπνεόμενα από τα έργα των σπουδαίων εικαστικών.

Θέλουμε να συνδυάζουμε την παιδεία με την αληθινή ψυχαγωγία, θέλουμε η συγκίνηση και η πνευματική και ψυχική ευχαρίστηση να μην είναι προνόμιο των λίγων. Όλοι, και ιδιαίτερα οι νέοι, έχουν δικαίωμα στους ορίζοντες υψηλών αξιών που ανοίγει η τέχνη πέρα από τα ευτελή και τα ασήμαντα».

Η έκθεση αφιερώνεται στη μνήμη του Αλέκου Φασιανού, ο οποίος κατέχει κεντρική θέση με μια ιστορική σύνθεση που είχε παρουσιάσει στην Μπιενάλε της Βενετίας (1972).

.
.
Μυταράς

Ανάμεσα στα έργα που απηχούν το γνώριμο ύφος δημιουργών όπως ο Διαμαντόπουλος, ο Μυταράς και ο Θεοφυλακτόπουλος, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό προσωπογραφίες των Σόρογκα και Μαντζαβίνου.

.
.
Τάσος Μαντζαβίνος - photo credit Nikos Daniilidis107 Z. Pigis st

Συγκεκριμένα, εκπροσωπούνται με έργα τους οι: Αλέξης Ακριθάκης, Δημήτρης Αληθεινός, Γιώργος Βακιρτζής, Σπύρος Βασιλείου, Γιάννης Γαΐτης, Απόστολος Γεωργίου, Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Νίκος Κεσσανλής, Φώτης Κόντογλου, Κώστας Κουλεντιανός, Γιώργος Λάππας, Τάσος Μαντζαβίνος, Χρόνης Μπότσογλου, Δημήτρης Μυταράς, Κωνσταντίνος Παρθένης, Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης, Σωτήρης Σόρογκας, Ευγένιος Σπαθάρης, Γιώργος Σταθόπουλος, Γιάννης Τσαρούχης, Αλέκος Φασιανός, Πάνος Φειδάκης, Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Η έκθεση «Μαΐστορες» στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αλίμου εγκαινιάζεται την Δευτέρα 20 Ιουνίου στις 20.00 (Λεωφόρος Ιωνίας 96, Άλιμος). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Διάρκεια έως 20 Ιουλίου.



.
.
Λάππας photo credit Nikos Daniilidis107 Z. Pigis st

Δημοφιλή