Η τραγική ιστορία πίσω από την δολοφονία της Μαρίας Καρνέση, αδερφής του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση, του διευθύνοντος συμβούλου της ναυτιλιακής Αντώνη Βλασσάκη και του πρώην καπετάνιου Ηλία Κουκουλάρη, στο μακελειό της Γλυφάδας που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη, φέρνει στο φως μια οικογενειακή δικαστική διαμάχη για 325 εκατ. δολάρια.
Ο εφοπλιστής Σπύρος Καρνέσης, βασικός μέτοχος της εισηγμένης Ελινόιλ, που ιδρύθηκε το 1954 και αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς ενεργειακούς ομίλους στην Ελλάδα, κατηγορήθηκε από τις δύο αδεφές του Μαρία και Δέσποινα καθώς και από τον σύζυγο της δεύτερης για υπεξαίρεση εκατομμυρίων δολαρίων από την οικογενειακή επιχείρηση.
Όπως αναφέρεται στην 63 σελίδων αγωγή τους που κατατέθηκε την 1η Φεβρουαρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, ο 70χρονος εφοπλιστής Σπύρος Καρνέσης «με δόλιο και παραπειστικό τρόπο» ιδιοποιήθηκε στα τέλη της περσινής χρονιάς από κοινούς λογαριασμούς 325,5 εκατ. δολάρια και τα μετέφερε σε αποκλειστικά δική του εταιρεία.
Ήταν χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί από αδιανέμητα κέρδη από τη δραστηριότητα στην ποντοπόρο ναυτιλία. Οι δύο αδελφές και ο γαμπρός του εφοπλιστή υποστηρίζουν ότι με βάση τα εταιρικά τους ποσοστά, το μερίδιό τους ανέρχεται στα περίπου 175 εκατ. δολάρια, από τα «επίμαχα» διαθέσιμα μετρητά. Συνυπολογίζοντας στο μερίδιο που ζητούν να τους επιστραφεί και τα αναλογούντα, μη διανεμηθέντα μερίσματα.
Τότε ξεκίνησε και επίσημα ένας σκληρός πόλεμος μεταξύ των αδερφών και συγγενών της οικογένειας καθώς ο Σπύρος Καρνέσης ουδέποτε αποδέχθηκε ότι οι αδερφές του δικαιούνται μερίδιο καθώς τις θεωρούσε υπαλλήλους του.
Ο πόλεμος για τους Πεταλιούς
Αυτός ωστόσο, δεν είναι ο μόνος δικαστικός πόλεμος του Σπύρου Καρνέση. Τα τελευταία χρόνια βρισκόταν στα δικαστήρια και με την εφοπλιστική οικογένεια του Μαρή Εμπειρίκου για την κυριότητα των Πεταλιών, ένα ονειρικό νησιωτικό σύμπλεγμα στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο που αποτελείται από 10, σχεδόν ακατοίκητα νησιά.
Το 1986 το 50% του Κτήματος Πεταλιοί ανήκε στον Μαρή Εμπειρίκο, ενώ το άλλο 50% στην εφοπλιστική οικογένεια Παπαληού. Μετά από ένα δάνειο που κοκκίνησε, οι μετοχές πέρασαν στον εφοπλιστή Σπύρο Καρνέση και έτσι άρχισε η κόντρα με τον Εμπειρίκο.
Τον Μάιο του 2022 όμως, το Πολυμελές πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τον Μάρη Εμπειρίκο, δίνοντας του το 50% του κτήματος που βρίσκεται στο νησί και είχε περάσει στην οικογένεια Καρνέση μέσω της λιβεριανής εταιρείας συμφερόντων τους Vestry trading Corporation από την τράπεζα First National Bank of Chicago που εκποίησε τις μετοχές που είχαν μπεί ενέχυρο για δάνειο του παρελθόντος.
Σε αυτό το κτήμα στο νησί φέρεται να εργαζόταν επι τρεις δεκαετίες ο 76χρονος Αιγύπτιος που δολοφόνησε σήμερα στη Γλυφάδα τα μέλη της οικογένειας Καρνέση.
(με πληροφορίες από Έν Άνδρω, Επιχειρηματία)