Έφθασαν στο Κίεβο οι Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι

Χρειάστηκαν εβδομάδες για να οργανωθεί η επίσκεψη των τριών ευρωπαίων ηγετών.
LUDOVIC MARIN via Getty Images

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έφτασαν στο Κίεβo σε ένα κοινό ταξίδι για να δείξουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Το BFM TV έδειξε ζωντανά πλάνα από το τρένο κατά τη διάρκεια της νύχτας που έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Χρειάστηκαν εβδομάδες για να οργανωθεί η επίσκεψη των τριών ευρωπαίων ηγετών, με τους ίδιους να επιχειρούν να ξεπεράσουν την κριτική εντός της Ουκρανίας σχετικά με τις ενέργειές τους ως προς τον πόλεμο.

«Είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι ένα μήνυμα ενότητας που στέλνουμε στους Ουκρανούς», είπε ο Μακρόν κατά την άφιξή του στο Κίεβο.

picture alliance via Getty Images
POOL New via Reuters

Ερωτηθείς γιατί πραγματοποιείται τώρα η επίσκεψη, ένας αξιωματούχος των Ηλυσίων είπε ότι θεώρησαν ότι ήταν καλύτερο να γίνει λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα που πρόκειται να συζητήσει την προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στο μπλοκ των 27 κρατών.

Μακρόν και Ντράγκι μέσα στο τρένο.
Μακρόν και Ντράγκι μέσα στο τρένο.
POOL via via REUTERS

Μιλώντας στη Ρουμανία την Τετάρτη, ο Μακρόν είπε ότι είναι καιρός η Ευρώπη να καθησυχάσει την Ουκρανία σχετικά με τις φιλοδοξίες της για την ΕΕ. Διαβάστε περισσότερα

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «χρειάζεται να στείλουμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό σήμα στην Ουκρανία και τον λαό της που αντιστέκονται ηρωικά».

Το Κίεβο κατηγόρησε τη Γαλλία, τη Γερμανία και, σε μικρότερο βαθμό, την Ιταλία, λέγοντας ότι άργησαν να παραδώσουν όπλα και ότι έθεσαν τη δική τους ευημερία πάνω από την ελευθερία και την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild αυτή την εβδομάδα ότι ανησυχεί ότι οι τρεις ηγέτες θα ασκούσαν πίεση στο Κίεβο να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία ευνοϊκή για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

picture alliance via Getty Images

«Θα πουν ότι πρέπει να τερματίσουμε τον πόλεμο που προκαλεί προβλήματα τροφίμων και οικονομικά προβλήματα...», είπε, αναφερόμενος στα σχόλια του Μακρόν αυτόν τον μήνα ότι ήταν ζωτικής σημασίας να μην ταπεινωθεί ο Ρώσος ηγέτης.

Αντιμετωπίζοντας αυτή την ανησυχία, ο Ντράγκι είπε την Τρίτη ότι είναι σημαντικό οι ειρηνευτικές συνομιλίες να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, αλλά πρόσθεσε ότι έπρεπε να γίνουν «με όρους που η Ουκρανία κρίνει αποδεκτούς».

LUDOVIC MARIN via Getty Images

Ο Ζελένσκι αναμένεται να πιέσει τους επισκέπτες του να στείλουν περισσότερα όπλα για να βοηθήσει τον στρατό του να αντισταθεί στους Ρώσους εισβολείς.

Η Ουκρανία ήταν ιδιαίτερα επικριτική για τη στρατιωτική βοήθεια της Γερμανίας και ο πρεσβευτής της χώρας στο Βερολίνο, Αντρίζ Μελνικ , είπε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ότι περίμενε ότι ο Σόλτς θα παραδώσει βαρέα όπλα που είχαν υποσχεθεί εδώ και καιρό αλλά δεν έχουν παραδοθεί ακόμη.

Ο Σόλτς απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι απέκρουσε την τόσο αναγκαία στρατιωτική υποστήριξη, λέγοντας ότι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς και οικονομικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας και ότι χρειαζόταν χρόνος για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών να χρησιμοποιούν τα εξελιγμένα συστήματα πυροβολικού που προσέφερε.

Δημοφιλή