Μακρόν: Θα μπορούσε να συναφθεί συμφωνία ανακωχής στην Ουκρανία εντός εβδομάδων

Σχόλια του Γάλλου προέδρου μετά τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο (Ludovic Marin/Pool via AP)
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο (Ludovic Marin/Pool via AP)
via Associated Press

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκρινε χθες Δευτέρα ότι θα μπορούσε να συναφθεί συμφωνία «ανακωχής» στην Ουκρανία εντός των «προσεχών εβδομάδων», ακριβώς τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα αυτή όταν εισέβαλαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Το σχήμα θα έπρεπε να είναι το ακόλουθο: διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία κι ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ουκρανία», εισηγήθηκε ακόμη ο κ. Μακρόν στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, εξαίροντας επίσης την αναγγελία του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα περί πιθανής προσεχούς συνάντησής του με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον.

«Χρειάζεται καταρχήν ανακωχή. Θεωρώ πως θα μπορούσε να συμφωνηθεί τις προσεχείς εβδομάδες», είπε ο κ. Μακρόν, ο οποίος εκφράστηκε στα αγγλικά και ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει συζητήσει για τον πόλεμο με σχεδόν όλους τους ευρωπαίους ηγέτες.

«Εάν δεν τηρηθεί, αυτή θα είναι η καλύτερη απόδειξη πως η Ρωσία δεν είναι σοβαρή», υποστήριξε ο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, που ήταν αφιερωμένη κατά κύριο λόγο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος παρότρυνε εξάλλου τις ΗΠΑ να φανούν αλληλέγγυες προς την Ευρώπη σε περίπτωση τερματισμού των μαχών στην Ουκρανία. Διαβεβαίωσε πως στις επαφές που διεξήγαγε με 30 Ευρωπαίους ηγέτες και συμμάχους, πολλοί από τους συνομιλητές του δήλωσαν ανοικτοί σε ειρηνευτική συμφωνία.

«Αν δεχόμασταν επίθεση, ας φανταστούμε για μια στιγμή πως η Ρωσία θα παραβιάσει αυτή τη συμφωνία. Τι θα γίνει; Έχουμε ανάγκη αυτό το μήνυμα αλληλεγγύης από τις ΗΠΑ», επέμεινε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Παρά τις πελώριες διαστάσεις απόψεων, που παραμένουν, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε «πεπεισμένος πως υπάρχει δρόμος» με τον Ντόναλντ Τραμπ για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Επίσης ο Εμανουέλ Μακρόν είπε πως ελπίζει ότι «έπεισε» τον Αμερικανό ομόλογό του πως δεν είναι «δυνατόν» η Ουάσιγκτον να εξαπολύσει «ταυτόχρονα» εμπορικό πόλεμο εναντίον τόσο της Κίνας όσο και της Ευρώπης, μπροστά στις απειλές για την επιβολή τελωνειακών δασμών που επισείει ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν μπορείτε να διεξάγετε εμπορικό πόλεμο εναντίον της Κίνας και της Ευρώπης ταυτόχρονα», είπε ο κ. Μακρόν στο πλαίσιο της συνέντευξης στο Fox News. «Ελπίζω πως τον έπεισα» για το ζήτημα αυτό, πρόσθεσε αναφερόμενος στον Ρεπουμπλικάνο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν οι δύο πρόεδροι ο Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πόλεμος πλησιάζει στο τέλος του, ωστόσο ο Μακρόν προειδοποίησε ότι είναι κρίσιμης σημασίας οποιαδήποτε συμφωνία με τη Μόσχα να μην αντιστοιχεί σε παράδοση για την Ουκρανία.

Ο Τραμπ είπε ότι θεωρεί πως ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν θα δεχτεί ευρωπαϊκές ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. «Ναι θα τις αποδεχτεί» είπε στους δημοσιογράφους. «Του το ρώτησα αυτό. Κοιτάξτε, αν κάνουμε αυτή τη συμφωνία, δεν θέλει περισσότερο πόλεμο» είπε. Επίσης πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει μέσα σε εβδομάδες και ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι θα έρθει στις ΗΠΑ για να υπογράψει συμφωνία που θα δίνει στις ΗΠΑ πρόσβαση σε κρίσιμα ορυκτά.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κάνουν πιο πολλά για να ενισχύσουν την άμυνα στην ήπειρο, μα επίσης προειδοποίησε πως «η ειρήνη αυτή δεν πρέπει να σημαίνει παράδοση για την Ουκρανία, δεν πρέπει να σημαίνει κατάπαυση πυρός χωρίς εγγυήσεις, πρέπει να επιτρέπει την ουκρανική κυριαρχία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- Associated Press

Δημοφιλή