Mπορεί να μην υπάρχουν μαγικές λύσεις για να απολαμβάνει κανείς το αγαθό της ευζωΐας, αλλά σε κάθε περίπτωση, «δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι λαοί της Μεσογείου ζουν περισσότερα χρόνια και έχουν λιγότερα καρδιαγγειακά προβλήματα σε σχέση με κατοίκους δυτικών κοινωνιών». Αυτό αναφέρει στην HuffPost η food blogger Mamatsita, εξηγώντας κι αναλύοντας τα τεράστια οφέλη της Μεσογειακής διατροφής την οποία υιοθετεί στις συνταγές της.
Κι είναι η αγαπημένη Πελοποννήσια food blogger και συγγραφέας που προτείνει τοπικές συνταγές και προϊόντα της ιδιαίτερής της πατρίδας - ιδανικά για μαγείρεμα στο σπίτι – στο πλαίσιο της πολυβραβευμένης διοργάνωσης αθλητικού τουρισμού Navarino Challenge που προωθεί μέσα από το μήνυμα της #eatwell #runwell #livewell την μεσογειακή διατροφή και επιστρέφει για 8η συνεχή χρονιά στις 16-18 Οκτωβρίου 2020 στη Μεσσηνία, την Πύλο και την Costa Navarino.
Με την ευκαιρία της 8ης διεξαγωγής της διοργάνωσης που διακρίθηκε πέρσι ως το 2ο καλύτερο πρόγραμμα στον κόσμο στην κατηγορία «Best In Wellness» στην World Travel Market, στο Λονδίνο (σημειωτέον, μοναδική ελληνική διοργάνωση συνολικά που τα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα), η Mamatsita έδωσε συνέντευξη – αλλά και υπέροχες συνταγές της – στη HuffPost.
- Μια μαμά στην τσίτα (mamatsita) πόσο πρέπει να προσέχει την εβδομαδιαία διατροφή των παιδιών της;
Είμαι μια μαμά στην τσίτα που λατρεύει τη μαγειρική. Οπότε καταλαβαίνετε πως ο δρόμος της διατροφής των παιδιών μου περνάει μέσα από την κουζίνα μου.
Η κόρη μου κι ο γιος μου είναι στην εφηβεία και υπάρχουν φορές που μου θυμίζουν τις μέρες που ήταν μωρά κι έτρωγαν κάθε δύο ώρες. Με άλλα λόγια δεν τα προλαβαίνω. Φαντάζομαι πως το ίδιο συμβαίνει και στις υπόλοιπες μαμάδες με παιδιά στην εφηβεία.
Οι συνταγές που ετοιμάζω και το φαγητό που σερβίρω κάθε μέρα έχουν ως βάση τη μεσογειακή διατροφή, φυσικά. Είμαστε μια Μεσογειακή χώρα, με ευλογημένο έδαφος και καταπληκτικές πρώτες ύλες. Τις χρησιμοποιώ καθημερινά. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, όσπρια, ζυμαρικά και δημητριακά και φυσικά ελαιόλαδο. Το καλύτερο στον κόσμο.
- Συμφωνείτε μ′ αυτό που έχει ειπωθεί: «Είμαστε ό,τι τρώμε»;
Δεν θα ήθελα να το περιορίσω. Πιστεύω πως είμαστε ένα σύνολο διαφόρων πραγμάτων και καταστάσεων. Ναι, η διατροφή παίζει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο για την υγεία του οργανισμού μας και καθορίζει ένα μέρος του εαυτού μας, αλλά εξίσου σημαντικός είναι και ο υπόλοιπος τρόπος της ζωής μας και της σκέψης μας.
- Η διοργάνωση του Navarino Challenge προωθεί μέσα από το μήνυμα της #eatwell #runwell #livewell τη μεσογειακή διατροφή. Ποια η σημασία της για την καλή μας υγεία;
Είναι γνωστό τοις πάσι πως η μεσογειακή διατροφή είναι ο πολυτιμότερος σύμμαχος του οργανισμού μας προκειμένου να έχουμε καλή υγεία. Καμία άλλη διατροφή δεν προσφέρει σε τέτοιο βαθμό στον οργανισμό του ανθρώπου όλα αυτά που χρειάζεται για να παραμένει υγιής και να αντιμετωπίζει ασθένειες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι λαοί της Μεσογείου ζουν περισσότερα χρόνια και έχουν λιγότερα καρδιαγγειακά προβλήματα σε σχέση με κατοίκους δυτικών κοινωνιών.
- Πόσο πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει κάποιον αθλούμενο στις επιδόσεις του η σωστή διατροφή;
Άθληση και διατροφή, διατροφή και άθληση είναι έννοιες συνυφασμένες.
Το τι τρώει ένας αθλητής ή έστω ένας απλά αθλούμενος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στη φυσική του κατάσταση αλλά και στις αποδόσεις του.
- Προτείνετέ μας ένα παραδοσιακό φαγητό της Μεσσηνίας, που όλοι μας μπορούμε να φτιάξουμε αλλά και να γευτούμε κατά τη διάρκεια του Navarino Challenge.
Θα σας προτείνω τον καγιανά, που είναι ένα από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά παραδοσιακά φαγητά. Ένα πιάτο υψηλής διατροφικής αξίας το οποίο ετοιμάζεται πολύ εύκολα αν θέλουμε να το μαγειρέψουμε εμείς οι ίδιοι. Μερικά βιολογικά αυγά, ώριμες υπέροχες καλοκαιρινές ντομάτες, αξεπέραστο μεσσηνιακό ελαιόλαδο και σφέλα., παραδοσιακό Π.Ο.Π τυρί Μεσσηνίας. Ένα πιάτο που φυσικά μπορούμε να γευτούμε και στον υπέροχο μπουφέ της Costa Navarino κατά τη διάρκεια του Navarino Challenge, είτε ως πρωινό ή μεσημεριανό.
- Θα μπορούσαμε να είχαμε τις συνταγές τριών πιάτων μεσογειακής διατροφής που μπορούμε να εντάξουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα στην καθημερινότητά μας;
1. Μακαρονάδα ολικής άλεσης με κόκκινη σάλτσα ψητών λαχανικών.
https://mamatsita.com/2020/05/25/olikis-lahanika/
2. Σολομός με μανιτάρια σε σάλτσα μουστάρδας
https://mamatsita.com/2019/10/22/solomos-manitaria/
3. Κοκκινιστά φιλέτα στήθος κοτόπουλου με κάππαρη
https://mamatsita.com/2020/07/11/fileta-kokkinista/
Για όλους εσάς που προτιμάτε τα φρέσκα, εποχικά υλικά στη διατροφή σας, βρείτε στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο της Mamatsita, Μαγειρεύω Εποχές (εκδόσεις Μεταίχμιο) και εμπνευστείτε μέσα από τις συνταγές και τις ιστορίες της.