Μάνη: Διάσωση μικρής φώκιας μονάχους-μονάχους χάρη σε έναν 15χρονο (Εικόνες)

Η νεογέννητη φώκια μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Κέντρο Περίθαλψης στα Σπάτα - Ελπίδες για επιστροφή στο φυσικό της περιβάλλον.
Διάσωση μικρής φώκιας στη Μάνη
Διάσωση μικρής φώκιας στη Μάνη
N. Vogiatzis/MOm

Μια μικρή φώκια μονάχους μονάχους διασώθηκε κοντά στον οικισμό Άγιος Δημήτριος της Δυτικής Μάνης. Η παρατηρητικότητα ενός 15χρονου κατοίκου της περιοχής κινητοποίησε τις αρχές και έτσι στο σημείο έσπευσαν οι αρμόδιοι για θέματα θαλάσσιας ζωής.

Σύμφωνα με το Mani Traveler Greece, η υπεύθυνη της MOm (οργάνωση για την μελέτη και την προστασία της Μεσογειακής φώκιας), ανέφερε ότι το μικρό θηλαστικό είχε αποκοπεί από την μαμά της και έτσι δεν θα τα κατάφερνε μόνη.

Το νεογέννητο θηλαστικό μεταφέρθηκε επειγόντως στο Κέντρο Περίθαλψης στα Σπάτα, όπου εξετάστηκε από την υπεύθυνη κτηνίατρο. Η μικρή φώκια βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως κάθε ζώο που αποκόπτεται απότομα από την μητέρα του, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές ελπίδες για επιβίωση και για επιστροφή στο φυσικό του περιβάλλον.

Αναλυτικά η δημοσίευση της οργάνωσης MOm Greece:

Τελικά ο πρώτος συναγερμός για το 2024 ήχησε προχθές από την δυτική Μάνη, καθώς ένα νεογέννητο φωκάκι εντοπίστηκε από πολίτες να παλεύει με τα κύματα ανάμεσα στους βράχους της ακτής κοντά στον οικισμό του Άγιου Δημητρίου. Λίγο πριν πέσει το σκοτάδι το ζώο απομακρύνθηκε στα ανοιχτά και χάθηκε. Την επόμενη ημέρα εντοπίστηκε να έχει παρασυρθεί από τον καιρό 6 ναυτικά μίλια νοτιότερα ενώ προσπαθούσε να βγει σε ένα μικρό τσιμεντένιο ντόκο.

Ήταν πλέον σαφές ότι το νεογέννητο ήταν χαμένο και έπρεπε να επέμβουμε για να του δώσουμε ελπίδες να επιβιώσει.Το νεογέννητο θηλυκό φωκάκι μεταφέρθηκε επειγόντως στο Κέντρο Περίθαλψης στα Σπάτα στον χώρο που μας παραχωρεί το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο όπου εξετάστηκε από την υπεύθυνη κτηνίατρο καθ. Αναστασία Κομνηνού ενώ έγιναν και οι πρώτες εξετάσεις. Η γενική κατάσταση της υγείας του μας δίνει ελπίδες για την επιβίωσή του αν και είναι ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση, όπως κάθε ζώο που η γαλουχία από την μητέρα του διακόπτεται απότομα.

Ευχαριστούμε θερμά τον ιστότοπο Mani Traveler Greece για την σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών, τον Σύλλογο Τουλίπα Γουλιμή και ιδιαίτερα την κ. Μαρία Αρώνη που έσπευσε στο σημείο για να δώσει τις πρώτες βοήθειες καθώς και τον 15χρονο Κωνσταντίνο Γατέα, κάτοικο της περιοχής, χωρίς την συμβολή του οποίου δεν θα είχε έγκαιρα διασωθεί η μικρή φώκια. Ο αγώνας για την επιβίωση της μικρής Κωνσταντίνας και την επαναφορά της στο φυσικό περιβάλλον μόλις έχει ξεκινήσει!

Στη Μεσόγειο υπολογίζονται ότι λιγότερες από 700 φώκιες του είδους επιβιώνουν σε 3 ή 4 απομονωμένους υποπληθυσμούς, κυρίως στο Αιγαίο Πέλαγος, στο αρχιπέλαγος της Μαδέϊρα και στην περιοχή Cabo Blanco, στο βορειοανατολικό τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού. Οι Μονάχους-Μονάχους θεωρούνται πως είναι από τα σπανιότερα είδη φώκιας στον κόσμο.

Δημοφιλή