Μανιφέστο Δένδια για ΗΠΑ, νέο μήνυμα σε Τουρκία

Μια ανάλυση της συνέντευξής του
Associated Press

Μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες, κυρίως σε Ουάσιγκτον, Άγκυρα, Βασιλίσσης Σοφίας και… Κουμουνδούρου έστειλε μέσα από τη συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ΣKAI και τον δημοσιογράφο Βασίλη Χιώτη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σκιαγραφώντας με μεγαλύτερη σαφήνεια, από τις πρώτες ημέρες, τη διεθνή θέση και στάση της χώρας, υπό τη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα είπε, παρέλειψε, τις νάρκες που απέφυγε και τα μέτωπα που επέλεξε, ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε την γραμμική συνέχιση της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, με διεύρυνση του ρόλου του υπουργείου Εξωτερικών στην αναπτυξιακή πολιτική, σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιηθεί η αμεσότητα των πολιτικών σχέσεων και επιχειρηματικών επαφών με τον δίαυλο εισόδου επενδύσεων.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη δεν τέθηκε, ούτε ακροθιγώς, το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ένδειξη συντονισμένης προσπάθειας να πέσουν οι τόνοι και να διατηρηθεί το θέμα σε ελεγχόμενο πλαίσιο, χωρίς να προκληθούν νέες κοινωνικές εντάσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν εν δυνάμει φιλορωσικούς παράγοντες στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Στα ελληνοτουρκικά, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα, καθιστώντας σαφές ότι οι διμερείς σχέσεις δεν ξεκινούν από μηδενική βάση.

«Γιατί δεν είναι ένας διάλογος με την Τουρκία από μηδενική βάση, διότι δεν μιλάμε σε αχαρτογράφητα νερά, υπάρχει ένα διεθνές πλαίσιο. Και σε αυτό το διεθνές πλαίσιο, βεβαίως, μπορούμε να συζητάμε με τους Τούρκους γείτονές μας», είπε ο Νίκος Δένδιας, προσδιορίζοντας επαρκώς τόσο το πλαίσιο όσο και τη βάση των διαπραγματεύσεων, διαφοροποιούμενος αρκετά από την έκφραση «επανεκκίνηση των σχέσεων» που είχε επιλέξει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την οποία στην ίδια συνέντευξη, λίγο νωρίτερα, την περιγράφει ως «κλάδο ελαίας», έτσι ώστε να μην ληφθεί ως βάση, αλλά ως πρόθεση. Όπερ σημαίνει ότι θέτει εκτός τραπεζιού ζητήματα με τους 8 Τούρκους και αναθεώρησης της ενεργειακής πολιτικής, τα οποία ακουμπούν στις δομημένες σχέσεις με τις ΗΠΑ, όπως επίσης και το προσφυγικό, που εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Γι’ αυτό άλλωστε και χαρακτηρίζει την τουρκική απειλή για αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής με την ΕΕ, «άσφαιρη».

Το σύνολο της συνέντευξης σε συνδυασμό με τη χρονοσειρά των εξελίξεων, ξεκινώντας από την πρώτη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ και το μπαράζ επαφών με τον αμερικανικό παράγοντα, θέτουν ένα νέο πλαίσιο στο οποίο η Ελλάδα υλοποιεί με ταχύτητα εξασφαλίζοντας κάλυψη, στήριξη και σε κάποια σημεία συμπόρευση με τις ΗΠΑ.

Η τοποθέτηση του Νίκου Δένδια έχει αυξημένο ειδικό βάρος, το οποίο προσδιορίζει και αναδεικνύει ο ίδιος ο υπουργός, καθώς απαντώντας σε παρατήρηση του Βασίλη Χιώτη «σας ακούω γενικών αισιόδοξο», αντιτείνει «όχι, είμαι προσεκτικός. Δεν είμαι αισιόδοξος». Με τη διατύπωση αυτή ο Νίκος Δένδιας θέλει να δώσει βάρος στις τοποθετήσεις του, επισημαίνοντας ότι είναι στοχευμένες, με υπολογισμένη οξύτητα, βάρος και συνειδητοποιημένες.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, ο Νίκος Δένδιας, επισημαίνει τα προφανή γεγονότα προσδίδοντάς τους επιπλέον βαρύτητα, με πρώτο το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον και τις συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Μπόλτον και τον υπουργό Υγείας.

«Όταν θέλουν να σε δουν γρήγορα, σημαίνει ότι εν πάση περιπτώσει υπάρχει ένα έδαφος που μπορεί να καλλιεργηθεί. Να σας πω, επίσης, ότι ήρθε αμέσως ο Acting Assistant Secretary», ενώ συνεχίζοντας αναφέρεται και στην επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στις επαφές που είχε, επισημαίνοντας και τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα: «τρεις μέρες μετά στην Αθήνα, ο κ. Ρίκερ, ο οποίος είδε το μισό Υπουργικό Συμβούλιο και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, όπου κι αυτός δεν ήρθε για βόλτα» και καταλήγοντας προαναγγέλλει επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα το Φθινόπωρο, δείχνοντας έτσι ότι διατηρείται η δυναμική και επιβεβαιώνεται ο προγραμματισμός, σε ολόκληρο το φάσμα του στρατηγικού διαλόγου, καθώς ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν παραλείπει την επίσκεψη του στρατηγού Walters.

«Επίσης προγραμματίζουμε και έχουμε βάσιμες πιθανότητες να έχουμε την επίσκεψη του κ. Pompeo το φθινόπωρο στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση του Στρατηγικού Διαλόγου. Ήρθε και ο Στρατηγός Walters προχθές, είδε τον συνάδελφό μου τον κ. Παναγιωτόπουλο, πήγε στη Λάρισα, υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα, μην κοροϊδευόμαστε».

Παράλληλα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, κάνει λόγο για «έδαφος, πάνω στο οποίο μπορεί να χτίσουμε», ενώ συνεχίζοντας αποκρυσταλλώνει ακόμα περισσότερο αυτό το σημείο λέγοντας «Γιατί, αν δεν υπάρχει το έδαφος πάνω στο οποίο μπορείς να χτίσεις, ό,τι και να θέλεις δεν έχει καμία σημασία».

Οι διατυπώσεις αυτές αναγνωρίζουν το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, με τρόπο που δείχνει προς εταίρους και συμμάχους ότι θα κινηθεί στις δομημένες βάσεις με στόχο την ενίσχυση και διεύρυνση, όχι όμως τη διαφοροποίησή τους.

Το κείμενο συνυπογράφουν οι Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας, Strategic - Media Analyst και Χρήστος Φράγκου, Intelligence Director, αντίστοιχα στο Crisis Monitor.

Δημοφιλή