Η ιταλική πολιτική κρίση συνεχίζει να επιφυλάσσει συνεχείς, σχεδόν αμέτρητες εκπλήξεις. Χθες, κανονικά, θα έπρεπε να ορκισθεί η κυβέρνηση του τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι, αλλά αποφασίσθηκε μια ακόμη αναβολή.
Η τελευταία προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, οφείλεται σε μια κίνηση του αρχηγού του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο: ο επικεφαλής των «πεντάστερων» πρότεινε να ξαναρχίσει η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης του κινήματός του με την Λέγκα.
Όσο για την αιτία που προκάλεσε την ρήξη της περασμένης Κυριακής, ο Ντι Μάιο ζήτησε από τον γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης ― να συναινέσει, δηλαδή, στο να μην τοποθετηθεί ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα, ο οποίος θεωρείται ότι εναντιώνεται στο ευρώ, στο υπουργείο οικονομικών, αλλά να ηγηθεί κάποιου άλλου υπουργείου, ώστε να ξεπερασθεί η ρήξη με την προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο Σαλβίνι απάντησε ότι «η πρόταση είναι περίεργη», αλλά «θα συζητήσει το θέμα με τον ίδιο τον Σαβόνα», διότι «δεν θέλει να κλείσει την πόρτα στον διάλογο».
Σήμερα αναμένονται-πιθανόν-καθοριστικές εξελίξεις.
Σε περίπτωση που η προσπάθεια αυτή αποτύχει, η εναλλακτική θα είναι προφανώς η σύνθεση της κυβέρνησης τεχνοκρατών του Κάρλο Κοταρέλι.
Μένει να διαπιστωθεί αν τα διάφορα κόμματα θα συνεχίσουν να αρνούνται να στηρίξουν στη Βουλή και στην Γερουσία την κυβέρνηση Κοταρέλι. Σε τέτοια περίπτωση, οι εξουσίες της θα ήταν σχεδόν μηδενικές.
Αν η σύνθεση μιας πολιτικής κυβέρνησης του Κινήματος Πέντε Αστέρων με την Λέγκα μείνει μόνον στο υποθετικό επίπεδο, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Αρχικά, γινόταν αναφορά στον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Αλλά τις δυο τελευταίες ημέρες, τόσο η κεντροαριστερά, όσο και η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, άφησαν να διαρρεύσει ότι θα προτιμούσαν να γίνει μια προσπάθεια για να στηθούν κάλπες στις 29 Ιουλίου.
Θα ήταν η πρώτη φορά που οι ιταλοί θα πήγαιναν να ψηφίσουν μέσα στο κατακαλόκαιρο. Με προβλήματα για όσους έχουν ήδη προγραμματίσει τις διακοπές τους, αλλά και για τους ηλικιωμένους. Και ένας από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής κρίσης ―o Ματέο Σαλβίνι― φαίνεται πως φοβάται ότι μια τέτοια επιλογή μπορεί να τον ζημιώσει. Διότι μεγάλο μέρος των επιχειρηματιών του ιταλικού βορρά, δεν συνηθίζει να ακυρώνει τόσο εύκολα τις θερινές διακοπές του.
Υπενθυμίζεται πως η νέα κυβέρνηση Κοταρέλι θεωρείται ότι δεν έχει απολύτως καμιά πιθανότητα να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.
Αναμένεται να περιοριστεί στη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων ως τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών.
Στο μεταξύ, εν μέσω της έντασης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι οι χρηματαγορές δεν μπορούν και δεν πρέπει να υπαγορεύουν την ψήφο των Ιταλών, αποδοκιμάζοντας τις δηλώσεις που αποδόθηκαν στον γερμανό επίτροπο Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ και προκάλεσαν πολεμική στην Ιταλία.
Ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφο της Deutche Welle είχε δηλώσει πως οι αγορές θα μάθουν τους Ιταλούς να ψηφίζουν σωστά.
Ο Έτινγκερ «ζήτησε συγγνώμη» δηλώνοντας ότι δεν ήθελε να επιδείξει «ασέβεια» έναντι των Ιταλών και διαβεβαιώνοντας πως αναφερόταν στην «εξέλιξη των αγορών στην Ιταλία».
Ο Κοταρέλι έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά το θεαματικό βέτο του Ματαρέλα στον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς καμιά εγγύηση για την παραμονή της Ιταλίας στην οικονομική και νομισματική ένωση, απόφαση που οι ηγέτες των δύο κομμάτων κατήγγειλαν κρίνοντας ότι δεν σέβεται τη λαϊκή ψήφο.
Με τις κάλπες να πιθανολογείται ότι θα στηθούν ξανά τον Ιούλιο, οι δημοσκοπήσεις δίνουν σχεδόν αμετάβλητο ποσοστό της πρόθεσης ψήφου στο M5 (32% τον Μάρτιο) και αυξημένο για τη Λέγκα, που ξεπερνά πλέον το 20% (17% τον Μάρτιο στις τάξεις του συνασπισμού της δεξιάς).
Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την Ιταλία
Σημειώνεται ότι ο βρετανικός Guardian σε δημοσίευμά του αναφέρει πως πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα ο Μάριο Ντράγκι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την πολιτική κρίση στην Ιταλία.
Την ίδια ώρα μέσα από άρθρο του στην οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche, ο καθηγητής Οικονομικών και πρώην Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (Ifo) του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν προειδοποιεί πως «αν η Γερμανία είναι απρόθυμη να χαρίσει χρήματα ή να δώσει εγγυήσεις για τις επόμενες γενιές, είναι μεγάλη η πιθανότητα η Ιταλία να εγκαταλείψει το ευρώ». Η πολιτική επανάσταση, τονίζει χαρακτηριστικά, «αναβλήθηκε αλλά δεν ακυρώθηκε», για να προσθέσει ότι δεν αποκλείεται ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ιταλίας να πει «ή μας δίνετε χρήματα ή φεύγουμε».