«Η γυναίκα πρέπει να είναι ικανή για όλα μέσα στο σπίτι και ικανή για τίποτα έξω από την πόρτα» έλεγε ο αρχαίος τραγικός Ευριπίδης. Σχεδόν έναν αιώνα μετά, ο φιλόσοφος Αριστοτέλης σχολίαζε «Το θήλυ έχει το βουλητικόν αλλ’ άκυρον» δηλαδή η γυναίκα θέλει αλλά δεν μπορεί.
Αιώνες αργότερα ο Φρανσουά Μαρί Αρουέ, ευρύτερα γνωστός ως Βολταίρος, είχε παρομοιώσει τις γυναίκες με τα ισπανικά σπίτια, που έχουν πολλές πόρτες και λίγα παράθυρα, αφήνοντας στην αιωνιότητα τη φράση: «Πιο εύκολο να μπεις στην καρδιά τους, παρά να δεις τι γίνεται μέσα». Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες ασχολούνται με τόσα πολλά πράγματα μέσα στην καθημερινότητα τους, που οι σκέψεις τους είναι χαοτικές για οποιοδήποτε αντρικό εγκέφαλο. Στην πλειοψηφία τους είναι ικανές και δραστήριες. Είναι όμως γυναίκες…. κι αυτό - όσοι αιώνες κι αν έχουν περάσει, όσες αλλαγές βιοπολιτικές, κλιματικές, φυλετικές κι αν έχουν μεσολαβήσει - οι άντρες δεν τους το συγχωρούν… Δεν τους δίνονται οι ίδιες επαγγελματικές ευκαιρίες, παραμένουν μισθολογικά χαμηλά σε σχέση με τις αντίστοιχες θέσεις που κατέχουν άντρες συνάδελφοί τους και δεν εισπράττουν τον ίδιο σεβασμό και εκτίμηση.
Η ομάδα του περιοδικού Marie Claire Greece με αρχισυντάκτρια την Γαλάτεια Λασκαράκη, οργάνωσε για έκτη συνεχή χρονιά το «Marie Claire Power Trip 2024» μια ολοήμερη συζήτηση ενδυνάμωσης που επιχειρεί να βοηθήσει το γυναικείο φύλο να πλοηγηθεί με ασφάλεια και ελπίδα σε αυτόν τον διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο… έναν κόσμο όπου οι μεταβολές που αφορούν τις γυναίκες κυλούν πολύ αργά…
Τα θέματα του power trip πολλά και ενδιαφέροντα με ομιλητές σπουδαία ονόματα από τους χώρους της πολιτικής, των επιχειρήσεων, της τέχνης και της εκπαίδευσης.
Συγκινητική ήταν η ομιλία της Γιούσρα Μαρντίνι, της Ολυμπιονίκη στην κολύμβηση και πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η Γιούσρα μίλησε για την προσωπική της εμπειρία, όταν έφυγε από την Συρία - λόγω του εμφύλιου πολέμου - και μαζί με την αδερφή της Σάρα, επίσης κολυμβήτρια, πέρασαν από την Τουρκία στη Λέσβο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού η μηχανή της βάρκας όπου επέβαιναν σταμάτησε κι εκείνη μαζί με την αδερφή της έσωσαν δεκαεννέα άτομα από βέβαιο πνιγμό. Έφτασε στη Λέσβο μόνο με τα ρούχα που φορούσε, χωρίς παπούτσια, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Η Ελλάδα υπήρξε για εκείνη το πέρασμα, η διαδρομή, για να γνωρίσει τον υπόλοιπο κόσμο. Σήμερα σπουδάζει δημοσιογραφία και παραγωγή ταινιών στην Καλιφόρνια, ενώ η οικογένεια της ζει πλέον μόνιμα στη Γερμανία. Η ζωή της γυρίστηκε σε ταινία από το Netflix με τον τίτλο «The Swimmers», ενώ το περιοδικό Time τη συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 ανθρώπους που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
Η ηθοποιός Κέλι Ράδερφορντ, μίλησε για τη σοφία και τη δύναμη που κουβαλούν οι γυναίκες και τόνισε ότι δεν πρέπει να μιλάμε για γυναικεία ενδυνάμωση γιατί με έναν περίεργο τρόπο αυτό το σκεπτικό μας κρατάει αποδυναμωμένες. Πρέπει να το ξεπεράσουμε και να μιλάμε για τη δύναμη που ήδη έχουμε χωρίς να μας κρατάει τίποτα πίσω.
Η συνάδελφος της, η ηθοποιός Νάταλι Εμμανουέλ, η οποία φέτος πρωταγωνιστεί στο Megalopolis του Φράνσις Φορντ Κόπολα, αναφέρθηκε στο χάσμα των αμοιβών στο χώρο της υποκριτικής, δηλώνοντας την απογοήτευσή της για τις οικονομικές απολαβές των γυναικών στον κινηματογράφο σε σχέση με τους αντίστοιχους αντρικούς ρόλους.
Τη ζωή τους μέσα στα ανδροκρατούμενα πολιτικά νερά μοιράστηκαν στο power trip οι γυναίκες πρέσβεις στην Αθήνα Καρίν Ασελίν (Karine Asselin) του Καναδά, Λίντιγουε Γκάιλ Σεγκάνα Ντέλα (Lindiwe Gail Msengana – Ndlela) της Νοτίου Αφρικής, Λίνα Σλέρστονέιτ (Lina Skerstonaite) της Λιθουανίας και Ελένα Πάιβα (Helena Paiva) της Πορτογαλίας.
Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν η πρόεδρος για το δίκτυο μεταρρύθμισης στην Ελλάδα και την Ευρώπη και πρώην υπουργός και επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία τόνισε ότι δεν μπορούμε να αναφερόμαστε ενιαία για την κατάσταση των γυναικών, μια και υπάρχουν γυναίκες, όπως οι γυναίκες στο Αφγανιστάν που είναι αόρατες. Όπως η ίδια τόνισε, αν και η Ευρώπη είναι από τις πιο εξελιγμένες περιοχές στον κόσμο, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση κι ο δρόμος ακόμα προς την ουσιαστική ισότητα είναι μακρύς.
Στη συζήτηση αναφέρθηκε η ανάγκη χρήσης του όρου Educare, της κοινωνικοποίησης και της φροντίδας που πρέπει να δίνεται στις γυναίκες προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν επαγγελματικά και οικογενειακά και να αναπτυχθούν εφόσον έχουν τις δυνατότητες. Πρέπει όμως πρώτα να τους δίνονται οι ευκαιρίες κάτι που δεν συμβαίνει, αρκεί να αναλογιστούμε ότι στις ελληνικές εταιρείες σε ποσοστό 53% οι γυναίκες δεν συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια, όχι από ανικανότητα, αλλά λόγω ... φύλου.
Ακόμα και οι αλγόριθμοι στα κοινωνικά δίκτυα κάνουν διακρίσεις φυλετικές και φύλου, μια και στην πλειοψηφία, πίσω από τα νούμερα, βρίσκονται οι χειριστές τους, συνήθως λευκοί εικοσιπεντάχρονοι που προωθούν τα προφίλ που είναι κοντά στη δική τους φιλοσοφία.
Ο Πάνος Τσακλόγλου, οικονομολόγος, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Υφυπουργός εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης, μίλησε για τις ικανότητες και την ευστροφία των φοιτητριών που συναντάει και έστειλε τα δικά του μηνύματα: «Εκπαιδευτείτε όσο μπορείτε και μη συνταξιοδοτηθείτε νωρίς».
Ας κρατήσουμε αυτό το μήνυμα από έναν άντρα που σέβεται και αναγνωρίζει τις δυνατότητες των φοιτητριών του κι ας θεμελιώσουμε τη γυναικεία δύναμη με ότι την στηρίζει… γυναίκες αξιόλογες, δυνατές που σέβονται, αναγνωρίζουν, εκτιμούν και υπερασπίζονται η μία την άλλη.