΄Εχει χαρακτηριστεί ως το «enfant terrible» της βρετανικής γαστρονομικής σκηνής. Ο λόγος για τον Μάρκο Πιερ Γουάιτ, ο οποίος εκτός από το υψηλό επίπεδο της κουζίνας του είναι γνωστός στους γαστρονομικούς κύκλους ως ένας από τους σεφ που τη δεκαετία του ’90 επέστρεψε στη Michelin τα τρία αστέρια του και ζήτησε να μην σταλούν επιθεωρητές στο νέο εστιατόριό του στην Σιγκαπούρη. ΄Οταν η Michelin επικοινώνησε μαζί του με αφορμή το νέο επιχειρηματικό του εγχείρημα για πιθανή ένταξη του εστιατορίου του στον Οδηγό της Σιγκαπούρης, ο σεφ απέρριψε κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο δηλώνοντας: «Δεν χρειάζομαι τη Michelin και δεν με χρειάζονται. Εκείνοι πουλούν λάστιχα, εγώ πουλάω φαγητό. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ένας επιθεωρητής που να γνωρίζει περισσότερα για το φαγητό απ’ όσα εγώ. Οπότε γιατί θα πρέπει να με κρίνουν άνθρωποι που έχουν λιγότερη γνώση του αντικειμένου από εμένα;...» (Channel News Asia).
Ο πρώτος σεφ της υψηλής γαστρονομίας που απέκτησε τρία αστέρια Michelin σε ηλικία 32 ετών το 1995 θα γίνει ταινία με τον Ράσελ Κρόου να σκηνοθετεί και να πρωταγωνιστεί σ′ αυτήν. «Έχω μόλις υπογράψει τη συμφωνία», δήλωσε στη Daily Mail. «Ο Ράσελ έχει γράψει το σενάριο, η εταιρεία του Ράσελ θα αναλάβει την παραγωγή, ο Ράσελ θα σκηνοθετήσει και θα υποδυθεί τον τρίτο ή τέταρτο Μάρκο». Γιατί τρίτο ή τέταρτο; Διότι ο Πιερ Γουάιτ, ο οποίος φημίζεται για την έντονη ιδιοσυγκρασία του και κάποτε έκανε τον νεαρό Γκόρντον Ράμσεϊ (Βρετανό σεφ, εστιάτορα και παρουσιαστή τηλεοπτικών εκπομών να ξεσπάσει σε δάκρυα, ενώ εργαζόταν στην κουζίνα μαζί του), εξηγεί ότι πολλοί και διαφορετικοί ηθοποιοί θα τον απεικονίσουν στην ταινία, στην οποία θα παρουσιαστεί δραματοποιημένη ολόκληρη την ιστορία του.
«Όταν κάνουν ταινία για τη ζωή σου, δεν έχεις μόνον ένα Μάρκο – είμαι σχεδόν 60 ετών» είπε. «Αν πρέπει κάποιος στο Χόλιγουντ να με υποδυθεί, είναι ο Ράσελ», πρόσθεσε.
Η αλήθεια είναι πως το παράδειγμα του Μάρκο Πιερ Γουάιτ να επιστρέψει τις διακρίσεις του έχει βρει μιμητές. Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες που έχουν αναθεωρήσει τις απόψεις τους αποφασίζοντας να επιστρέψουν τα αστέρια τους λόγω της πίεσης, του άγχους, του φόρτου εργασίας κ.α. Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες περιπτώσεις των εστιατορίων «Le Suquet» του Sebastien Bras και του «La France», του Jerome Brochot στη Γαλλία αλλά και της 70χρονης σεφ Jai Fai στη Μπανγκόκ η οποία δήλωσε ότι δεν ήθελε πια το αστέρι που της απονεμήθηκε πέρυσι γιατί πλέον δεν μπορούσε να διαχειριστεί τον απίστευτο όγκο της δουλειάς, μη λαμβάνοντας υπ′ όψιν τη δήλωση της Michelin ότι: «Ο Οδηγός δεν είναι για τους εστιάτορες ή τους σεφ αλλά για τους πελάτες».
Σε άλλη συνέντευξή του, ο Μάρκο Πιερ Γουάιτ είχε δηλώσει: «Σήμερα για να το πετύχεις αυτό (σ.σ. το αστέρι Michelin) πρέπει να αναλώνεσαι σε πολλές παράπλευρες δραστηριότητες, όπως τηλεοπτικές εμφανίσεις, βιβλία κ. λ. π. χάνοντας στο μεταξύ την πραγματική επαφή με την κουζίνα. Εγώ έφτασα στο σημείο να παρατήσω τη γαστρονομία. Υστερα, είναι οι οδηγοί. Για να δημιουργούν θόρυβο κάθε χρόνο, κάνουν παιχνίδι με τους σεφ. Πώς αλλιώς θα πουλήσουν; Θυμάμαι όταν πρωτοξεκίνησα πριν από δεκαετίες, δεν υπήρχαν οι σημερινές πιέσεις για τα αστέρια και τις διακρίσεις. Το μόνο που σκεφτόμασταν είναι πώς θα κάναμε καλύτερα τη δουλειά μας».
Στο άρθρο χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ