«Ολιμπίκ Μαρσέιγ-ΑΕΚ, ένα παιχνίδι μεταξύ φίλων». Καθ′ αυτόν τον τρόπο χαρακτηρίζει τον αποψινό αγώνα για την 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Europa League, o γαλλικός σύλλογος στην επίσημη ιστοσελίδα του στο facebook
Aντίστοιχα, η ΠΑΕ ΑΕΚ στην δική της ανάρτηση γράφει στα γαλλικά το εξής μήνυμα: «Ελευθερία, φιλία, αδελφοσύνη... Αντίπαλοι για 90 λεπτά, φίλοι για πάντα!»
Πώς όμως προέκυψε αυτή η σπάνια σχέση φιλίας; Την απάντηση τη δίνει η γαλλική Provence σε σχετικό άρθρο της.
«Οι οργανωμένοι οπαδοί του συνδέσμου Commando Ultra 84 και οι αντίστοιχοι της Original 21 συνδέονται με μια συμμαχία διαρκεί για περισσότερα από 30 χρόνια. Το απόγευμα της Πέμπτης, στο στάδιο Βελοντρόμ (19:45) Μασσαλοί και Αθηναίοι θα αναμετρηθούν σ′ ένα αδερφικό κλίμα».
Στις σχέσεις φιλίας των οπαδών της ΑΕΚ και της Μαρσέιγ αναφέρονται εκτενώς πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης ενόψει του αποψινού ποδοσφαιρικού αγώνα στη Μασσαλία, όπου όπως εκτιμάται θα είναι παρόντες στο γήπεδο περίπου 65.000 θεατές εκ των οποίων οι 4.000 θα είναι φίλοι της Ενωσης.
Ολα ξεκίνησαν το 1989, την πρώτη και τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δυο ομάδες στο β′ γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης (το τωρινό Champions League). Οι φίλοι της πανίσχυρης τότε Μαρσέιγ του μεγιστάνα Μπερνάρ Ταπί εντυπωσιάστηκαν από το πάθος των φίλων της ΑΕΚ που ήταν τότε παρόντες στη Μασσαλία και τραγουδούσαν ακατάπαυστα επί 90 λεπτά με την πλάτη τους γυρισμένη προς τον αγωνιστικό χώρο, κάτι που στην συνεχεία μάλιστα βαφτιστηκε ως «ελληνικό στυλ» από τους Γάλλους οπαδούς.
Η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς ηττήθηκε με 2-0 στον πρώτο αγώνα στο Βελοντρόμ από μια ομάδα που δεν ήταν απλώς η πρωταθλήτρια Γαλλίας, αλλά η ανερχόμενη δύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αλλωστε το 1992 κατέκτησε το Champions League (σ.σ η πρώτη γαλλική ομάδα που το πέτυχε) ενώ είχαν προηγηθεί τέσσερα πρωταθλήματα σε ισάριθμα έτη.
Με τον Μπερνάρ Ταπί να σκορπάει αφειδώς το χρήμα πριν την θεαματική πτώση και καταδίκη του, η Μαρσέιγ διέθετε στις τάξεις της αρκετούς σταρ του διεθνούς ποδοσφαιρικού στερεώματος της εποχής όπως τον Ουρουγουανό Έντσο Φραντσέσκολι, τον Άγγλο Κρις Γουόντλ και μερικούς από τους κορυφαίους άσους της τότε Εθνικής Γαλλίας όπως οι Παπέν, Τιγκανά, Αμορός, Σοζέ και τον νεαρό τότε Ντιντιέ Ντεσάν! Η ΑΕΚ πάλεψε στα ίσα το ματς και μάλιστα της ακυρώθηκε αδίκως καθαρό γκολ του Τζίμη Πατίκα στα πρώτα λεπτά.
Και στη ρεβάνς, η ΑΕΚ υπερείχε από το ξεκίνημα και για λίγα λεπτά άγγιξε το θαύμα. Στο 78′ κέρδισε πέναλτι, σε ανατροπή του Πατίκα από τον Βραζιλιάνο Μόζερ και ο Τόνι Σαβέβσκι με ένα σκαφτό χτύπημα αλά Πανένκα, έκανε το 1-0. Όμως, έξι λεπτά αργότερα ο δεινός σκόρερ, Ζαν Πιερ Παπέν, πέτυχε την ισοφάριση και έβαλε τέλος στα όνειρα για τη μεγάλη ανατροπή.
Ο Πρωτής και η Γύπτιδα: Το πρώτο ελληνογαλλικό ζεύγος και η μυθική ίδρυση της Μασσαλίας από τους αρχαίους Φωκαείς
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Provence της Μασσαλίας ο ιστορικός και αναλυτής της ιστορίας των συνδέσμων φιλάθλων στην Ευρώπη, Σεμπαστιάν Λουί, εξηγεί πως οι αδελφοποιήσεις συνδέσμων φιλάθλων από διαφορετικές χώρες ξεκίνησαν από τη δεκαετία του 1970 και πως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των φίλων της Μαρσέιγ με την ΑΕΚ αναπτύχθηκαν κατά τη δεκαετία του 1990 από έναν Ελληνα τον Παύλο κι ένα Γάλλο τον Γκαμπριέλ. Ξεκαθαρίζει πως δεν αφορούν μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά και το μπάσκετ, το βόλεϊ και το χάντμπολ. Οταν η ΟΜ τυχαίνει να παίζει στην Ελλάδα, δεκάδες οπαδοί της ΑΕΚ βρίσκονται με τους Μασσαλούς στην ίδια κερκίδα ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους Γάλλους σε παιχνίδια της Ενωσης επί γαλλικού εδάφους.
Υπογραμμίζει δε πως συνήθως οι φιλικές αυτές σχέσεις αφορούν σε πρώτη φάση λίγα άτομα, τα οποία όμως έχουν μεγάλη επιρροή στους συνδέσμους φιλάθλων. Σημασία αποδίδει ο Γάλλος ιστορικός και στο γεγονός ότι πολλά μέλη τόσο της Original 21 όσο και των Commando Ultra (CU) της Μαρσέιγ δηλώνουν πως είναι και μέλη αριστερών οργανώσεων, ενώ όπως σημειώνει δεν είναι άνευ σημασίας το γεγονός ότι η Μασσαλία είναι αρκετά μακριά από την Αθήνα. «Συγχωρήστε με για την σύγκριση αλλά είναι όπως η σχέση με μία παλιά σου σύντροφο. Η απόσταση επιτρέπει πολλές φορές την αποφυγή εντάσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λουί. Ο Γάλλος ιστορικός επισημαίνει ακόμη πως σε μια εποχή κλιμάκωσης της βίας μεταξύ των οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι μπορούν να αναπτύσσονται και κάποιες σπάνιες σχέσεις φιλίας.
Ταυτόχρονα από τα γαλλικά μέσα δεν λείπουν και οι μυθολογικές αναφορές για την ίδρυση της Μασσαλίας από Ελληνες έποικους, τον Πρωτή, τον γιo του Ευγένους από τη Φώκαια, ο οποίος παντρεύτηκε τη Γύπτιδα, κόρη ενός βασιλιά μιας Λιγυρικής φυλής που ζούσε στη Γαλατία, δημιουργώντας έτσι το πρώτο ελληνογαλλικό ζεύγος.
Η Μασσαλία, το όνομα της οποίας πιθανώς προσαρμόστηκε από μια υπάρχουσα γλώσσα συγγενική με τη Λιγουριανή ήταν ο πρώτος ελληνικός οικισμός στη Γαλλία. Ιδρύθηκε εντός της σημερινής Μασσαλίας γύρω στο 600 π.Χ. από αποίκους που προέρχονταν από τη Φώκαια στις ακτές του Αιγαίου της Μικράς Ασίας. Η σχέση μεταξύ της Μασσαλίας και των Φωκαέων αναφέρεται στον Πελοποννησιακό Πόλεμο του Θουκυδίδη.
Σύμφωνα με τον μύθο, ο Πρωτής, ένας ιθαγενής των Φωκαέων, ενώ εξερευνούσε για ένα νέο εμπορικό φυλάκιο ανακάλυψε τον μεσογειακό όρμο του Λακύδωνα, που τροφοδοτούνταν από ένα ρεύμα γλυκού νερού και προστατεύονταν από δύο βραχώδη ακρωτήρια. ο Πρωτής προσκλήθηκε στην ενδοχώρα σε ένα συμπόσιο που διοργάνωσε ο αρχηγός της τοπικής φυλής των Λιγουριών, ο Νανν, για τους μνηστήρες που ζητούσαν το χέρι της κόρης του Γύπτης (στον Αριστοτέλη, Πέττα) σε γάμο. Στο τέλος του συμποσίου, η Γύπτιδα παρουσίασε το τελετουργικό κύπελλο με κρασί στην Πρώτη, υποδεικνύοντας την κατηγορηματική επιλογή της. Μετά το γάμο τους, μετακόμισαν στο λόφο ακριβώς βόρεια της Λακύδων- και από αυτόν τον οικισμό αναπτύχθηκε η Μασσαλία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ