Μαρτίνος Λούθηρος: Από το Τάγμα των Φραγκισκανών στην ηγεσία της θρησκευτικής μεταρρύθμισης

Πριν 505 χρόνια η σύγκρουση του Λούθηρου με την καθολική εκκλησία.
Steve Rockstein via Getty Images

31 Οκτωβρίου 1517. 505 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα εκείνη που ένας απλός ρωμαιοκαθολικός μοναχός έγινε ο επαναστάτης έναντι της σαθρής τότε Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Από το 1514 ήδη ο δομινικανός μοναχός Γιόχαν Τέτσελ ”πουλούσε” τα συγχωροχάρτια με εντολή της Αγίας ’Εδρας, μαζεύοντας χρήματα για την αποπεράτωση του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Ένα από αυτά έφτασε στα χέρια του Μαρτίνου Λούθηρου όπου ξεκίνησε να εξαπολύει κεραυνούς έναντι της Καθολικής Εκκλησίας.

mikroman6 via Getty Images

Αντιδρώντας πραγματικά ως ηγέτης ο Μαρτίνος Λούθηρος με τη διδασκαλία του έγινε ο άνθρωπος που άλλαξε την ροή της Θρησκείας στην Δυτική Ευρώπη οπου εκείνη την ημέρα της 31 Οκτωβρίου 1517 ίδρυσε ουσιαστικά το τρίτο Δόγμα του Χριστιανισμού .

Το κίνημα ξέσπασε αφου εκείνη την ημέρα ο Μαρτίνος Λούθηρος θυροκόλλησε της 95 θέσεις του προς συζήτηση με λαό και κλήρο, στον Μητροπολιτικό Ναό της Βιτεμβέργης, όπως είπαμε καταδικάζοντας τα συγχωροχάρτια και το αλάθητο του Πάπα. Η αντίδραση της Αγίας έδρας ήταν άμεση και ο Πάπας Λέοντας Γ΄ κάλεσε τον Μαρτίνου Λούθηρου στη Ρώμη όμως εκείνος δεν μετέβει σε αυτή την συνάντηση.

Ο Πάπας ανακάλεσε την πρόσκληση και ανέθεσε στον καρδινάλιο τομάζο ντε Βίο να συζητήσει με τον Λούθηρο ο οποίος όμως δεν μετακινήθηκε από τις θέσεις του και έτσι το 1520 ο Πάπας αφόρισε τον Λούθηρο που όμως έχοντας ως συμμάχους τους Γερμανούς αριστοκράτες και το λαό πέρασε της προτεινόμενες αλλαγές χαράσσοντας μία νέα πορεία στη δυτική εκκλησία με το κίνημα της μεταρρύθμισης.

ZU_09 via Getty Images

Ήταν η δεύτερη φορά που δημιουργήθηκε σχίσμα στη χριστιανική εκκλησία μετά από αυτό του 1054 φέρνοντας κοσμοϊστορικές αλλαγές.

Η 31η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως η αρχή της θρησκευτικής μεταρρύθμισης καθιστώντας το Μαρτίνο Λούθηρο έναν μεγάλο Θρησκευτικό ηγέτη.

Δημοφιλή