Εάν διασκεδάζαμε στην παραλία ή κάναμε πεζοπορία στη φύση ή απλώς καθόμασταν με φίλους σε κάποια ηλιόλουστη αυλή, ίσως πέρα από την όμορφη ανάμνηση, να μας έμεινε και το χαρακτηριστικό ερυθρό χρώμα στην επιδερμίδα.
Δεν χρειάζεται να τα βάψουμε μαύρα ή μάλλον... κόκκινα. Καμιά φορά, το ηλιακό έγκαυμα συμβαίνει και στους πιο επιμελείς σε ό,τι αφορά το αντηλιακό. Το έγκαυμα, είναι στην ουσία μια φλεγμονώδης αντίδραση στις ακτίνες UV του ήλιου, που έρχονται σε επαφή με το δέρμα.
Τα καλά νέα, είναι ότι η θεραπεία στο σπίτι, είναι συνήθως το μόνο που χρειάζεται για ένα ελαφρύ έγκαυμα. Τα κακά νέα από την άλλη πλευρά, είναι ότι η συνολική και μακροχρόνια βλάβη από τον ήλιο είναι μη αναστρέψιμη. Ιδίως αν σκεφτούμε ότι αρκεί ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα στη ζωή μας, για να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Και φυσικά, όπως ήδη γνωρίζουμε, η έκθεση στον ήλιο συμβάλλει και στην πρόωρη γήρανση του δέρματος.
Το πιο σημαντικό βήμα για να προστατέψουμε το δέρμα μας, είναι να μην τσιγκουνευτούμε το αντηλιακό εξαρχής και να το ανανεώνουμε τακτικά. Αλλά αν ξεχαστήκαμε - άνθρωποι είμαστε - και έχουμε ήδη καεί, ας διαβάσουμε προσεκτικά τι πρέπει, αλλά και τι δεν πρέπει να κάνουμε για να πάψουμε να υποφέρουμε, σύμφωνα με δερματολόγους που κυριολεκτικά, τα έχουν δει όλα.
Koρυφαίοι τρόποι αντιμετώπισης ενός ηλιακού εγκαύματος
1. Δροσίζουμε το σώμα μας
Χρησιμοποιώντας μια απαλή κρύα κομπρέσα, όπως ένα υγρό πανί ή κάνοντας ένα δροσερό μπάνιο για να μειώσουμε τη φλεγμονή.
2. Εφαρμόζουμε μια απαλή ενυδατική κρέμα
Τη στιγμή που η περιοχή του δέρματος που έχει καεί από τον ήλιο είναι ακόμα υγρή, μετά από το μπάνιο ή το ντους, καθώς η εφαρμογή σε βρεγμένο δέρμα παγιδεύει την υγρασία.
Οι ειδικοί συνιστούν κρέμες που να περιέχουν αλόη βέρα και αγγούρι, συστατικά ιδανικά για την ολοκληρωμένη ενυδάτωση, καθώς και για την ψύξη και τη χαλάρωση του δέρματος.
3. Πίνουμε νερό
Καθώς κάθε μέθοδος ενυδάτωσης μπορεί να προάγει τη συνολική επούλωση.
4. Παίρνουμε ιβουπροφαίνη
Το εν λόγω φάρμακο βοηθά στον έλεγχο της φλεγμονώδους απόκρισης του σώματός μας απέναντι στις βλαβερές ακτίνες UVA και UVB και προσφέρει κάποια ανακούφιση από συμπτώματα όπως ο πόνος, η ερυθρότητα και το πρήξιμο.
5. Φοράμε φαρδιά ρούχα
Για να επιτρέψουμε στο δέρμα μας να αναπνέει και να αποφύγουμε τυχόν τριβές, που μπορεί να προκαλέσουν έκζεμα.
6. Μένουμε μακριά από τον ήλιο
Αυτό ακούγεται προφανές, αλλά πρέπει να ειπωθεί: Δεν επιδεινώνουμε την κατάσταση, με περαιτέρω έκθεση του ήδη καμένου δέρματός μας στον ήλιο.
Τι να μην κάνουμε ο κόσμος να χαλάσει
1. Δεν βάζουμε πάγο στο γυμνό δέρμα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά.
2. Δεν σκαλίζουμε ούτε ξεφλουδίζουμε την περιοχή του εγκαύματος με τα δάχτυλα. Όταν το «νέο» δέρμα είναι έτοιμο, το καμένο θα υποχωρήσει από μόνο του.
3. Δεν χρησιμοποιούμε ενυδατικά προϊόντα που να περιέχουν πετρέλαιο, όπως η βαζελίνη.
4. Δεν εφαρμόζουμε απολεπιστικά προϊόντα.
5. Δεν βάζουμε ξυράφι στο σημείο.
Πόσο διαρκούν συνήθως τα εγκαύματα
Ένα ήπιο ηλιακό έγκαυμα θα διαρκέσει συνήθως από λίγες ημέρες, έως και μια εβδομάδα. Ένα πιο σοβαρό ηλιακό έγκαυμα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί, ίσως και δύο εβδομάδες. Το ξεφλούδισμα του δέρματος ωστόσο, μπορεί να συνεχιστεί για λίγο παραπάνω, ακόμα και μετά την υποχώρηση του ίδιου του ηλιακού εγκαύματος.
Πότε να επισκεφτούμε τον γιατρό
Εάν ένα ηλιακό έγκαυμα - δικό μας ή του παιδιού μας - δεν βελτιώνεται με τη σπιτική θεραπεία ή παρουσιάζει συμπτώματα όπως φουσκάλες ή σημάδια μόλυνσης (πύον, κόκκινες γραμμές, πρήξιμο) θα πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν/μια γιατρό. Το ίδιο ισχύει και για ένα ηλιακό έγκαυμα που συνοδεύεται από πυρετό, ρίγη ή πονοκέφαλο.
Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά, καθώς στα μικρά μας, τυχόν συμπτώματα ηλιακού εγκαύματος πέρα από τον συνηθισμένο πόνο, την ερυθρότητα και τη φλεγμονή, θα μπορούσαν να είναι σημάδια σοβαρού ηλιακού εγκαύματος και τα παιδιά, συχνά δυσκολεύονται να εκφράσουν πόσο άσχημα αισθάνονται.
Ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους γονείς να παρακολουθούμε τα συμπτώματα των παιδιών μετά το ηλιακό έγκαυμα. Tέλος, για ένα βρέφος ηλικίας 6 μηνών ή μικρότερο που έχει υποστεί οποιοδήποτε είδος ηλιακού εγκαύματος, η επίσκεψη στον παιδίατρο είναι υποχρεωτική.
(Με πληροφορίες από yahoo).