
Το πρωί της Πέμπτης (27 Μαρτίου 2025), δεν μπόρεσα να το προσπεράσω: Ρίχνοντας μία πρώτη γρήγορη ματιά στους τίτλους των ειδήσεων, αυθόρμητα σκέφτηκα: Αυτό το έχω ξαναδεί!
«Σοκαριστικό τροχαίο στο Παλαιό Φάληρο με δύο 20χρονους τραυματίες. Η συνοδηγός βρέθηκε εκτός οχήματος. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο 20χρονος οδηγός δεν είχε δίπλωμα. Η συνομήλικη συνοδηγός εικάζεται πως «εκτινάχθηκε» από το όχημα κατά την σύγκρουση σε κολώνα ηλεκτροφωτισμού», γράφει η HuffPost σε μία σκληρή περιγραφή, που συνήθως θέλουμε να αποφεύγουμε.
Αυτή τη φορά, δεν το κάναμε, γιατί αισθανόμαστε την ανάγκη να αφυπνίσουμε και να αφυπνιστούμε.
Είναι η τρίτη φορά που αναγκαζόμαστε να γράψουμε τέτοιο τίτλο, μέσα στην ίδια εβδομάδα...
Το πρωί της Δευτέρας 24 Μαρτίου, η Ελλάδα ξύπνησε διαβάζοντας για ένα κορίτσι που πέθανε μέσα σε αγωνία, από πνιγμό μέσα σε ένα ποτάμι της Λακωνίας, αφού το αυτοκίνητο που οδηγούσε η ίδια - με τους τραγικούς γονείς να βρίσκονται μέσα στο όχημα μαζί της - πέφτοντας από μία γέφυρα μέσα στην κοίτη ποταμού.
Υπάρχουν και χειρότερα; Ίσως.
Υπάρχουν αυτές οι περιπτώσεις, όπου - όχι αφελείς και άπειροι νέοι άνθρωποι - αλλά ενήλικες με εμπειρίες στη ζωή, συμπεριφέρονται με αδιανόητη ανευθυνότητα και εγκληματικό εγωισμό.
Στις 24 Μαρτίου, την ίδια ημέρα, η HuffPost έγραφε για άλλο τροχαίο, που σημειώθηκε στον Λαγκαδά τρεις ημέρες νωρίτερα:
«Ούτε θυμάμαι πως έγινε, δύο ποτήρια ούζο ήπα», είπε 60χρονος, υπαίτιος για δυστύχημα που προκάλεσε οδηγώντας μεθυσμένος, σκοτώντας μία 50χρονη γυναίκα και αφήνοντας απαρηγόρητο τον σύζυγό της για την αδικία.
Στην Κρήτη, πριν από δύο μήνες περίπου, τρεις αστυνομικοί τίθενται υπό κράτηση στα Χανιά, καθώς ένα μοιραίο βράδυ εντοπίζουν σε έλεγχο μεθυσμένο έναν οδηγό στο τιμόνι μίας Porsche.
Είναι 45χρονος και έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για παραβάσεις του Νόμου περί ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και άλλες σοβαρές παραβάσεις του ΚΟΚ.
Οι αστυνομικοί καλούνται να εξηγήσουν, γιατί τον άφησαν ελεύθερο με αποτέλεσμα να προκαλέσει θανατηφόρο δυστύχημα με θύμα ένα 22χρονο παλικάρι, ποδοσφαιριστή όπως μάθαμε εκ των υστέρων.
Ως εδώ. Είναι η στιγμή να κάνουμε κάτι. Να μιλήσουμε, να πάμε το θέμα στην κοινωνία και να βρουμε τρόπους, ώστε να αντιδράσουμε.
Η «κακιά στιγμή» και το «ανθρώπινο λάθος» δεν μπορούν να αποτελούν απαλλακτικά επιχειρήματα επ′ αόριστον.
Και αν νομίζουμε ότι αντέχουμε να ζούμε σε μία κοινωνία απάθειας, ανευθυνότητας και αννομίας, ας γνωρίζουμε ότι το τιμόνι μπορεί εύκολα να γίνεται όπλο. Και το όπλο υπάρχει κίνδυνος να γυρίσει κάποια στιγμή προς το μέρος μας.