Μάθε αν μπορείς να γίνεις αγρότης… ένα άρθρο για νέους επίδοξους αγρότες

Μάθε αν μπορείς να γίνεις αγρότης… ένα άρθρο για νέους επίδοξους αγρότες
pixabay

Μετά το όνειρο των γονιών μας να γίνουμε επιτυχημένοι γιατροί, δικηγόροι, στελέχη μεγάλων εταιριών και να φύγουμε από το χωράφι επιστρέφουμε πάλι σε ένα καινούργιο αφήγημα, καινούργιο όνειρο έχοντας 5-10 στρέμματα στο χωριό να γίνουμε επιτυχημένοι επιχειρηματίες αγρότες - κτηνοτρόφοι.

Στις μεγαλουπόλεις όλοι σκεφτόμαστε σε δύσκολες περιόδους της εργασίας μας πώς να είχαμε μία δουλεία χωρίς άγχος και τον καθωσπρεπισμό και ο νους μας περιπλανάται σε δουλείες που έχουν σχέση με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ηρεμούμε ψυχικά. Θα μπορούσατε όμως να ζήσετε μια ζωή που θα έχετε φρέσκα λαχανικά και φρούτα χωρίς επίβλεψη από κάποιον προϊστάμενο αν κάνετε σωστά την δουλεία σας. Ο μόνος παράγοντας επιτυχίας σας θα είναι η παραγωγή αγροτικών προϊόντων και αυτός καθορίζεται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες βλέπε καιρός, η αγορά κ.α.

Όταν σκεφτόμαστε νομίζουμε ότι θα καθόμαστε αναπαυτικά στην καρέκλα μας βλέποντας τα κτήματα μας, υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της φαντασίας μας και της πραγματικότητας. Και πως θα σας φαινόταν αν το πόδι σας βρισκόταν μέσα σε κοπριές ή λάσπες πάνω από 10 ώρες την ημέρα.

Θες να μάθεις αν είσαι στην καρδιά και στην ψυχή αγρότης ;

Μία γενική τακτική για ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα είναι να πάνε σε κάποιο επαγγελματικό σχολείο με κατεύθυνση αγροτική παραγωγή ή να πάνε να απασχοληθούν ως αγροτοεργάτες για 2 με 3 χρόνια πριν επενδύσουν στον αγροτικό τομέα και κάνουν την δικιά τους αγροτική εκμετάλλευση. Αυτό σας δίνει το περιθώριο για να αναρωτηθείτε αν μπορείτε να κάνετε αυτό το επάγγελμα.

Πριν το σκεφτείς ταξίδεψε με το νου σου μία εβδομάδα σε ένα αγρόκτημα κάπου στις Σέρρες που εκτρέφουν αγελάδες και μοσχάρια και παράγουν βιολογικά λαχανικά και ελιές. Σκέψου την ζωή στο χωρίο, τις αγροτικές εργασίες που θα χρειαστούν από την καθημερινή φροντίδα των ζωντανών, τις ώρες εργασίας στο χωράφι, την ανεκπαίδευτη μέση σου που τον πρώτο καιρό θα ζοριστεί με το να σκύβεις πολλές ώρες, τις καιρικές συνθήκες που πολλές φορές πρέπει να γίνουν οι εργασίες ακόμα και με βροχή.

Αφού τα σκεφτείς αυτά και αποφασίσεις να ξεκινήσεις θα σκεφτείς ενδεχομένως ότι είσαι στο 0. Δεν είναι αποτρεπτικό να ξεκινήσεις από το 0 παρότι είναι δύσκολη η εποχή.

Δεν είναι εύκολο, η στρατηγική ανάπτυξης της αγροτικής εκμετάλλευσης που θα πρέπει να ακολουθηθεί διαφέρει από κάποιον που έχει όλα τα μηχανήματα και πολλά ιδιόκτητα στρέμματα.

Τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσετε είναι τα εξής:

Θα αγοράσετε γη η θα την νοικιάσετε; Καλό θα ήταν πριν γίνει μία αγορά γης πρώτα να νοικιάσετέ ώστε να μάθετε την περιοχή, να δείτε τα χώματα, να βγάλετε συμπεράσματα για την περιοχή. Δεν είναι εύκολο ούτε να νοικιάσετε αλλά ούτε να αγοράσετε σε μία περιοχή που όλοι θα είναι καχύποπτοι με την είσοδο σας στα χωράφια τους. Θέλει γερό στομάχι και προσπάθεια για να σας εμπιστευτεί η τοπική κοινωνία και να σας αποδεχθεί.

Αγορά μηχανημάτων; Αναλόγως τις καλλιέργειες που θα επιλέξετε να καλλιεργήσετε θα πρέπει να είναι εξίσου και ο εξοπλισμός σας. Σαν νέος θα δικαιούστε κάποια επιδότηση για νέους αγρότες να ξεκινήσετε την καλλιέργεια και στην συνέχεια θα μπορείτε να μπείτε στα σχέδια βελτίωσης για να επιδοτηθείτε για τα μηχανήματα. Μην σας πτοούν οι ακριβές τιμές των μηχανημάτων, τον πρώτο καιρό ενδεχομένως κάποιες εργασίες να βάζετε να τις κάνουν άλλοι επαγγελματίες αγρότες και υπάρχει η λύση για μεταχειρισμένα μηχανήματα.

  • Ξεκινώντας θα αντιμετωπίσετε πολλά προβλήματα στην καλλιέργεια των φυτών σας ή στην φροντίδα των ζώων αλλά η θέληση σας για μάθηση θα λύνει τα προβλήματα σας. Η αποτυχία μπορεί να έρθει σε όλα τα στάδια της παραγωγής παράδειγμα ντομάτα έτοιμη για συγκομιδή να αφήνει μία πικράδα τρώγοντας την λόγω διάφορων παραγόντων και να μην μπορείτε να την πουλήσετε. Η καθοδήγηση σας από τους γεωπόνους θα είναι σημαντική αλλά θα πρέπει να αναπτύξετε και την δική σας κριτική σκέψη.

  • Θα πρέπει να σχεδιάσετε έτσι την παραγωγή σας ώστε να παράγετε πολλές εποχές του χρόνου ώστε να παίρνεται λεφτά όλο τον χρόνο. Ο στόχος σας να είναι να μπορείτε να επεκτείνετε την καλλιεργητική σας περίοδο όλο τον χρόνο.

  • Επίσης προωθείτε τώρα τελευταία η οικοτεχνία και γίνεται ευκολότερη (υπάρχει διάλογος πάνω σε αυτό το θέμα) ώστε να μπορείτε να μεταποιείτε σπίτι σας με μικρό εξοπλισμό ένα μέρος των προϊόντων σας (ο νόμος αναφέρεται για συγκεκριμένα προϊόντα) και να τα δίνετε μεγαλύτερη αξία.

Η γεωργία δεν είναι για όλους, είναι επίπονη, αγχωτική εργασία που όμως καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές του παραγωγού. Πλέον υπάρχουν όλα τα μέσα ώστε ο παραγωγός να παράγει ποιοτικά προϊόντα που θέλει η αγορά και να μειώνει το ρίσκο των αστάθμητων παραγόντων. Το βασικότερο είναι να αναπτύξει κριτική σκέψη και να κάνει σιγανά και σταθερά βήματα.

Δείτε περισσότερα στη σελίδα geoponoi.gr