Μάτι: Διερεύνηση έφεσης για τους αθωωθέντες ζητά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Παρέμβαση Κλάπα και σφοδρές αντιδράσεις για τη δικαστική απόφαση
.
.
Eurokinissi

Παραγγελία στη διευθύνουσα την εισαγγελία Εφετών της Αθήνας ώστε να διερευνήσει το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης κατά του σκέλους της απόφασης για το Μάτι με το οποίο αθωώθηκαν 15 κατηγορούμενοι απέστειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.

Στην παραγγελία της προς τη διευθύνουσα την εισαγγελία Εφετών η κυρία Αδειλίνη αναφέρει: «Παρακαλούμε να διερευνηθεί η αυτεπάγγελτη εκ μέρους σας άσκηση του ενδίκου μέσου της εφέσεως ως προς τους αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, καθώς και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες με την ίδια ως άνω απόφαση, τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν σ’ αυτούς και τον τρόπο έκτισης εν γένει των ποινών».

Σημειώνεται πως αίτημα για άσκηση έφεσης κατά της απόφασης του τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων σκόπευαν να υποβάλουν και οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων.

Εξάλλου, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, ζητήσε από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Χρ. Λινό, να επισπευσθεί η καθαρογραφή της πρωτόδικης απόφασης για το Μάτι σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων.

Στόχος η δευτεροβάθμια δίκη τον Ιούνιο

Στο μεταξύ, απαλλάσσεται, μετά την παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου, η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, που εξέδωσε την πρωτόδικη απόφαση για Μάτι από κάθε άλλη επαγγελματική υποχρέωση, ώστε μέσα στον Μάιο να έχει ολοκληρωθεί η καθαρογραφεί η απόφαση για την τραγωδία.

Οι δικαστικές αρχές θέτουν στόχο ως το τέλος Μαϊου να είναι εφικτός ο προσδιορισμός της δευτεροβάθμιας δίκης όσο πιο γρήγορα γίνεται, καθώς η υπόθεση παραγράφεται σε δύο χρόνια.

Εφόσον τηρηθεί το πλάνο που έχει τεθεί, εκτιμάται ότι αν κινηθεί γρήγορα η διαδικασία για τις επιδόσεις κλπ, η δευτεροβάθμια δίκη θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Πλήθος αντιδράσεων για τη δικαστική απόφαση

Η δικαστική απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις συγγενών των θυμάτων, δικηγόρων που υπερασπίζονται τις οικογένειες, επιζώντων εγκαυματιών και κατοίκων της περιοχής.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης των μικρών ποινών που επέβαλλε το δικαστήριο και των αντιδράσεων μίλησαν οι δικηγόροι, Ειρήνη Μαρούπα και Παναγιώτης Μπαλακτάρης, που συμμετείχαν στην πολύμηνη διαδικασία.

«Δεν είναι εξηγήσιμο νομικά το σκεπτικό. Δεν είναι μόνο οι μικρές ποινές… Οι ένοχοι καταδικάστηκαν για το ένα εκατοστό των κατηγοριών που τους είχαν αποδοθεί και οι οποίες αποδεικνύονταν στο συντριπτικό τους κομμάτι» δήλωσε η κα Μαρούπα.

«Υπήρξε μία οργανωμένη προσπάθεια με νομικά, επιστημονικά και ουσιαστικά τεκμηριωμένα στοιχεία, τα οποία όπλισαν και τον Ανακριτή και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, να ζητήσει την αναβάθμιση αυτής της κατηγορίας σε κακουργηματικής μορφής και όχι σε πλημμέλημα. Αττικής και αντί αυτού υπήρξε μονίμως μία στείρα άρνηση» υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Μπαλακτάρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «χθες αναμετρήθηκε η Δικαιοσύνη με το έγκλημα και η Δικαιοσύνη δεν επικράτησε» δήλωσε ο κ. Μπαλακτάρης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι έστω και τώρα θα πρέπει να ανατραπεί.

Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Εχουν στηθεί λαϊκά δικαστήρια

Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), με αφορμή τις αντιδράσεις για την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, σε ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη ανησυχία της για «τα λαϊκά δικαστήρια που έχουν στηθεί στη χώρα εδώ και καιρό υπό την ανοχή της Πολιτείας και τα οποία συνοδεύονται, πλέον, με προπηλακισμούς σε βάρος των λειτουργών της Δικαιοσύνης και με δηλώσεις πολιτικών προσώπων, οι οποίες αφενός μεν πυροδοτούν έναν άκρατο λαϊκισμό και αφετέρου συνιστούν παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης».

Παράλληλα, η ΕΔΕ επισημαίνει ότι θα προσφύγει άμεσα «στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών καταγγέλλοντας τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας σε βάρος του Θεσμού της Δικαιοσύνης και της Ανεξαρτησίας της».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΔΕ:

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα λαϊκά δικαστήρια που έχουν στηθεί στη χώρα εδώ και καιρό υπό την ανοχή της Πολιτείας και τα οποία συνοδεύονται, πλέον, με προπηλακισμούς σε βάρος των Λειτουργών της Δικαιοσύνης και με δηλώσεις πολιτικών προσώπων, οι οποίες αφενός μεν πυροδοτούν έναν άκρατο λαϊκισμό και αφετέρου συνιστούν παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, όπως (στη δεύτερη περίπτωση) οι χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Δικαιοσύνης, με τις οποίες προαναγγέλλει την άσκηση έφεσης από τον Εισαγγελέα κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου.

Η άσκηση των ενδίκων μέσων από τον Εισαγγελέα επαφίεται αποκλειστικά στην ανεξάρτητη δικαιοδοτική του κρίση και στη σύμφωνη με αυτή εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού και όχι στις επιθυμίες και διαθέσεις της εκτελεστικής εξουσίας.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θα προσφύγει άμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών καταγγέλλοντας τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας σε βάρος του Θεσμού της Δικαιοσύνης και της Ανεξαρτησίας της.

Καλούμε όλους τους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς να συνεχίσουν να απονέμουν Δίκαιο με βάση τη φωνή της συνείδησής τους, τα στοιχεία της δικογραφίας, το Σύνταγμα, τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή και με σεβασμό, πάντοτε, της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου, όπως επιτάσσουν τα Διεθνή Κείμενα. Σε ένα Κράτος Δικαίου, η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται ούτε με όρους λαϊκισμού ούτε με όρους οχλαγωγίας.

Η νομοθεσία της Ελληνικής Πολιτείας περιλαμβάνει ένα σύστημα κανόνων ποινικού δικαίου, όπως ισχύει σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία, που προβλέπει τη διαβάθμιση των ποινικών αδικημάτων σε κακουργήματα και πλημμελήματα, τις ποινές που καθορίζονται για το καθένα, τους κανόνες της συρροής, τις ελαφρυντικές περιστάσεις, τις προϋποθέσεις της αναστολής μιας ποινής ή της μετατροπής αυτής, καθώς και τη θεμελιώδη αρχή της εφαρμογής της επιεικέστερης ποινικής διάταξης για τον κατηγορούμενο, που περιλαμβάνεται ως αρχή σε όλα τα διεθνή κείμενα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτός ο Νομικός Πολιτισμός, που ισχύει σήμερα σε κάθε δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία, που διέπεται από Σύνταγμα, κατακτήθηκε μέσα από αγώνες και θυσίες για την Ελευθερία και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Δημοφιλή