Η Ευρώπη μπαίνει σε ρυθμούς ύφεσης και προετοιμάζεται να την αντιμετωπίσει. Στην Γερμανία για 2ο συνεχόμενο 3μηνο το ΑΕΠ θα βρεθεί σε συρρίκνωση. Το QE ξαναμπαίνει στο τραπέζι. Αλλά στην Ελλάδα πέρα βρέχει. Οι πολιτικοί νιώθουν σαν να έχουμε επιστρέψει στο 2007. Η κυβέρνηση μοιράζει υποσχέσεις, παροχές και μειώσεις φόρων, διχίλιαρα για νέες γεννήσεις. Μας προσφέρει ότι θέλουμε να ακούσουμε, αλλά χωρίς να μετράει που θα βρεθούν τα χρήματα. Όταν το ταμείο είναι γεμάτο έχεις να μοιράσεις. Αλλά κανένας δεν ρωτάει το κόστος. Η αντιπολίτευση; Ποια αντιπολίτευση; Και τα πολιτικά σκίτσα του Αρκά μπήκαν στο συρτάρι. Η Ελλάδα είναι οικονομική υπερδύναμη, δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο από την Αμερική! LOL. Στο 1,45% το επιτόκιο για το δεκαετές ομόλογο για την Ελλάδα, στο 1,67% για τις ΗΠΑ. Όλα καλά;
Τα κόμματα τσακώνονται για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
-Εμείς θα τα μειώναμε.
-Όχι εσείς τα αυξήσατε.
-Ζητήστε να μειωθούν τώρα.
-Εμείς θα τα μειώσουμε το 2021, εσείς τα αυξήσατε.
Κόμματα και ΜΜΕ ξέρουν πως σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε το 2018 ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 από το 3,5% μειώνεται στο 2,2%. Η επικοινωνιακή φασαρία γίνεται για δύο χρονιές. Αν το 2021 και το 2022 θα το μειώσουν στο 2,2% από 3,5%. Το κέρδος θα είναι 1,8 δισ ευρώ ανά έτος. (Όσο είναι το κόστος των φοροελαφρύνσεων και των παροχών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ). Αν τα χρήματα μπουν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και θα προσφέρουν πολλαπλάσια στην ανάπτυξη. Αλλά όχι. Ο στόχος είναι να μπουν στον κουμπαρά για παροχές και νέους διορισμούς. Η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι οι στόχοι 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα 2021-2022 δεν αλλάζουν.
Στο τέλος της χρονιάς οι συνταξιούχοι θα περιμένουν ξανά το επίδομα-″13η σύνταξη″. Ο νυν πρωθυπουργός θα χρειαστεί να θυμήσει ότι τους το έδωσε ο προηγούμενος πρωθυπουργός ψηφοθηρικά τον Μάιο. Το ξέρουν. Αλλά θα το περιμένουν. Το matrix θα αρχίσει να ραγίζει. Είναι δύσκολο να μαζεύεις ότι έχεις υποσχεθεί ή έχεις αφήσει να νομίζουν ότι υποσχέθηκες. Σχεδόν όλα τα ΜΜΕ λειτουργούν όπως το α εξάμηνο του 2015, υποστηρίζοντας ότι και αυτή η κυβέρνηση τα πάει super (όπως έγραφαν και τότε) ακόμα και στα λάθη της. Οι δημοσιογράφοι παπαγαλάκια που έβαλαν πλάτη, ο ένας μετά τον άλλον διορίζονται στο ″επιτελικό κράτος″.
Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση στηρίζεται σε πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,8% το 2020 από 2% φέτος, με άνοδο των επενδύσεων κατά 13,4% την προσεχή χρονιά, έναντι 8,8% φέτος! Υπεραισιόδοξο σενάριο.
Στα δελτία τύπου τονίζεται ότι μειώνει την υπερφορολόγηση, αλλά στην πράξη υπολογίζει αύξηση εσόδων από φόρους στα 51.625 εκ€ από 51.263 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί για φέτος. Θα μειώσουμε την υπερφορολόγηση, αυξάνοντας τα έσοδα από τους φόρους! Και ταυτόχρονα αυξάνει και τις δαπάνες. Από 56.956 εκατ. ευρώ το 2019, σε 57.009 εκατ. ευρώ το 2020. Ε και, για 53 εκατ. ευρώ κανείς έτσι; Δεν είναι 53 εκατ. ευρώ, είναι αύξηση δαπανών κατά 1.053 εκατ. ευρώ, γιατί οι τόκοι προς πληρωμή είναι λιγότεροι κατά 1 δισ. ευρώ. Από 7 δισ ευρώ τόκους το 2019, οι τόκοι που πρέπει να καταβάλει το ελληνικό κράτος το 2020 υπολογίζονται στα 6 δισ. ευρώ. Και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μένει καθηλωμένο στα 6.750 εκατ. ευρώ όπως και το 2019. Και σκεφτείτε ότι τα 6 δισ. ευρώ τα βάζει η ΕΕ. Εμείς βάζουμε μόλις 750 εκατ. ευρώ (το ίδιο και πέρσι).
Συγκριτικά το διχίλιαρο σε 62 χιλιάδες παιδιά από αυτά που θα γεννηθούν το 2020 κοστίζει 124 εκατ. ευρώ (χωρίς να συμβάλει τίποτα στην υπογεννητικότητα), όσο δηλαδή και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης που δρα πολλαπλασιαστικά στο ΑΕΠ. Αντί η κυβέρνηση να δώσει τα 124 εκατ. ευρώ για να μειώσει άλλη μια μονάδα τις ασφαλιστικές εισφορές για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, επέμεινε στο διχίλιαρο. Λάθος προτεραιότητες για μια ακόμη φορά.
Οι πολίτες ζουν στο matrix της προηγούμενης και της νυν κυβέρνησης για την επαναδιαπραγμάτευση. Το matrix κρύβει ότι στην επερχόμενη ύφεση η αδύναμη Ελληνική οικονομία θα βρεθεί πάλι σε μνημόνιο. Όταν η φούσκα των αγορών σκάσει, τα επιτόκια θα ανέβουν, και οι χώρες με κακή αξιολόγηση από Fitch, Mοοdy’s θα τρέχουμε και πάλι. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι ο οδηγός της οικονομικής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης. Οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν ανάπτυξη και παροχές. Εμείς επιμένουμε όπως το 2007, ″ρίξε χρήμα και βλέπουμε μετά που θα τα βρούμε″. Αλλά το ξέρουμε, δεν θα τα βρούμε.