Είναι πράγματι η μαύρη σοκολάτα καλύτερη για εμάς από τη λευκή;

Τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκα από ότι νομίζουμε.
Σοκολάτα, η αγαπημένη όλων μας
gerenme via Getty Images
Σοκολάτα, η αγαπημένη όλων μας

Μεγάλωσα ακούγοντας τον ίδιο κανόνα: η μαύρη, πικρή σοκολάτα είναι πιο υγιεινή από τις πιο κρεμώδεις, πιο γλυκές εναλλακτικές λύσεις σοκολάτας γάλακτος.

Για πολύ καιρό, ένιωθα ότι διώκομαι άδικα για την αδυναμία μου στην σοκολάτα γάλακτος.Κι αποδεικνύεται ότι (κατά ένα τρόπο) έχω δίκιο, σύμφωνα τουλάχιστον με την καθηγήτρια διατροφής στο King’s College του Λονδίνου, Σάρα Μπέρι.

Μιλώντας στον συνιδρυτή της εταιρείας υγείας του εντέρου ZOE, Τζόναθαν Βλολφ στο podcast τους, είπε, μεταξύ άλλων: «Το να ομαδοποιούμε τη σοκολάτα και όλους τους διαφορετικούς τύπους σοκολάτας υπό την ”ομπρέλα” μιας σύστασης υγείας είναι λάθος».

Κομμάτια σοκολάτας μαύρης και γάλακτος. Ωρα να καταρριφθούν κάποιοι μύθοι.
Cseh Ioan / 500px via Getty Images
Κομμάτια σοκολάτας μαύρης και γάλακτος. Ωρα να καταρριφθούν κάποιοι μύθοι.

Γιατί;

Η πολύ μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερες φυτικές ίνες, λέει η διατροφολόγος, ενώ έχει «πολύ χαμηλά» τα γαλακτοκομικά στοιχεία.

Αλλά η καθηγήτρια, το διδακτορικό της οποίας είναι σχετικό με το βούτυρο κακάο (σ.σ. το βούτυρο κακάο είναι ένα τριγλυκερίδιο, ένα είδος λίπους που βρίσκεται φυσικά στους κόκκους κακάο και σε άλλες πηγές, το οποίο εξάγεται από τους κόκκους κακάο μέσω μιας διαδικασίας ζύμωσης και χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στην παραγωγή διαφόρων καλλυντικών, φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων σοκολάτας), λέει ότι το λίπος του κόκκου κακάο «είναι πολύ ιδιαίτερο»... «Φαίνεται να έχει ουδέτερη επίδραση ως προς τη χοληστερόλη σε σύγκριση με άλλα λίπη».

Προσθέτει ότι οι φλαβανόλες που βρίσκονται στο γάλα καλής ποιότητας ή στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να ωφελήσουν ακόμη και την αρτηριακή μας πίεση. Οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στα συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να έχουν οφέλη για την υγεία.

«Η σοκολάτα θα μπορούσε να πει κανείς ότι περιέχει 75 με 85% κακάο ή στερεά σοκολάτας (είναι το μη λιπαρό μέρος του κόκκου κακάο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή σοκολάτας), αλλά στην πραγματικότητα, ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας της, από πού προέρχεται κ.λπ., καθορίζει τα διαφορετικά επίπεδα των πολυφαινολών», λέει η δρ Μπέρι.

«Το πιο ανθυγιεινό συστατικό που υπάρχει στη σοκολάτα είναι η ζάχαρη», αποκαλύπτει, προσθέτοντας ότι ενώ η λευκή σοκολάτα δεν έχει σχεδόν κανένα από τα οφέλη του κακάο για την υγεία, (μόνο) η μαύρη σοκολάτα με χαμηλότερη ζάχαρη έχει ορισμένα οφέλη στο αίμα.

Και ενώ η δρ Μπέρι παραδέχεται ότι η μαύρη κατά 75%+ σοκολάτα προσφέρει τις μεγαλύτερες ενισχύσεις για την υγεία «κατά κανόνα», ο Σπένσερ Χιούμαν, ιδρυτής του Cocoa Runners (εταιρείας που συνεργάζεται απευθείας με αγρότες και συνεταιρισμούς, διασφαλίζοντας δίκαιη αμοιβή για τους καλλιεργητές), προσθέτει ότι πολλές μάρκες μαύρης σοκολάτας των σούπερ μάρκετ έχουν μόνο 39% στερεό κακάο.

«Κι η ποσότητα των στερεών δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με το πόσο βιοενεργά είναι αυτά τα στερεά», συμπληρώνει η δρ. Μπέρι. Η ίδια αναφέρει επίσης ότι διαφορετικοί άνθρωποι μεταβολίζουν διαφορετικές σοκολάτες με ποικίλους τρόπους.

Λοιπόν, σε ποιο είδος σοκολάτας να στοχεύσουμε;

Ο Χιούμαν αναφέρει ότι αν το κύριο συστατικό στη πλάκα σοκολάτας είναι η ζάχαρη, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι το προϊόν δεν είναι της υψηλότερης ποιότητας.

Προσθέτει ότι αυτό που μας ικανοποιεί περισσότερο χωρίς να μας κάνει να θέλουμε να καταναλώσουμε όλη την πλάκα είναι πιθανότατα καλύτερο για εμάς.

«Θα μπορούσε να είναι μια μαύρη σοκολάτα γάλακτος, θα μπορούσε απλώς να είναι μια μαύρη σοκολάτα να τη γευτούμε γιατί αυτό θα ικανοποιούσε βασικά το στομάχι μας, θα επιταχύνει την πέψη και θα μας κάνει επίσης να απολαύσουμε τη γεύση», λέει - ας σημειωθεί ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο μπορεί να βοηθήσει στην «παράταση» της γεύσης της σοκολάτας...

Υπάρχουν δυο κακά νέα όμως: Από άποψη υγείας, η δρ Μπέρι τονίζει ότι οι μπάρες μαζικής παραγωγής τις οποίες έχουμε συνηθίσει οι περισσότεροι από εμάς είναι «ένα εντελώς διαφορετικό τρόφιμο από την, φτιαγμένη στο χέρι σοκολάτα» - μια διαδικασία που περιλαμβάνει πολλές δεξιότητες από την πλευρά του κατασκευαστή και παράγεται σε μικρές παρτίδες.

Αν και όπως λέει «υπάρχει διαφορετικός σκοπός πίσω από τη δημιουργία διαφορετικών τύπων σοκολάτας» και προσθέτει ότι δεν βλέπει το νόημα να δαιμονοποιεί τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ωστόσο, δεν πιστεύει ότι τα περισσότερα από αυτά είναι ακριβώς ενισχυτικά του αίματος του ανθρώπινου οργανισμού...