Η ραγδαία αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τη χαλαρότητα που έχει παρατηρηθεί στο εσωτερικό της χώρας, έχει σημάνει συναγερμό τις τελευταίες μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικά η έξαρση της πανδημίας στα Βαλκάνια, οδήγησε το κυβερνητικό επιτελείο να λάβει έκτακτα μέτρα, προκειμένου να περιοριστούν οι θετικοί στον κορονοϊό επισκέπτες που εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος.
Θυμίζουμε ότι από την ερχόμενη Τετάρτη, από ώρα 00:01 μέχρι και τις 29 Ιουλίου ώρα 00:01, τίθενται σε ισχύ περιορισμοί για αλλοδαπούς που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα. Συγκεκριμένα θα μπορούν να εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια όσοι:
α) Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό Covis-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.
β) Φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.
Εσωτερική χαλαρότητα
Την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο και για εικόνες έντονου συγχρωτισμού που παρατηρούνται στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ενώ φαίνεται ότι υπάρχει μία χαλάρωση και στα μέτρα προστασίας, όπως στη χρήση της μάσκας.
«Πρέπει να επανέλθουμε σε καθεστώς εγρήγορσης» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός από την περιοδεία του το Σαββατοκύριακο στην Κέρκυρα ενώ, όπως είχε ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπάρχει εντολή για διενέργεια περισσότερων και πιο αυστηρών ελέγχων σε όλη τη χώρα από κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή και της αστυνομίας.
Τα αποτελέσματα τους και οι γενικότερες εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας θα συζητηθούν σε δύο συσκέψεις που θα γίνουν σήμερα,Δευτέρα 13 Ιουλίου. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα μετάσχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.
Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν ότι η σύσκεψη γίνεται στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης και της συστηματικής παρακολούθησης των υγειονομικών εξελίξεων, όμως δεν αποκλείεται να αποφασισθούν νέα περιοριστικά μέτρα. Για αυτή την πιθανότητα είχε μιλήσει και ο Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ότι θα περιμένουν τα αποτελέσματα των ελέγχων του Σαββατοκύριακου καθώς η κατάσταση είναι δυναμική και ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει επανασχεδιασμός των πλάνων της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, ήδη ακούγονται προτάσεις για ανάγκη λήψης μέτρων σχετικά με τα πανηγύρια ή ακόμα και για αναστολή τους αυτό το καλοκαίρι.
Μία άλλη σύσκεψη που είναι προγραμματισμένη για σήμερα, είναι αυτή του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τους λοιμωξιολόγους.
Κινήσεις της Αθήνας για την Αγιά Σοφιά
Ο κορονοϊός δεν είναι όμως ο μοναδικός «πονοκέφαλος» για το Μέγαρο Μαξίμου αυτές τις μέρες. Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είναι μία ακόμα προκλητική κίνηση της Άγκυρας.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά την σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ενώ είναι δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα το φέρει –μαζί με τη γενικότερη στάση της Τουρκίας- και στην Σύνοδο Κορυφής, στις 17 και 18 Ιουλίου.
Η Αθήνα θεωρεί ότι όλες αυτές οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας δεν επηρεάζουν μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά πρωτίστως τις ευρωτουρκικές και για αυτό απαιτούνται ευρωπαϊκές αντιδράσεις. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συνεχίσει τις διεθνείς επαφές για την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ θα υπάρξουν και ενέργειες από κοινού με την Εκκλησία της Ελλάδας, κάτι που συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής
Το διήμερο 17 και 18 Ιουλίου θα είναι καθοριστικό όμως και για την πορεία της οικονομίας, καθώς αναμένονται κρίσιμες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς για την παρουσίαση των θέσεων της, ενώ γίνονται συνεχείς επαφές σε διπλωματικό επίπεδο.
Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης, θα καθορίσει και την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από την Κέρκυρα, τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία πάρα πολύ μεγάλη υπόθεση για την Ελλάδα και έδωσε το στίγμα του για το πως μπορεί να αξιοποιηθεί αυτή η ενίσχυση, συνδυαστικά και με το επόμενο ΕΣΠΑ: «Είναι λεφτά τα οποία θα μας βοηθήσουν να εκσυγχρονίσουμε και το τουριστικό μας προϊόν, να κάνουμε επενδύσεις οι οποίες είναι συμβατές με την κεντρική μας φιλοσοφία που είναι μία φιλοσοφία προστασίας του περιβάλλοντος και επενδύσεις οι οποίες θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρώπη. Και αυτό είναι μία τεράστια ευκαιρία».