Γιγαντιαίες καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι, φαινόμενα σαν το Βόρειο Σέλας και ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης και πολλά άλλα συνθέτουν την εικόνα του Δία, όπως καταγράφεται σε νέες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, οι οποίες δίνουν ακόμα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία για τα εσώτερα του γιγαντιαίου πλανήτη.
«Δεν πιστεύαμε να είναι τόσο καλές, για να είμαστε ειλικρινείς» είπε η Ίμκε Ντε Πάτερ, επίτιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϊ. Η Ντε Πάτερ ηγήθηκε των παρατηρήσεων στον Δία με τον Τιερί Φουσέ, καθηγητή στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού. «Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το ότι μπορούμε να δούμε λεπτομέρειες του Δία μαζί με τους δακτυλίους του, δορυφόρους και ακόμα και γαλαξίες σε μια εικόνα» είπε σχετικά.
Οι εικόνες προέρχονται από τη NIRCam (Near-Infrared Camera) του αστεροσκοπείου, που έχει τρία εξειδικευμένα υπέρυθρα φίλτρα τα οποία παρουσιάζουν λεπτομέρειες του πλανήτη.To υπέρυθρο φως είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι, οπότε το φως χαρτογραφήθηκε στο ορατό φάσμα: Γενικότερα μιλώντας, τα υψηλότερα μήκη κύματος φαίνονται πιο κόκκινα και τα βραχύτερα πιο μπλε. Οι επιστήμονες συνεργάστηκαν με τη Τζούντι Σμιντ, «citizen-scientist» για τη «μετάφραση» των δεδομένων του Webb σε εικόνες. Η Σμιντ επεξεργάζεται εικόνες για τη NASA, και επεξεργάστηκε τις νέες εικόνες. Για την εικόνα με τους μικρούς δορυφόρους συνεργάστηκε με τον Ρικάρντο Χουέσο, ο οποίος μελετά πλανητικές ατμόσφαιρες στο Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων στην Ισπανία.
Μεταξύ άλλων, η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, μια καταιγίδα τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να «καταπιεί» τη Γη, φαίνεται λευκή σε αυτές τις εικόνες, όπως και άλλα νέφη, καθώς αντανακλούν πολύ ηλιακό φως.