Ο απολογισμός των νεκρών στο γαλλικό υπερπόντιο έδαφος της Μαγιότ στον Ινδικό Ωκεανό από τον κυκλώνα Τσιντό είναι «αρκετές εκατοντάδες» και μπορεί να φτάσει τις χιλιάδες, δήλωσε την Κυριακή σε τοπικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ο κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος του νησιού.
Η Γαλλία έσπευσε να στείλει ομάδες διάσωσης και προμήθειες στο σε μεγάλο βαθμό φτωχό υπερπόντιο τμήμα της στον Ινδικό Ωκεανό που έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές.
«Νομίζω ότι υπάρχουν μερικές εκατοντάδες νεκροί, ίσως πλησιάσουμε τους χίλιους. Ακόμη και χιλιάδες ... δεδομένης της σφοδρότητας αυτού του φαινομένου» δήλωσε ο νομάρχης της Μαγιότ Φρανσουά-Σαβιέ Μπιεβίλ στον τηλεοπτικό σταθμό Mayotte la 1ere.
Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι πρόκειται για τον χειρότερο κυκλώνα που έπληξε τη Μαγιότ τα τελευταία 90 χρόνια.
Ολόκληρες κοινότητες ισοπεδώθηκαν όταν ο κυκλώνας Chido έφτασε στην ξηρά, προκαλώντας ριπές ανέμου άνω των 225 χιλιομέτρων την ώρα.
Ο Μπιεβίλ δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των νεκρών και των τραυματιών, αφού η Μαγιότ χτυπήθηκε από τον έντονο τροπικό κυκλώνα το Σάββατο, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις δημόσιες υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου, ισοπεδώνοντας γειτονιές και διακόπτοντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε τουλάχιστον 11 θανάτους και περισσότερους από 250 τραυματισμούς νωρίτερα την Κυριακή, αλλά δήλωσε ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.
Η Μαγιότ στον νοτιοδυτικό Ινδικό Ωκεανό στα ανοικτά των ακτών της Αφρικής είναι το φτωχότερο νησί της Γαλλίας και το φτωχότερο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει πληθυσμό λίγο πάνω από 300.000 κατοίκους που κατανέμονται σε δύο κύρια νησιά.
Ο Μπιεβίλ δήλωσε ότι οι χειρότερες καταστροφές παρατηρήθηκαν στις παραγκουπόλεις που χαρακτηρίζουν μεγάλο μέρος της Μαγιότ. Αναφερόμενος στον επίσημο μέχρι στιγμής απολογισμό των νεκρών, είπε ότι ″αυτός ο αριθμός δεν στέκει όταν δει κανείς τις εικόνες από τις παραγκουπόλεις″.
«Νομίζω ότι ο απολογισμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλότερος», πρόσθεσε.
Ο κυκλώνας «Τσίντο» πέρασε από τον νοτιοδυτικό Ινδικό Ωκεανό την Παρασκευή και το Σάββατο, επηρεάζοντας επίσης τα κοντινά νησιά των Κομορών και της Μαδαγασκάρης. Ωστόσο, η Μαγιότ βρισκόταν ακριβώς στην πορεία του κυκλώνα και δέχτηκε το μεγαλύτερο βάρος.
Αργότερα, ο Τσίντο έφτασε στη Μοζαμβίκη, στην ηπειρωτική χώρα της Αφρικής, και υπήρχαν φόβοι για περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους στα βόρεια της χώρας που θα μπορούσαν να επηρεαστούν, σύμφωνα με τις εκεί αρχές.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι «σκέψεις» του είναι με τους κατοίκους της Μαγιότ και ο υπουργός Εσωτερικών Μπρούνο Ρεταϊλό επρόκειτο να ταξιδέψει στη Μαγιότ τη Δευτέρα. Ο Ρεταϊλό είχε προειδοποιήσει το βράδυ του Σαββάτου μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Παρίσι ότι ο αριθμός των νεκρών «θα είναι υψηλός», ενώ ο νέος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την Παρασκευή, δήλωσε ότι οι υποδομές έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχουν καταστραφεί σε ολόκληρη τη Μαγιότ.
Ο Πάπας Φραγκίσκος προσέφερε προσευχές για τα θύματα, ενώ την Κυριακή πραγματοποιούσε επίσκεψη στο γαλλικό μεσογειακό νησί Κορσική.
Η Γαλλία θέλει να ανοίξει μια γέφυρα αέρος και θάλασσας προς τη Μαγιότ
Διασώστες και πυροσβέστες στάλθηκαν από τη Γαλλία και το κοντινό γαλλικό έδαφος της Ρεουνιόν, ενώ προμήθειες στάλθηκαν επίσης με στρατιωτικά αεροσκάφη και πλοία. Οι ζημιές στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου σήμαιναν ότι μόνο στρατιωτικά αεροσκάφη μπορούσαν να πετάξουν.
Ο Πατρίς Λατρόν, νομάρχης της Ρεουνιόν, δήλωσε ότι οι αρχές στοχεύουν στη δημιουργία μιας αεροπορικής και θαλάσσιας γέφυρας από τη Ρεουνιόνστη Μαγιότ. Περίπου 800 ακόμη διασώστες επρόκειτο να σταλούν τις επόμενες ημέρες και περισσότεροι από 80 τόνοι προμηθειών είχαν μεταφερθεί αεροπορικώς ή ήταν καθ′ οδόν με πλοία. Ορισμένες από τις προτεραιότητες ήταν η αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας και η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, δήλωσε ο Λατρόν.
Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι 1.600 αστυνομικοί και αξιωματικοί της χωροφυλακής έχουν αναπτυχθεί για να «βοηθήσουν τον πληθυσμό και να αποτρέψουν πιθανές λεηλασίες».