Με 100% πληρότητα τα συνέδρια αλλά μόνο για εμβολιασμένους

Καταργείται και η υποχρεωτικότητα του live streaming – τι πρόκειται να συμβεί φέτος.
Albert Gea via Reuters

Τις προϋποθέσεις για την επάνοδο στην κανονικότητα των συνεδρίων έθεσε η χθεσινή απόφαση της επιτροπής των εμπειρογνώμων.

Ουσιαστικά, η πληρότητα επανέρχεται στο 100%, από 80% που ήταν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, πάντα με εμβολιασμένους πολίτες, ενώ καταργείται η υποχρεωτικότητα για live streaming συνέδρια.

Πλέον τα συνέδρια θα πραγματοποιούνται δια ζώσης, ενώ θα επιτρέπεται πλέον η διανομή έντυπου και συνεδριακού υλικού, χωρίς να απαγορεύεται σε όσους θέλουν να τα πραγματοποιούν υβριδικά, δηλαδή δια ζώσης αλλά και με live streaming.

Στην πράξη, η απόφαση αυτή δημιουργεί τις συνθήκες για μια καλύτερη χρονιά από πλευράς συνεδρίων, εγχώριων, δηλαδή ελληνικών, διότι τα διεθνή συνέδρια αποφασίζονται δύο τρία χρόνια νωρίτερα, με αποτέλεσμα οι περιορισμοί που υπήρχαν για την Ελλάδα να την έχουν βγάλει εκτός συνεδριακού χάρτη.

Κατά συνέπεια, το 2022 θα γίνουν περισσότερα ελληνικά συνέδρια, ενώ τα διεθνή είναι εξαιρετικά λίγα, με το μεγαλύτερο από αυτά να αφορά ένα ιατρικό συνέδριο στην Αθήνα, στα τέλη Ιουνίου, με 2.500 άτομα.

Ως προς τα διεθνή, το 2023 ενδέχεται να πάρει η Ελλάδα όσα ήταν αναποφάσιστα, αν θα διεξαχθούν ή όχι, με το 2024 και το 2025 να είναι οι χρονιές που μπορεί η χώρα μας να ποντάρει ξανά σε διεθνή συνέδρια επιπέδου προ 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνέδρια παίζουν σημαντικό ρόλο στον ελληνικό τουρισμό, διότι ως επί το πλείστον διεξάγονται σε μη τουριστική περίοδο, ενώ ενδυναμώνουν και τον τουρισμό πόλης.

Πάντως, ένα μείζον θέμα για το οποίο υπάρχει κινητοποίηση για να διευθετηθεί, είναι η παρεμβατικότητα που έχει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος στα ιατρικά συνέδρια. Δηλαδή, για κάθε ένα που διοργανώνεται, πρέπει να κατατίθεται προϋπολογισμός και απολογισμός (!), οι οποίοι σπανίως συγκλίνουν, ενώ τίθεται και ανώτατο όριο τα 150 ευρώ ανά διανυκτέρευση, που όταν σε περιόδους υψηλής ζήτησης τα ξενοδοχεία ανεβάζουν τιμές, αυτομάτως οι κρατήσεις για δωμάτια συνέδρων μένουν εκτός πλάνου.

Καταλήγοντας, ο HAPCO, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων, κινητοποιείται για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που θα κάνει τη διοργάνωση συνεδρίων πιο ελκυστική και πιο αποδοτική για τη χώρα μας.

Δημοφιλή