Ένα εκατομμύριο γιεν (7.260 ευρώ) για κάθε παιδί οικογένειας που θα εγκαταλείψει το Τόκιο και θα μετεγκατασταθεί σε άλλη περιοχή της χώρας, προσφέρει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σε μια προσπάθεια να αναστρέψει τη μείωση του πληθυσμού στην περιφέρεια.
Το ποσό έρχεται να προστεθεί στα έως 3εκατ. γιέν (21.800 ευρώ) που ήδη διατίθεται σε κάθε οικογένεια ως οικονομική υποστήριξη σε όποια εγκαταλείψει τους 23 τομείς του Τόκιο και στις γειτονικές νομαρχίες Σαϊτάμα, Τσίμπα και Καναγκάουα.
Το νέο κίνητρο του 1εκα. γιεν (αντί 300.000) που είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο αποτελεί μέρος μιας επίσημης πολιτικής με στόχο να ζωντανέψουν ξανά πόλεις και χωριά που παρακμάζουν.
Αν και ο πληθυσμός του Τόκιο μειώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι – μια τάση που αποδίδεται εν μέρει στην πανδημία του κορονοϊού – οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιστεύουν, όπως αναφέρει ο Guardian, ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί η πυκνότητα του πληθυσμού της πόλης και να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να ξεκινήσουν νέες ζωές σε ”μη μοντέρνες” περιοχές της χώρας όπου καταγράφεται γήρανση του πληθυσμού και συρρίκνωση.
Η λύση είναι η εσωτερική μετανάστευση νεότερων ανθρώπων.
Για να λάβει μια ενδιαφερόμενη οικογένεια τα μετρητά θα πρέπει να μετακομίσει εκτός της ευρύτερης περιοχής του Τόκιο, αν και ορισμένοι θα μπορούσαν να λάβουν την βοήθεια και εάν μετακομίσουν σε ορεινές περιοχές που βρίσκονται εντός των ορίων της πόλης, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο αξιωματούχους.
Περίπου 1.300 δήμοι – το 80% του συνόλου– έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, ελπίζοντας να επωφεληθούν από μια αλλαγή στη στάση που πολιτών σχετίζεται με την αναζήτηση καλύτερης ποιότητας ζωής και παρουσιάστηκε έντονα την περίοδο της πανδημίας όταν οι περισσότεροι εργαζόμενοι ανακάλυψαν τα οφέλη της εξ αποστάσεως εργασίας.
Ωστόσο, οικογένειες που ελπίζουν να εξασφαλίσουν τα χρήματα και μετά από λίγο καιρό να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα, θα απογοητευτούν, καθώς ο νόμος ορίζει πως θα πρέπει να μένουν στα νέα τους σπίτια για τουλάχιστον πέντε χρόνια και ένα μέλος του νοικοκυριού πρέπει να εργάζεται ή να σχεδιάζει να ανοίξει μια νέα επιχείρηση στην περιοχή όπου θα μετεγκατασταθεί η οικογένεια. Όσοι φύγουν πριν περάσουν πέντε χρόνια θα πρέπει να επιστρέψουν τα μετρητά.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι τα γενναιόδωρα ποσά που προσφέρονται θα ενθαρρύνουν οικογένειες με παιδιά ηλικίας έως 18 ετών να αναζωογονήσουν πολλές περιοχές της χώρας και να μειώσουν την πίεση στο ευρύτερο Τόκιο, τη μεγαλύτερη μητρόπολη του κόσμου με πληθυσμό περίπου 35 εκατ.κατοίκων.
Σε πρώτη φάση όσοι μετακομίζουν εκτός Τόκιο θα λαμβάνουν 1-3 εκατομμύρια γιεν (7.260 ευρώ-21.800 ευρώ) ανά νοικοκυριό, υπό τον όρο ότι πληρούν ένα από τα τρία κριτήρια: απασχόληση σε μια μικρή ή μεσαία εταιρεία στην περιοχή στην οποία μετακομίζουν, παραμονή στην δουλειά τους με τηλεργασία ή έναρξη επιχείρηση στη νέα περιοχή όπου θα ζήσουν, όπως αναφέρει η εφημερίδα Nikkei.
Μία οικογένεια με δύο παιδιά -λαμβάνοντας επιπλέον χρήματα για το καθένα-μπορεί να λάβει έως και 5 εκατ. γιέν (36.330 ευρώ) με τα μισά μετρητά να καταβάλλονται από την κεντρική κυβέρνηση και τα άλλα μισά από τους τοπικούς δήμους, εξηγεί η Kyodo.
Το πρόγραμμα, δυσκολευόταν μέχρι την περίοδο της πανδημίας (και της τηλεργασίας) να ”πείσει” τους πολίτες. Το 2021, και με μικρότερη οικονομική ενίσχυση από ότι τώρα, υποστήριξε 1.184 που μετεγκαταστάθηκαν αλλά το 2020 υπήρξαν μόνο 71 ενδιαφερόμενο.
Τώρα, με την τηλεργασία στη Ιαπωνία να συνεχίζεται σε σημαντικό βαθμό και την αύξηση των ποσών που προσφέρονται, η κυβέρνηση ελπίζει ότι 10.000 άνθρωποι θα έχουν εγκαταλείψει το Τόκιο έως το 2027.
Για να προσελκύσουν νέους κατοίκους, ερειπωμένες πόλεις και τα χωριά της Ιαπωνίας έχουν αναδείξει τη γοητεία της αγροτικής ζωής, την εύκολη μετακίνηση των παιδιών χωρίς συνδρομή και, στην περίπτωση του χωριού Οτάρι στην επαρχία Ναγκάνο, τη διαθεσιμότητα ικανών ανδρών.
Η τελευταία προσπάθεια αναζωογόνησης των περιοχών έρχεται εν μέσω μιας ακόμη μείωσης του πληθυσμού της Ιαπωνίας.
Ο πληθυσμός της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου υπέστη πτώση ρεκόρ 644.000 το 2020-2021, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Αναμένεται να πέσει από τα σημερινά 125 εκατ. σε περίπου 88 εκατ. το 2065 – μείωση 30% σε 45 χρόνια.
Ενώ ο αριθμός των άνω των 65 ετών συνεχίζει να αυξάνεται, ο ρυθμός γεννήσεων παραμένει πεισματικά χαμηλός στα 1,3 παιδιά – πολύ κάτω από το 2,1 που απαιτείται για να διατηρηθεί το τρέχον μέγεθος του πληθυσμού.
Το 2021, ο αριθμός των γεννήσεων ανήλθε συνολικά σε 811.604, ο χαμηλότερος από τότε που τηρήθηκαν για πρώτη φορά αρχεία το 1899. Αντίθετα, ο αριθμός των αιωνόβιων ανέρχεται σε περισσότερες από 90.500 – σε σύγκριση με μόλις 153 το 1963.
Πηγή: The Guardian