Με αυτή την πανεύκολη κι ανέξοδη κίνηση θα φρεσκάρουμε την «κουρασμένη» μας σχέση

Την φέρνει στο φως σχετική έρευνα.
.
andresr via Getty Images
.

Ώρα να κάνετε επιστρέψουμε στα παλιά άλμπουμ μας στο Facebook: Στις μακροχρόνιες σχέσεις, η απλή ματιά στις φωτογραφίες του συντρόφου μας μπορεί να αυξήσει τον ενθουσιασμό, το δέσιμο και την ικανοποίηση που αντλούμε από το σύζυγό μας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychophysiology.

«Γνωρίζουμε ότι με την πάροδο του χρόνου τα συναισθήματα αγάπης συνήθως μειώνονται στις μακροχρόνιες σχέσεις και ότι η μείωση των συναισθημάτων αγάπης είναι ένας κοινός λόγος χωρισμού», δηλώνει στη HuffPost η συγγραφέας της μελέτης, Σάντρα Λάνγκεσλαγκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Missouri-St. Ο Louis και διευθύντρια του Εργαστηρίου Neurocognition of Emotion and Motivation Lab.

Η ίδια και η ομάδα της ήθελαν να δουν αν υπήρχε κάποιος τρόπος να επαναφέρουν συναισθήματα σε άλλοτε ρομαντικές σχέσεις. Για να το κάνουν αυτό, στρατολόγησαν 25 ως επί το πλείστον παντρεμένα άτομα για αυτήν τη μελέτη: 24 συμμετέχοντες είχαν σύζυγο αντίθετου φύλου και μία γυναίκα είχε σύζυγο του ίδιου φύλου. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες γνώριζαν τους συντρόφους τους για 11,9 χρόνια.

Για να λάβουν κάποια πληροφόρηση για τα ζευγάρια και να συλλέξουν τα ελεγχόμενα δεδομένα, κάθε άτομο ρωτήθηκε πώς θα βαθμολογούσε τα τρέχοντα επίπεδα ερωτικής αγάπης και δεσίματος με τον/την σύζυγό του, πόσο καιρό γνώριζε τον/την σύντροφό του, πόσο καιρό ήταν ερωτικά δεσμευμένοι και πόσο καιρό ήταν παντρεμένοι.

Κάθε άτομο ολοκλήρωσε επίσης μια αξιολόγηση της συζυγικής του ικανοποίησης και της «ρύθμισης της αγάπης» του. (Στην ορολογία των κοινωνικών επιστημών, η «ρύθμιση της αγάπης» είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε συμπεριφορικές ή γνωστικές στρατηγικές για να ενισχύσουμε την ένταση των συναισθημάτων μας. Για παράδειγμα, σε μια σχέση που θέλουμε να πάμε μακριά, μπορεί συνειδητά να επιλέξουμε να κάνουμε θετικές σκέψεις για το άλλο άτομο ή να δοκιμάζουμε κάτι νέο μαζί τακτικά).

Στη συνέχεια, οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να δουν φωτογραφίες του συζύγου τους μαζί με ευχάριστες και ουδέτερες εικόνες ενώ κατέγραφαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. (Οι ευχάριστες εικόνες έδειχναν αγνώστους να χαμογελούν ή να κάνουν κάτι ωραίο, όπως πεζοπορία ή να χαϊδεύουν ένα ζώο. Οι ουδέτερες εικόνες έδειχναν αγνώστους να ασχολούνται με καθημερινές δραστηριότητες, όπως ψώνια παντοπωλείου ή εργασία σε υπολογιστή).

Σε κάποιες από τις φωτογραφίες του/της συζύγου και τις ευχάριστες φωτογραφίες είχαν προηγηθεί συναισθηματικές ρυθμίσεις, όπως «Σκέψου ένα καλό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του/της συζύγου σου».

... Η Λάνγκεσλαγκ και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι η θέαση φωτογραφιών του/της συζύγου τους αύξησε τον ενθουσιασμό, το δέσιμο και τη συζυγική ικανοποίηση σε σύγκριση με την προβολή ευχάριστων ή ουδέτερων εικόνων.

«Οι άνθρωποι μερικές φορές πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατό να ελέγξουν τα συναισθήματά τους όσον αφορά την αγάπη, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι κοιτάζοντας τις φωτογραφίες του/της συντρόφου σου (αυτό) αυξάνει τη στοργή σου γι′ αυτόν και την ικανοποίηση από τη σχέση», είπε η ίδια στη HuffPost.
Η Λάνγκεσλαγκ ανέφερε επίσης ότι ισχύει και το αντίστροφο. Η προηγούμενη έρευνά της έδειξε ότι το να σκέφτεσαι αρνητικά για έναν σύντροφο/πρώην σύντροφο ενώ κοιτάζεις φωτογραφίες του/της μειώνει τα συναισθήματα αγάπης, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο όταν αντιμετωπίζουμε στεναχώρια από εγκατάλειψη.

Η ερευνήτρια πιστεύει ότι τα ευρήματά της αυτά μπορεί να ωφελήσουν περισσσότερο τα ζευγάρια σε μακροχρόνιες σχέσεις και τα ζευγάρια που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις που χρειάζονται τόνωση όταν δεν είναι μαζί.
«Σε αντίθεση με κάτι σαν τη θεραπεία ζευγαριών, δεν χρειαζόμαστε τον/την σύντροφό μας παρόντα για να το κάνουμε αυτό», ανέφερε.

Άλλες μελέτες έχουν τονίσει τη δύναμη της νοσταλγίας ρομαντικών στιγμών και τον ρόλο που παίζει η θετική ανάκληση στη λειτουργία των μακροχρόνιων σχέσεων. Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι η νοσταλγία ρομαντικών στιγμών συνδέεται θετικά με μεγαλύτερη δέσμευση στη σχέση, ικανοποίηση και εγγύτητα.
Αντί για φωτογραφίες, οι ερευνητές σε εκείνη τη μελέτη ζήτησαν από τους συμμετέχοντες σε μακροχρόνιες σχέσεις είτε να γράψουν για μια εμπειρία νοσταλγίας που είχαν με τον/την σύντροφό τους είτε να ακούσουν ένα τραγούδι που τους έκανε να νιώθουν νοσταλγία για τη σχέση τους. Άλλοι έγραψαν για μια εμπειρία που είχαν ή άκουσαν ένα τραγούδι που τους άρεσε αλλά δεν συνδεόταν με τη σχέση τους.

«Αυτές είναι εύκολες στρατηγικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταθεροποιήσουν τους γάμους τους, ειδικά αν τα συναισθήματα αγάπης έχουν μειωθεί», κατέληξε η Λάνγκεσλαγκ.