Η συμμετοχή ΗΠΑ στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ο αγωγός East Med

Στο τραπέζι και οι νέες δίοδοι μεταφοράς LNG με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου FSRU στην Αλεξανδρούπολη.
ASSOCIATED PRESS

Ενέργεια και συνεργασία με το Ισραήλ στην κυβερνοασφάλεια – και μάλιστα υπό την αμερικανική επίβλεψη – είναι στο «μενού» της 5ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, η οποία πραγματοποιείται στην Μπερσεμπά του Ισραήλ.

Σε τμήμα των εργασιών της συνόδου θα υπάρξει και αμερικανική παρέμβαση, καθώς θα συμμετέχει και ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Επισημαίνεται ότι στην πρόσφατη συνάντηση καθιέρωσης Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, που τέθηκαν σε νέο πλαίσιο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, συζητήθηκε η αμερικανική συμμετοχή σε αρκετά σχήματα με την τριμερή συνεργασία Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ. Ουσιαστικά η τριμερής σε πολλά τμήματά της θα γίνει τετραμερής με την συμμετοχή των ΗΠΑ.

Μία συμφωνία και δύο μνημόνια

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα υπογράψει δύο μνημόνια και μία συμφωνία με το Ισραήλ.

Η διμερής συμφωνία Ελλάδος – Ισραήλ αφορά την Εξερεύνηση και Αξιοποίηση του Διαστήματος για Ειρηνικούς Σκοπούς, ενώ τα μνημόνια ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ αφορούν συνεργασία:

-στον τομέα Κυβερνοασφάλειας.
-στον τομέα Smart Cities και Smart Homes.

Μαζί με τον πρωθυπουργό στο Ισραήλ βρίσκονται οι υπουργοί Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Πρόκειται για την δεύτερη τριμερή σύνοδο που γίνεται το 2018. Στην ατζέντα είναι η ενέργεια, τα περιφερειακά ζητήματα, η έρευνα και η καινοτομία, η κυβερνασφάλεια, η γεωργία, ο τουρισμός κ.ά.

Στα περιφερειακά ζητήματα θα εξεταστεί ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, το Μεσανατολικό (Συρία και Λίβανος).

Οι δρόμοι της ενέργειας περνούν από Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη

Όσον αφορά την ενέργεια και τα «νέα σύνορα» που χαράσσονται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ο Αλ. Τσίπρας θα δώσει έμφαση στην ασφαλή μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ε.Ε. μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων. Στο πλαίσιο αυτό, στη Σύνοδο αναμένεται να συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς LNG με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Παράλληλα, θα ανακοινωθεί η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East - Med, έργου με μεγάλη γεωπολιτικής σημασίας για τη χώρα μας. Θα συζητηθεί, παράλληλα, η συνεργασία με τρίτα κράτη στον τομέα της ενέργειας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει για την Αθήνα η επιλογή της χώρας μας για την δημιουργία τεχνολογικών πάρκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρική θέση θα έχει η Θεσσαλονίκη, ως σημαντικός κόμβος μεταφορών, ενέργειας και logistics στην περιοχή, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018 και στην βαλκανική τετραμερή που πραγματοποιήθηκε στην Βουλγαρία με προσκεκλημένο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Τις διαβουλεύσεις έχει αναλάβει ο Κ. Φωτάκης. Η Ελλάδα έχει επιλεγεί για την δημιουργία τεχνολογικών πάρκων λόγω της γεωγραφικής της θέσης (εγγύτητα με Ευρώπη και Βαλκάνια), των αναπτυσσόμενων υποδομών της και του σημαντικού ανθρώπινου κεφαλαίου της.
Σημαντική είναι για την Ελλάδα και η συνεργασία στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής και ειδικά της κυβερνοασφάλειας, όπου συμμετέχει ο Ν. Παππάς, και της γεωργίας.

Δημοφιλή