Κάθε φορά που γίνεται μια Διεθνής Συνάντηση στη χώρα μας με προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο, που καλούνται να πουν τις σκέψεις τους, τις ιδέες τους, τις προβλέψεις τους για το μέλλον, επιλέγω να συναντήσω οπωσδήποτε, εκτός των άλλων, και Δημοσιογράφους, από διάφορα μέρη, που έχουν κάνει αισθητή και σημαντική την παρουσία τους – ο καθένας με τον τρόπο του – στη διεθνή σκηνή.
Έτσι γνώρισα και γίναμε φίλοι τον Marc Thompson, πρόεδρο των NEW YORK TIMES και για χρόνια Διευθυντή του BBC.
Τον Roger Cohen, αρθρογράφο της ίδιας εφημερίδας, την Christiane Amanpour, του CNN.
Και λίγα χρόνια νωρίτερα τον ιδρυτή του CNN Τεντ Τάρνερ, ο οποίος μάλιστα συνόδευε την Jane Fonda.
Τι πρέπει να κάνει ένας δημοσιογράφος για να μπει στο CNN;
Τον είχα ρωτήσει
«Να μου δώσεις ένα φιλί και έγινε!»
Είπε γελώντας.
ΝΑ΄ΜΑΣΤΕ
Και τώρα Νάμαστε στο περίφημο φόρουμ των Δελφών, πριν λίγο καιρό, με πρωταγωνιστή τον Ομφαλό της Γης, τον μαγικό χώρο όπου πραγματοποιήθηκε. Και βεβαίως τον εμπνευστή και άψογο συντονιστή των εργασιών του, Συμεών Τσομώκο.
Στο Νεπάλ
«ΝΑΜΑΣΤΕ» στο Νεπάλ, όταν είχαμε ταξιδέψει με τον Γ. Παπανδρέου Υπουργό Εξωτερικών, τότε, μας υποδέχτηκαν θερμά στο Κατμαντού, μας πέρασαν λουλούδια στον λαιμό, λέγοντας «ΝΑΜΑΣΤΕ».
Σημαίνει στη γλώσσα τους; «ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ»
Κριστίν Οκρέν
«La Reine Christine»
Την αποκαλούσαν …. Χαϊδευτικά στην Antenne 2. Ήταν η πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος στο βραδινό Δελτίο Ειδήσεων στις 8.00 μ.μ., στο περίφημο Δεύτερο Κανάλι της Γαλλικής Τηλεόρασης.
Με έντονη προσωπικότητα, με σοβαρότητα και επαγγελματισμό, ακτινοβολούσε στην τηλεοπτική οθόνη και είχε καταγοητεύσει τους Γάλλους στη δεκαετία του ’80. Έχει κάνει πολλά στην δημοσιογραφική διαδρομή της, κόρη Βέλγου Διπλωμάτη, με πολιτικές σπουδές στο Παρίσι και σύζυγος του Μπερνάρ Κουσνέρ, ιδρυτή των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας.
Στο Ιράν
Έγινε γνωστή με την συνέντευξη που πήρε στη φυλακή Erniv από τον Amir Abbas Hoveyda, τον πρώην πρωθυπουργό του Ιράν, μετά την Ισλαμική Επανάσταση το 1979, και μόλις πριν την εκτέλεσή του.
Η δημοσιογράφος
Όταν την συνάντησα στους Δελφούς, 74 χρονών σήμερα, την ρώτησα με τι ασχολείται τώρα.
- Είμαι συγγραφέας, είπε. Και μου μίλησε για τα πολλά βιβλία της.
Μα, παύει ο Δημοσιογράφος ποτέ να είναι Δημοσιογράφος;
Τη ρώτησα
Με κοίταξε έντονα.
«Ακόμη και όταν ολοκληρώνει κανείς την καριέρα του, με ό,τι κι αν κάνει μετά, η ιδιότητα του δημοσιογράφου προηγείται όλων…»
Ξαναείπα, σα να την μάλωνα.
Και πως θέλεις να το πω;
Ρώτησε κι εκείνη. Αλλά αμέσως μετά συμπλήρωσε:
«Εντάξει. Είμαι Δημοσιογράφος παύλα Συγγραφέας», είπε γελώντας.
Με τον Τσάρο:
Αιρετική και ίσως με ειρωνεία υπήρξε κάποιες φορές. Είναι χαρακτηριστικό, όταν συναντήθηκε ο Πούτιν με τον Μακρόν, εκείνη περιέγραψε την συνάντηση του «Λουδοβίκου του 14ου με τον Τσάρο»!
Για τους πολιτικούς δεν λέει πολλά. Απλώς ότι μοιάζουν σα να ζουν σε άλλο πλανήτη. Προσποιούνται ότι κρατούν ένα μαγικό ραβδί, που θα τα εξωραΐσει όλα….
Για την Ελλάδα
Ας μην ξεχνάμε ότι οι τραγικοί ήρωες γεννήθηκαν στη Ελλάδα. Σήμερα, όμως, δεν βλέπουμε ήρωες. Παρά μόνον τραγωδίες…
Συμπαθεί τον Γιώργο Παπανδρέου, που προσπάθησε με επιμονή.
Για τον Μακρόν
Ξεκαθαρίζει κατ΄αρχήν πως οι ετικέτες αριστεροί, δεξιοί ανήκουν στο παρελθόν. Και αυτό ήταν μέρος της επιτυχίας του Μακρόν. Όμως τα πράγματα τώρα έχουν γίνει πιο πολύπλοκα.
Το πρόβλημα είναι πως οι Γάλλοι γνωρίζουν λίγα για την Οικονομία.
Ειπώθηκαν τόσα πολλά σε αυτό τον μοναδικό και Ανοιξιάτικο χώρο…. Από τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο, μέχρι τον αντιπρόεδρο του κολοσσού της Google που είχαν ευρεία δημοσιότητα.
Και οι εφοπλιστές μας τα είπαν καλά, και κάποιοι από τους πολιτικούς και επιχειρηματίες και επιστήμονες που «τρέχουν» πολύ μπροστά, και φιλόδοξοι νέοι με όραμα και ελπίδες.
Και βέβαια ο καθένας είχε τη δυνατότητα να επιλέξει να ακούσει ή να συζητήσει με αυτούς που ήθελε και να ….. αγνοήσει τους άλλους.
Γ. Τούντας
Δεν μπορώ να παραλείψω την ενδιαφέρουσα ομιλία του καθηγητή Κοινωνικής – Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννη Τούντα, ο οποίος έχει προσφέρει σημαντικό έργο μέσα από το ομώνυμο ινστιτούτο που διευθύνει. Γοητευτική πρσοσωπικότητα με πολλά ενδιαφέρονται και ευαισθησίες. Ταξίδια στην ξηρά και στην θάλλασα, λάτρης του Αιγαίου, με έντονη κοινωνική και πολιτική παρουσία. Γιος του ακαδημαϊκού χειρουργού, καθηγητή Κωνσταντίνο Τούντα, εμβληματική φυσιογνωμία της ιατρικής στη χώρα μας. Με τις γνώσεις του και την εμπειρία του από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο χώρο της υγείας έχει πολλά να προσφέρει στον τόπο μας.
Κ. Παναγοπούλου
Μέσα στην μαγική ατμόσφαιρα του Μουσείου των Δελφών ήταν τυχεροί όσοι μίλησαν ή άκουσαν τους ομιλητές. Η ατμόσφαιρα, ανάμεσα στα αγάλματα, στην αίθουσα των Φιλοσόφων, ήταν επιβλητική. Η πρέσβειρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό Κατερίνα Παναγοπούλου, μίλησε και δέχθηκε ερωτήσεις για τον Οικουμενικό Ελληνισμό, σε μια συζήτηση για τη Διασπορά που διήυθυνε η δυναμική Εμυ Λιβανίου.
Ο Πρόεδρος και το Σύμπαν
Τι ωραίο να βλέπεις και να ακούς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μιλάει για ώρα, χωρίς χειρόγραφα.
Ανέπτυξε σκέψεις για το Σύμπαν που είχε συζητήσει με τον κορυφαίο καθηγητή του ΜΙΤ κ. Δασκαλάκη, να αναφέρεται σε ταινίες του Κιούμπρικ! Και να προειδοποιεί για τον κίνδυνο της περιθωριοποίησης του ανθρώπου από τον ίδιο τον άνθρωπο, στην εποχή της τεχνολογίας που βέβαια μας προσφέρει πάρα πολλά.
Αρβελέρ και μέτρο
Μιλήσατε σαν καθηγητής Πανεπιστημίου και όχι σαν Πρόεδρος, του είπε η Ελένη Αρβελέρ.
Στη δική της όμως ομιλία ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών συγκίνησε το ακροατήριο.
Οι νέες προτεραιότητες για την Παιδεία είναι ότι δεν μπορεί παρά να αφήσει την συσσώρευση γνώσεων στο Διαδίκτυο. Όμως τα παιδιά πρέπει να μάθουν το μέτρο, την τάξη και την αρμονία.
Ανθρωπιά στη Μηχανή
Η μηχανή, λέει, δεν έχει ούτε ήθος, ούτε ύφος. Είναι απάνθρωπη. Να μάθουμε στα παιδιά τον τεχνολογικό πολιτισμό, που οδηγεί στον ψηφιακό ανθρωπισμό και όχι στην ψυχολογική απομόνωση. Την κατάργηση κάθε ιεραρχίας, αφού όλοι δέχονται την ίδια πληροφόρηση. Δεν υπάρχει καλύτερος ή χειρότερος.
Επιτυχία - Ευτυχία
Και βέβαια, ναι στην επιτυχία. Αλλά να ασχολούνται και με την ευτυχία, που ξεχνάμε συνέχεια στα σχολεία μας.
Ομορφα λόγια. Σοφά
Και Έλληνες δημοσιογράφοι
Και μιας και αναφερθήκαμε σε εκλεκτούς δημοσιογράφους σ’ αυτό το κείμενο, να, δυο λόγια παραπάνω και για δικούς μας Έλληνες ιδού λοιπόν:
Νταλάρας και Λάλας μαζί
Στην αρχή ήταν αυστηρός. Με όλους και με όλα. Θυμωμένος με όσα ζούμε στην χώρα μας και δικαιολογημένα. Μετά από λίγο όμως, όταν έπιασε την κιθάρα ήταν μια… γλύκα.
Ο Γιώργος Νταλάρας, αργά το βράδυ στην τηλεόραση (ΣΚΑΙ ΒΙΝΥΛΙΟ), ήταν σα να καθόταν δίπλα μας, στον καναπέ του σπιτιού μας, στο τζάκι, παρέα, πλάκα, ποτό , τραγούδι. Όχι ότι δεν το έχουμε ζήσει και αυτό στην πραγματικότητα. Κάπως έτσι, τέλος πάντων…
Τι ευτυχία που η Ελλάδα έχει τον Νταλάρα ακούστηκε στην κουβέντα. Ο Μίκης, μάλιστα, έστειλε ένα μήνυμα που έσταζε μέλι. Με αγάπη. Κι εκείνος το ανταπέδωσε, σε αυτόν το Κολοσσό της μουσικής, διεθνώς.
Ηθικός αυτουργός της όμορφης βραδιάς το βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε (ΑΡΜΟΣ), για τον Νταλάρα, με αφηγήσεις, αυτοβιογραφικά διηγήματα και τίτλο «και το καλοκαίρι κρυώνω». Το έγραψε, με την δική του τέχνη, ο χαρισματικός, πληθωρικός, με χιούμορ συνάδελφος ο Θανάσης Λάλας. Και τώρα μετά τόσα χρόνια δημιουργικός δημοσιογράφος ζωγραφίζει κάνει εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ταξιδεύει. Αξιαγάπητοι άνθρωποι.
Λάμπει από το Λονδίνο
Λάμπης Τσιριγωτάκης. Εξαιρετικός στην δουλειά του. Παράδειγμα για διδασκαλία στις σχολές δημοσιογραφίας, οι ανταποκρίσεις του εδώ και χρόνια, και σε δύσκολες περιόδους, από το Λονδίνο. Και στην τηλεόραση και σε εφημερίδες , δημοσιογράφος που σέβεται την είδηση, την διασταυρώνει, την «κουράζει» πριν την στείλει. Και βέβαια όχι επαρχιώτικα ανούσια, βαρετά νέα της φτωχής εγχώριας ενημέρωσης.
Τον έβλεπα , προ ημερών σε βραδινή εκπομπή του (BIG BEN) στην ΕΡΤ και για το BREXIT και για τις μοναδικές Βρετανικές Ιπποδρομίες με φιλοξενούμενο έναν δραστήριο επιτυχημένο Έλληνα επιχειρηματία του Λονδίνου τον Σωτήρη Χασιάκο από τα Πραμάντα της Ηπείρου, και για το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Απολαυστικός…