Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Υπό κατάληψη 150 σχολές - Τι ισχύει με τις εξετάσεις

Οι φοιτητικοί σύλλογοι ετοιμάζονται για το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στα Προπύλαια.
.
.
Eurokinissi

Υπό κατάληψη συνεχίζουν να είναι περισσότερες από 150 πανεπιστημιακές σχολές καθώς το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Εν τω μεταξύ, αρχίζει νέος κύκλος γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων, ενώ στις υπό κατάληψη σχολές ξεκινούν οι διαδικτυακές εξετάσεις.

Υπό κατάληψη μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, (13/2) θα τελεί η Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μετά τη γενική συνέλευση των φοιτητικών συλλόγων την Τρίτη (6/2).

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση για το τι μέλλει γενέσθαι με τους φοιτητές να κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους για το νομοσχέδιο, που αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Εκ νέου συνέχιση της κατάληψης στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών αποφάσισαν οι φοιτητές μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησε ο φοιτητικός σύλλογος. Σύμφωνα με την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου, η σχολή θα τελεί υπό κατάληψη μέχρι την άλλη Τρίτη 13/02.

Συνέχιση της κατάληψης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποφάσισαν οι φοιτητές, μέχρι τη Δευτέρα 12/02 και Τρίτη 13/02 αντίστοιχα.

Σήμερα, Τετάρτη, θα συνεδριάσει η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου, προκειμένου να αποφασίσει εάν οι εξετάσεις χειμερινού εξαμήνου στα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη, θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως, με ψηφιακό τρόπο. Το Πανεπιστήμιο θα τελεί υπό κατάληψη μέχρι τις 13/02.

Ξεκίνησαν οι διαδικτυακές εξετάσεις σε όλα τα τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα οποία τελούν υπό κατάληψη.

Ο Κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών, Χρήστος Καραβίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε: “Εμείς σαν σχολή, σαν πανεπιστήμιο γενικότερα και σαν διδακτικό προσωπικό και σαν άνθρωποι θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση. Και φυσικά επειδή πάνω απ όλα μας ενδιαφέρει να βγάλουμε και τους αυριανούς επιστήμονες όσο δυνατόν με μεγαλύτερη διαφάνεια και χωρίς να έχουμε το αδιάβλητο“.

Σε κατάληψη του κτιρίου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο συγκρότημα “Βιόπολις” προχώρησαν από σήμερα Τετάρτη 07/02 μέχρι και την Κυριακή 11/02, οι φοιτητές, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την απόφαση αυτή ως ιστορική αφού το 2008 που κατασκευάστηκε το νέο κτίριο, πρώτη φορά αποφασίζεται κατάληψη στο “Βιόπολις”.

Με μεθόδους εξ αποστάσεως αξιολόγησης θα εξεταστούν οι φοιτητές των δυο τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου που τελούν υπό κατάληψη, με απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος. Πρόκειται για τα τμήματα Τεχνών Ήχου και Εικόνας καθώς και της Πληροφορικής.

Αρνητικοί στην διεξαγωγή διαδικτυακών εξετάσεων είναι 19 καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκτιμώντας ότι ειναι αδύνατη η ασφαλής πιστοποίηση της γνώσης.

Τη συνέχιση της κατάληψης για πέμπτη βδομάδα αποφάσισαν σε συνέλευση στο Αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου Κρήτης οι φοιτητές του ιδρύματος. Η κατάληψη θα συνεχιστεί έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Στο πανεπιστήμιο Πατρών 10 τμήματα τελούν υπο κατάληψη.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Οι φοιτητικοί σύλλογοι ετοιμάζονται για το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στα Προπύλαια έχοντας και τη συμπαράσταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού.

“Ενώνουμε τη φωνή μας με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας και όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα, στην απεργία της 8ης Φλεβάρη και στις κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα απαιτώντας από την κυβέρνηση: να σεβαστεί το άρθρο 16 του Συντάγματος και να μην καταθέσει το νομοσχέδιο περί ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ και να ενισχύσει πραγματικά, με τρόπο ουσιαστικό και μετρήσιμο, την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα μας” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΔΕΠ.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημιου- Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικων παραρτημάτων ξένων πανεπιστημιων» θα παρουσιάσει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Οι σχολές που τελούν υπό κατάληψη:

Αθήνα

Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ – κατάληψη έως 13/2
Νομική Σχολή ΕΚΠΑ – κατάληψη έως 13/2
Ιατρική ΕΚΠΑ – κατάληψη έως 13/2
Οικονομικό ΕΚΠΑ – κατάληψη έως 12/2
Πολιτικό ΕΚΠΑ – κατάληψη έως 12/2
ΤΕΑΠΗ – κατάληψη έως 12/2
ΠΑΔΑ

ΣΔΟΚΕ– κατάληψη έως 13/2
ΣΕΤΠ – κατάληψη έως 13/2
ΣΕΤ – κατάληψη έως 12/2
ΣΕΥΠ – κατάληψη
ΕΜΠ

ΣΕΜΦΕ– κατάληψη έως 13/2
ΗΜΜΥ – κατάληψη έως 13/2
ΑΣΟΕΕ – κατάληψη έως 13/2

Πάντειο Πανεπιστήμιο – κατάληψη έως 13/2

Πανεπιστήμιο Πειραιά – κατάληψη έως 12/2

Θεσσαλονίκη

Νομική –κατάληψη μέχρι 13/2
Αρχιτεκτονική – κατάληψη έως 13/2
Ιστορικό & Αρχαιολογικό – κατάληψη έως 12/2
Πληροφορική – κατάληψη έως 12/2
Φαρμακευτικής – κατάληψη
Χημικοί Μηχανικοί – κατάληψη έως 13/2
Πολιτικές Επιστήμες – κατάληψη
Φιλολογίας – κατάληψη έως 13/2
Γεωλογίας – κατάληψη έως 12/2
ΠΤΔΕ – κατάληψη έως 8/2
Μαθηματικό – κατάληψη
ΠΑΜΑΚ – κατάληψη έως 7/2

ΔΙΠΑΕ

ΣΜΗ – κατάληψη

Πάτρα

Φυσικό – κατάληψη έως 13/2
Θεατρικών Σπουδών – κατάληψη έως 13/2
Γεωλογικό – κατάληψη έως 13/2
ΗΜΜΥ – κατάληψη έως 13/2
Αρχιτεκτονική – κατάληψη έως 13/2
Πολυτεχνείο Κρήτης – κατάληψη έως 13/2

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Φιλοσοφική – κατάληψη έως 12/2
Βιολογικό – Κατάληψη έως 12/2

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ιατρικής – κατάληψη έως 11/2
Ηλεκτρολόγων – κατάληψη έως 7/2, αναμονή
ΙΑΚΑ – κατάληψη έως 7/2, αναμονή
Αρχιτεκτονική – κατάληψη έως 7/2, αναμονή
Πολιτικοί Μηχανικοί – κατάληψη έως 7/2, αναμονή
Ειδικής Αγωγής – κατάληψη έως 7/2, αναμονή
ΠΤΔΕ – κατάληψη έως 7/2, αναμονή
Διαιτολογίας και Διατροφολογίας – κατάληψη έως 9/2

Κομοτηνή- Ξάνθη-Αλεξανδρούπολη

Νομική Κομοτηνής – κατάληψη
Πολυτεχνείο Ξάνθης – κατάληψη έως 12/2

Ιωάννινα

Ιατρικής – κατάληψη έως 13/2
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων – κατάληψη έως 12/2

Δημοφιλή