«Με λένε Πάρβιν»: Ιρανή πρόσφυγας καταγγέλλει την Ελλάδα για βασανιστήρια και κακοποίηση

Στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η Πάρβιν κάνει λόγο για ξυλοδαρμούς από Έλληνες συνοριοφύλακες.
Parvin
Parvin
TWITTER/ Giorgos Christides

Μια Ιρανή γυναίκα, 30 ετών, που πλέον ζει στη Γερμανία, έχει προσφύγει στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταγγέλοντας την Ελλάδα για βασανιστήρια, κακοποίηση και απωθήσεις.

«Το όνομά μου είναι Παρβίν, έφυγα από το Ιράν και πήγα στην Τουρκία το 2017», αναφέρει η γυναίκα από το Ιράν σε μια δήλωση της σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter του Ευρωπαϊκού Κέντρου Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECCHR). «Και μετά [πήγα] στην Ευρώπη το 2020 μόνη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου, με επαναπροώθησαν έξι φορές από την Ελλάδα».

Με τη βοήθεια διαφόρων ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ECCHR, του ερευνητικού πρακτορείου Forensic Architecture, μιας ερευνητικής δημοσιογραφικής ομάδας που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths στο Λονδίνο και του γερμανικού ειδησεογραφικού περιοδικού Der Spiegel, η ιστορία της ήρθε στο φως τη δημοσιότητας.

«Προσπάθησα να περάσω τον Έβρο και να διασχίσω τη θάλασσα, αν και δεν μπορούσα να κολυμπήσω. Έλληνες αξιωματικοί με συνέλαβαν και με έβαλαν σε ένα βρώμικο κελί, σ′ ένα κοντέινερ, όπου ήμασταν στοιβαγμένοι χωρίς αρκετό αέρα, τίποτα να φάμε, χωρίς τουαλέτα. Χτύπησαν εμένα, παιδιά και επίσης μια έγκυο γυναίκα, ενώ έσπασαν το κινητό μας. Μας πήραν τα τρόφιμα και τα ρούχα. Μου έβαλαν χειροπέδες, με ξυλοκόπησαν, με πυροβόλησαν, μου έριξαν δακρυγόνα, με βασάνισαν και παραλίγο να με σκοτώσουν».

«Όλα γίνονται στα κρυφά»

Στο βίντεο, εικόνες με μώλωπες στο σώμα της Πάρβιν εμφανίζονται σε μια σύντομη ακολουθία φλάσμπακ. «Όλα γίνονται στα κρυφά», συνεχίζει η Πάρβιν. «Ωστόσο κατάφερα να τραβήξω μερικά βίντεο και φωτογραφίες για να αποδείξω τι μου συνέβη, τι είδους βία συνέβη σε μένα. Και τώρα θέλω να πω την ιστορία μου».

Η Πάρβιν υποστηρίζει ότι θέλει να πει την ιστορία της γιατί «ζητά δικαιοσύνη». Λέει ότι θέλει να αναγνωριστούν τα ανθρώπινα δικαιώματά της. Και θέλει αυτό το σύστημα να αλλάξει.

Οι επαναπροωθήσεις στον Εβρο

Η έρευνα για την ιστορία της Πάρβιν ανατέθηκε από το ECCHR και διεξήχθη σε συνεργασία με την ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων HumanRights360. Η έρευνά τους είναι στην πραγματικότητα μέρος μιας ευρύτερης έρευνας για άλλους ισχυρισμούς για επαναπροωθήσεις κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον ποταμό Έβρο.

Οι ερευνητές της Forensic Architecture ανακατασκεύασαν τις αφηγήσεις της Parvin για τις έξι απόπειρές της να εισέλθει στην Ελλάδα από την Τουρκία
Οι ερευνητές της Forensic Architecture ανακατασκεύασαν τις αφηγήσεις της Parvin για τις έξι απόπειρές της να εισέλθει στην Ελλάδα από την Τουρκία
Screenshot from Forensic Architecture video @ForensicArchi

Κατά τη διάρκεια των έξι προσπαθειών της να ζητήσει άσυλο στην ΕΕ, η Πάρβιν είπε στο FA ότι υπέστη βία «που εκτείνεται σε κράτηση, βασανιστήρια και συνοπτικές απελάσεις», καθώς και «συλλήψεις στα ενδότερα της ηπειρωτικής Ελλάδας», «επαναπροωθήσεις» στο Αιγαίο Πέλαγος και παρατεταμένες περιόδους κράτησης σε στρατόπεδα καραντίνας στην Τουρκία».

Το FA αναφέρει ότι ανέλυσε τα όσα εξιστόρησε η Πάρβιν για τις διάφορες προσπάθειές της «για να επιβεβαιώσουν τη μαρτυρία της και να ανασυνθέσουν το ταξίδι της».

Το ερευνητικό πρακτορείο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ”η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα σύστημα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ όπου οι φρουροί μπορούν προφανώς να ασκούν βία κατά των προσφύγων χωρίς να χρειάζεται να φοβούνται την τιμωρία. Οι δικηγόροι το αποκαλούν βασανιστήριο”.

Σήμερα, η Πάρβιν ζει σε ένα διαμέρισμα στην πόλη της Δρέσδης στην ανατολική Γερμανία, γράφει το Der Spiegel. Στην έκτη προσπάθειά της να φτάσει στην Ελλάδα, τα κατάφερε και στη συνέχεια έφτασε μέχρι τη Γερμανία χωρίς να την πιάσουν. Η Πάρβιν περιμένει τα αποτελέσματα της αίτησης ασύλου στη Γερμανία.

Δικηγόροι του ECCHR βοηθούν την Πάρβιν να προετοιμάσει την καταγγελία της κατά της Ελλάδας, η οποία τα τεθεί ενώπιον της επιτροπής του ΟΗΕ.

Η Πάρβιν λέει ότι οι ελληνικές αρχές δεν της έδωσαν την ευκαιρία να ζητήσει άσυλο, ακόμη και όταν τους είπε ότι είναι από το Ιράν. Λέει ότι κανείς δεν θα την άκουγε όταν προσπαθούσε να τους εξηγήσει ότι φοβόταν για τη ζωή της.

Αφού παρέμεινε στο κελί, η Πάρβιν λέει ότι αυτή και οι άλλοι μετανάστες οδηγήθηκαν έξω από φρουρούς και φοβόταν ότι θα υποβληθούν σε σωματικό έλεγχο. Άρχισε τότε να ουρλιάζει στα φαρσί για να προειδοποιήσει τους άλλους. Τότε ήταν που ένας αστυνομικός φέρεται να τη χτύπησε στη μύτη με ρόπαλο.

Η Πάρβιν τράβηξε φωτογραφίες από τους μώλωπες της που ισχυρίζεται ότι ήταν αποτέλεσμα της σύλληψης από Έλληνες συνοριοφύλακες το 2020
Η Πάρβιν τράβηξε φωτογραφίες από τους μώλωπες της που ισχυρίζεται ότι ήταν αποτέλεσμα της σύλληψης από Έλληνες συνοριοφύλακες το 2020
Screenshot Forensic Architecture video

Έκκληση για άμεση αντίδραση της ΕΕ

Η Πάρβιν καταγγέλλει άγριους ξυλοδαρμούς και εικόνες ακραίας βίας με το Spiegel Online να παρουσιάζει τις μαρτυρίες σε διαδραστικό γράφημα. «Ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε η ελληνική αστυνομία απάντησαν σε λεπτομερή σχετική ερώτηση του Spiegel. Το Λιμενικό Σώμα, το οποίο είναι υπεύθυνο μόνο για το Αιγαίο, είπε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για pushback».

Ωστόσο το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει οι φωτογραφίες και τα βίντεο που τράβηξε η Πάρβιν υποδηλώνουν ότι λέει την αλήθεια.

Η Ιρανή γυναίκα ελπίζει τώρα ότι επικαλούμενη το Άρθρο 7 του Διεθνούς Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο απαγορεύει μεταξύ άλλων τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση, μπορεί να θεωρήσει την Ελλάδα υπεύθυνη για τη μεταχείριση που λέει ότι υπέστη.

Η δικηγόρος της, Xάναα Χακίκι από το ECCHR, υποστηρίζει ότι έχει πολλές πιθανότητες να το πετύχει. Η Χακίκι, γράφει το Spiegel, ελπίζει μάλιστα να δημιουργηθεί τετελεσμένο εάν κερδίσει την υπόθεση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το θα μπορούσε στη συνέχεια να επικαλεστούν κι άλλα δικαστήρια.

«Υποσχέθηκα στον εαυτό μου κατά τη διάρκεια ενός push-back ότι όταν φτάσω στην Ευρώπη, θα πάω στο δικαστήριο και θα δικαιωθώ», είπε η Πάρβιν στο ECCHR. ”Επειδή αυτές οι απωθήσεις και αυτή η βία πρέπει να σταματήσουν. Είμαστε άνθρωποι. Θέλω να βοηθήσω να επιστραφεί ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα.”

Ο ΟΗΕ ζητά «επείγουσα» έρευνα για την ελληνική επαναπροώθηση μεταναστών

Να σημειωθεί πως η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζήτησε την Πέμπτη (3/2) να διεξαχθεί επείγουσα έρευνα μετά το θάνατο 19 παράτυπων μεταναστών από το κρύο.

Με την ανακάλυψη επτά ακόμη σορών στην περιοχή İpsala έξω από την Αδριανούπολη, ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που πάγωσαν μέχρι θανάτου αυξήθηκε στους 19.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Shabia Mantoo, χαρακτήρισε τον θάνατο των παράτυπων μεταναστών ως «σπαρακτικό» σε δήλωσή της στο πρακτορείο Anadolu.

«Είμαστε σοκαρισμένοι και βαθιά λυπημένοι από τα νέα», είπε η Mantoo, εξηγώντας ότι η υπηρεσία προσφύγων παρακολουθεί την υπόθεση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

″Καλούμε για μια επείγουσα έρευνα. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας να διασφαλίσουμε ότι οι ζωές, τα δικαιώματα, η ασφάλεια και η ευημερία των προσφύγων και των μεταναστών προστατεύονται ”, τόνισε αξιωματούχος.

Δημοφιλή