Μετά από ένα πολιτικό θρίλερ, η Ντάουνιγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι ο Τζέρεμι Χαντ θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών, αντικαθιστώντας εσπευσμένα τον Κουάσι Κουαρτένγκ, προ αναταραχής και ασφυκτικής πίεσης από τις αγορές, μετέδωσε το BBC.
Κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών στο Συντηρητικό Κόμμα το καλοκαίρι, ο Χαντ προτάθηκε για να γίνει ο επόμενος ηγέτης των Τόρις, αλλά αφού η υποψηφιότητά του δεν συγκέντρωσε ευρεία στήριξη από τους συναδέλφους του βουλευτές, ο ίδιος τελικά επέλεξε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ρίσι Σουνάκ.
Ο Χαντ θα είναι ο τέταρτος(!) υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας μέσα στο 2022.
Τι προηγήθηκε: Η Λιζ Τρας έδιωξε αναγκαστικά τον Κουάσι Κουαρτέγκ
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας απέλυσε τον υπουργό Οικονομικών της Κουάσι Κουαρτένγκ, όπως μετέδωσε το BBC.
Η ίδια ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι εγκαταλείπει το σχέδιο για μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων.
Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι η Τρας, ευρισκόμενη στην εξουσία εδώ και 37 ημέρες, έδωσε συνέντευξη Τύπου, αφού ο Κουαρτένγκ αναγκάστηκε να επιστρέψει βιαστικά στο Λονδίνο από τις συναντήσεις του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να αντιμετωπίσει μία χαοτική κατάσταση στην οικονομία.
Το BBC μετέδωσε ότι ο Κουαρτένγκ «απολύθηκε». Η Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ρεκόρ ταχύτερης εξόδου: «Πέρασε και δεν ακούμπησε»
Ο Kουαρτένγκ έγινε ο υπουργός Οικονομικών με τη μικρότερη θητεία στην Βρετανία από το 1970.
Τα βρετανικά κρατικά ομόλογα σημείωσαν περαιτέρω ράλι (Παρασκευή 14 Οκτωβρίου), ενισχύοντας τη μερική ανάκαμψή τους από τη στιγμή που η κυβέρνηση της Τρας άρχισε να αναζητά τρόπους για να εξισορροπήσει την κατάσταση με τις δαπάνες της χώρας, αφού οι μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές της συνέτριψαν τα οικονομικά μεγάθη του Ηνωμένου Βασιλείου και προκάλεσαν διεθνή αναταραχή.
Ο Kουαρτένγκ είχε ανακοινώσει μια νέα δημοσιονομική πολιτική στις 23 Σεπτεμβρίου, υλοποιώντας το σχέδιο Τρας για τεράστιες φορολογικές περικοπές, προκειμένου να προσπαθήσει να προκαλέσει ένα ”θετικό σοκ” στην οικονομία μετά από χρόνια στασιμότητας σε επίπεδο ανάπτυξης.
Αλλά η ανταπόκριση από τις αγορές ήταν τόσο άγρια που η Τράπεζα της Αγγλίας χρειάστηκε να παρέμβει για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να παγιδευτούν τα συνταξιοδοτικά ταμεία στο χάος, καθώς το κόστος δανεισμού και στεγαστικών δανείων αυξήθηκε.
Το δίδυμο Τρας-Κουαρτένγκ δέχτηκε έκτοτε αυξανόμενες πιέσεις, προκειμένου να αντιστρέψουν την πορεία τους, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η υποστήριξη προς το Συντηρητικό τους Κόμμα είχε καταρρεύσει, ωθώντας τους συναδέλφους τους στο κόμμα να θέσουν ανοιχτά το ερώτημα, εάν θα έπρεπε να αντικατασταθούν (η πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών).
Κλυδωνίζεται η κυβέρνηση Τρας;
Έχοντας πυροδοτήσει μια καταστροφική πορεία στις αγορές, η Τρας διατρέχει τώρα τον κίνδυνο να πέσει την κυβέρνηση, αν δεν βρει ένα πακέτο περικοπών δημόσιων δαπανών και αυξήσεων φόρων που να κατευνάσουν τους επενδυτές και να βοηθήσουν ώστε να περάσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός στη Βουλή των Κοινοτήτων με κάποια πλειοψηφία.
Καθώς η κυβέρνηση περικόπτει τους προϋπολογισμούς του κρατικού τομέα εδώ και χρόνια, τίθεται το ερώτημα πως θα βρεθεί τρόπος για περαιτέρω περικοπές, που απαιτούν ουσιαστικά οι αγορές από την Τρας.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το σχέδιό της να μην αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων, σε μια νέα στροφή 180 μοιρών σε ό,τι αφορά το πακέτο οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, προκειμένου να «καθησυχάσει τις αγορές».
Είπε ότι ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα αυξηθεί στο 25%, ενώ στον μινι-προϋπολογισμό που είχε ανακοινώσει ο Κουάρτενγκ στις 23 Σεπτεμβρίου προβλεπόταν ότι ο συντελεστής θα «πάγωνε» στο 19%, καταργώντας μια αύξηση στο 25% που σχεδίαζε ο προκάτοχός του.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ακόμη πως οι δημόσιες δαπάνες θα αυξηθούν λιγότερο γρήγορα απ΄ό,τι σχεδιαζόταν προηγουμένως, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.
Η Λιζ Τρας είπε επίσης ότι είναι αποφασισμένη να φέρει εις πέρας την πολιτική της που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη, παρά τις αυξανόμενες επικρίσεις, ακόμη και από το ίδιο το κόμμα της.
Την ίδια στιγμή, η ενότητα του Συντηρητικού Κόμματος έχει καταρρεύσει, με θυελλώδεις εσωτερικές διαμάχες καθώς προηγήθηκαν οι εσωτερικές συγκρούσεις για να βρεθεί κοινά αποδεκτός τρόπος αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια η πανδημία του COVID-19 για να ακολουθήσει η θύελλα στην οικονομία.
«Αν δεν μπορείς να περάσεις τον προϋπολογισμό σου μέσω του κοινοβουλίου, δεν μπορείς να κυβερνήσεις», έγραψε στο Twitter ο Κρις Μπράιαντ, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος. «Δεν πρόκειται για κάποιο κόλπο, αλλά για σωστή διακυβέρνηση».
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες τα προηγούμενα 24ωρα, ο Kουαρτένγκ είχε ενημερωθεί από την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη σημασία της «συνοχής των πολιτικών», με την επισήμανση ότι έχει αποδυναμωθεί η φήμη της Βρετανίας για χρηστή οικονομική διαχείριση και θεσμική σταθερότητα.
Λίγο πριν από τις 12:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, τα τηλεοπτικά κανάλια της Βρετανίας άρχισαν να μεταδίδουν ζωντανά πλάνα από ένα αεροπλάνο της British Airways να προσγειώνεται στο Χίθροου, μεταφέροντας πίσω στο Λονδίνο τον υπουργό Οικονομικών.
«Σοφός» εκ των υστέρων ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Μπόρις Τζόνσον
Ο οικονομολόγος της Credit Suisse, Σοναλί Πουνχανί, δήλωσε ότι οι αγορές πρέπει να δουν ένα αξιόπιστο δημοσιονομικό σχέδιο από την Βρετανία, με την κυβέρνηση να χρειάζεται να «ανακαλύψει» περίπου 60 δισεκατομμύρια λίρες μέσω φόρων και περαιτέρω περικοπών δαπανών.
«Θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί μία περικοπή σε τέτοια κλίμακα, ενώ για να καταστεί αξιόπιστη, πρέπει να εξευρεθούν τα κονδύλια ακόμα νωρίτερα», είπε ο Πουνχανί.
Μια πολιτική που αναμένεται να αντιστραφεί είναι το σχέδιό Τρας-Κουαρτένγκ που θα διατηρούσε τους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές στο 19%. Αυτό είχε αποτελέσει βασικό μέρος του πακέτου τους, ενώ ο Σουνάκ πρότεινε την αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 25% όταν ήταν υπουργός Οικονομικών υπό τον προκάτοχο του Τρας, Μπόρις Τζόνσον.
Αυτό θα μπορούσε να εξοικονομήσει 18,7 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι το 2026-2027.
Η τελευταία περίοδος του πολιτικού δράματος που πλήττει τη Βρετανία έρχεται καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας ετοιμάζεται να τερματίσει την παρέμβασή της στην αγορά χρυσού.