Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως Καγκελάριος της Γερμανίας πραγματοποιεί στη χώρα μας ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι δύο ηγέτες αρχικά θα μεταβούν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και στις 11:00 θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στενοί συνομιλητές του πρωθυπουργού δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίσκεψη του Όλαφ Σολτς καθώς αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία που συντελούνται μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη, κυρίως ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός θα αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα
Βασικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών είναι οι διμερείς σχέσεις και η οικονομική συνεργασία των δύο κρατών, η ενεργειακή κρίση και οι δράσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της, το θέμα της Ουκρανίας ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και στην ευθεία αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από τη γειτονική χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Όλαφ Σολτς είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάιο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Ήταν σε μία περίοδο που οι προκλήσεις από την Άγκυρα ήταν συνεχείς και μετά την συνομιλία των δύο ηγετών το Βερολίνο είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ των ελληνικών θέσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει στο Γερμανό Καγκελάριο ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και δρα πάντα σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Ουκρανία
Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις ενώ συνεχίζεται η στήριξη εταίρων και συμμάχων προς την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας. Ελλάδα και Γερμανία έχουν ήδη συμφωνήσει στην «κυκλική ανταλλαγή», δηλαδή στην παραχώρηση τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1 στην Ουκρανία από την Ελλάδα, η οποία σε αντάλλαγμα θα τα αντικαταστήσει με αντίστοιχα τεθωρακισμένα οχήματα Marder που παραχωρούνται από τη Γερμανία στην Ελλάδα.
Βασικό θέμα στην ατζέντα το ενεργειακό
Και η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης όμως θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης. Όπως είναι γνωστό η Γερμανία εξέφραζε διαφορετικές θέσεις, όμως στην τελευταία Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φαίνεται ότι οι διαφορές γεφυρώθηκαν, το Βερολίνο άλλαξε στάση σχετικά με τις προτάσεις της Κομισιόν και έτσι επετεύχθη συμφωνία για την ανάγκη παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας.
Ευκαιρία για ενίσχυση των διμερών σχέσεων
Στα θέματα της οικονομίας αναμένεται να συζητηθούν οι προοπτικές για πιο στενή συνεργασία των δύο κρατών. Η συνάντηση αυτή μπορεί να συμβάλει στην επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων και στη σηματοδότηση μίας νέας εποχής μεταξύ των δύο χωρών καθώς, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε καθεστώς ευρωπαϊκής κανονικότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες ήδη -μαζί με το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης- έχουν αναγνωριστεί και από τη γερμανική πλευρά.
Ευκαιρία όμως για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων θα αποτελέσει και η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο, στις 3 Νοεμβρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη γερμανική πρωτεύουσα για να μετάσχει στη «Διαδικασία του Βερολίνου», μια γερμανική πρωτοβουλία στην οποία μετέχουν οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και ευρωπαίοι ηγέτες.
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, οι κκ Μητσοτάκης και Σολτς θα κάνουν δηλώσεις προς τον Τύπο και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών.